JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Malin (18) tar fagbrev og får kunnskap om LO

Malin Anthonsen (18) er lærling hos LO Sør-Trøndelag og Arbeidsmandsforbundet i Trondheim. – Jeg lærer ikke bare faget mitt, men også mye om arbeidslivet, sier Anthonsen.

Sissel M. Rasmussen

18-åringen er lærling i kontor- og administrasjon. Hun begynte i fjor høst og har kontorplass på Folkets Hus i Trondheim.

– Men dette er ikke en vanlig kontorjobb. I løpet av de første fem månedene har jeg gjort mye forskjellig og lært utrolig mye. Jeg får også veldig god opplæring og oppfølging, sier hun.

Hun er med i planlegging og forberedelser til møter og aktiviteter og skriver referater og protokoller. Nylig fikk hun opplæring i regnskap og bilagsføring. Mens hun hos LO Sør-Trøndelag er med på aktiviteter på et mer overordnet plan, så er hun nærmere medlemmer når hun er hos Arbeidsmansforbundet.

– Læringsutbytte er så mye mer enn bare selve kontor- og administrasjonsfaget. Jeg visste jo hva NHO og LO var før jeg begynte her, men kunne ikke noe særlig mye om det. Nå lærer jeg masse om hva som skjer i arbeidslivet også, sier Anthonsen.

LO i Sør-Trøndelag og Arbeidsmandsforbundet samarbeider om en lærekontrakt er et eksempel på at det er mulig for flere bedrifter å samarbeide om å ta imot en lærling. Anthonsen syns det fungerer veldig bra. Hun trives med varierte arbeidsoppgaver og opplever at hun lærer mye ved å ha to arbeidsgivere.

Dette er snittlønna i over 300 yrker

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sissel M. Rasmussen

God utvikling

Hun var en naturlig deltaker da LO Sør-Trøndelag med LO-distriktssekretær Kristian Tangen i spissen nylig inviterte forbundene til møte om hvordan fagbevegelsen skal bidra til å formidle enda flere lærlingplasser i fylket.

– Det har skjedd mye på lærlingeområdet de siste tre årene, som har ført til at yrkesfagene har fått økt status i Sør-Trøndelag. Den gode utviklingen skjer gjennom systematisk arbeid, sier Tangen.

Her er noen av grepene som er tatt:

* Trepartssamarbeidet er frisket opp. Yrkesopplæringsnemnda ble endret med ny sammensetning og fikk beslutningsmyndighet. Dette for å styrke det lokale trepartssamarbeidet inn fag- og yrkesopplæring.

* Det ble etablert er Regional lærlingeråd for å øke lærlingens medvirkning. Lærlingerådet består bl.a. av lærlingerepresentanter fra LOs forbund.

* Tettere oppfølging av VG2 elever gjennom karriereveiledning og motivere flere til å søke læreplass. Andre tiltak er jobbsøkerdag for VG2 elever.

* Avtaler om læreplassgaranti innen flere bransjer.

* Etablerer lokale nettverk for å følge opp samfunnskontrakten for flere læreplasser.

– Vi jobber i trøndersk fagbevegelse for å følge opp samfunnskontrakten for perioden 2016 til 2020 for flere læreplasser lokalt i Sør-Trøndelag. Samfunnskontrakten gir ansvar lokalt, men den forplikter oss også. Fylkeskommunen må gjøre en jobb, men også vi i fagbevegelsen må bli flinkere. Vi vil at flere tillitsvalgte skal være pådrivere for flere læreplasser, sier Tangen.

At Sør-Trøndelag var best i landet i å formidle søkere med ungdomsrett til læreplass i 2016, syns han er gledelig.

– Men det kommer ikke av seg selv. Det ligger mye jobb bak resultatet, understreker han.

Få nyhetsbrev fra Arbeidsmanden

Må ta samfunnsansvar

Tangen minner også om at det er viktig å ta ansvar for de elevene som av ulike grunner faller utenfor.

– Jeg hører arbeidsgivere sier at noen elever ikke er formidlingsbare, for eksempel fordi elevene har for høyt fravær. Jeg oppfordrer arbeidsgiverne til å møte og snakke med ungdommene. Kanskje er det gode grunner for høyt fravær på skolen, men det betyr nødvendigvis ikke at de ikke kan bli flinke lærlinger og fungere i arbeidslivet, sier Tangen.

Han retter også en kritisk pekefinger til kommuner og andre arbeidsgivere som bruker økonomiske nedgangstider som argument for ikke å ta imot lærlinger.

– Det er korttenkt. Lærlinger er ikke en utgiftspost, men en ressurs på lang sikt, sier Tangen.

Renholderne vil ikke gjemmes bort

– Rumenere plukkes opp på Oslo S og jobber 12-timers dager for 400-500 kroner dagen

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse