Lav valgdeltakelse blant ikke-vestlige
Tre av fire ikke-vestlige innvandrere stemte på Ap, SV eller Rødt ved kommunevalget i 2007. Men flesteparten stemmer ikke i det hele tatt.
Rundt to tredeler av alle ikke-vestlige velgere har unnlatt å stemme ved de siste lokalvalgene. Særlig lav har deltakelsen vært blant innvandrere fra Øst-Europa. For fire år siden stemte bare 22 prosent av de utenlandske statsborgerne i denne gruppen og 32 prosent av de med norsk statsborgerskap i gruppen.
– Mye tyder på at valgdeltakelsen vil bli lav blant polakker og østeuropeere også i år. Mange østeuropeere som jobber i Norge har kort botid og tette bånd til hjemlandet. I denne gruppen er det mange hjemmesittere, sier valgforsker Tor Bjørklund til NTB.
Utenlandske statsborgere må ha bodd i Norge i minst tre år for å kunne stemme ved lokalvalget, Nordiske statsborgere har stemmerett dersom de er ført inn i manntallet senest 30. juni valgåret.
Til venstre
I 2007 gjennomførte han den første utfyllende studien av ikke-vestlige innvandreres stemmegivning. Bjørklund og to kolleger fant ut at tre av fire stemte på Ap, SV eller RV (Rødt) ved kommunevalget for fire år siden.
– Også østeuropeere stemmer mer til venstre enn norske velgere, om enn ikke i like stor grad som andre ikke-vestlige innvandrere. Det finnes også studier som viser at velgere som har levd i kommunistregimer skygger unna partier som har sosialisme i navnet og i større grad stemmer borgerlig, sier han.
Ved lokalvalget i 2007 hadde 5 prosent av de stemmeberettigede ikke-vestlig innvandrerbakgrunn, ifølge Statistisk sentralbyrås definisjon av begrepet. Den omfatter personer som selv har innvandret til Norge og dem som er født i Norge av to utenlandskfødte foreldre.
Gruppen hadde aldri tidligere vært så tallrik. I Oslo utgjorde ikke-vestlige velgere 15 prosent av alle stemmeberettigede for fire år siden. Men at gruppen er så stor, behøver ikke innebære at de påvirker valgresultatet i særlig stor grad.
– Det avhenger jo av i hvilken grad de stemmer, sier Bjørklund og viser til at det heller er tendens til nedgang enn oppgang i valgdeltakelsen for denne gruppen.
Få stemmer
Mellom 1987 og 1999 var valgdeltakelsen blant ikke-vestlige innvandrere med utenlandsk statsborgerskap i overkant av 30 prosent, for så å falle til 28 prosent i 2007. Blant innvandrere med norsk statsborgerskap er deltakelsen høyere, nærmere bestemt 37 prosent for fire år siden. Denne gruppen har en botid på minst sju år og gjennomgående en annen tilhørighet til Norge. Sett under ett ble deltakelsen blant ikke-vestlige innvandrere på 34 prosent. Det er 28 prosentpoeng lavere enn i den totale befolkningen.
Også blant de mange svenskene som kan stemme ved kommunevalget, er det mange som blir sittende hjemme, tror Bjørklund.
– De er gjerne unge og har kort botid i Norge. Det er to faktorer som hver for seg antyder at de vil stemme i mindre grad enn gjennomsnittet, sier han.
Blant de drøyt 180.000 stemmeberettigede med ikke-vestlig innvandrerbakgrunn i 2007, var vel to tredeler norske statsborgere. 168 forskjellige land var representert, og nær 100.000 hadde sin bakgrunn fra Asia. (ANB-NTB)
Mest lest
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret 2023 er i gang: Dette krever LO
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret tapte mot ansatte. Nå skylder de store summer
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Jan-Erik Østlie
LO-lederen om regjeringens au pair-nyhet: – En stor seier
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.
Ole Hagen
Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen
Striden rundt tips mellom tilsette og arbeidsgivarar, Fellesforbundet og NHO Reiseliv, har vore lang og vond.
Tormod Ytrehus
Kan arbeidsgivar forsyne seg av tipsen? No skal saka opp i Høgsterett
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
– Den som smiler sist, har vunnet. Så vi vil smile sist, sa streikeleder Thomas Vaughn (nummer tre fra høyre) i sin appell.
Roy Ervin Solstad
Lagerarbeiderne streiker for et lønnshopp på 100.000 kroner. Slik vil de ramme bedriften mer
Brian Cliff Olguin
Fagforeningsleder Ole-Jacob mener han har trampa inn i en 30 år gammel konflikt
Partileder Jonas Gahr Støre før sin landsmøtetale i 2021. (Arkiv).
Ole Berg-Rusten / POOL / NTB
Kan bli trygdeoppgjør i Arbeiderpartiet
LABBEN: I godt over 18 år har Røhmesmo jobbet på labben i bedriften. Det har gjort at han sluttet med skiftarbeid - et arbeid som ofte henger sammen med helseplager og tidlig avgang.
Petter Pettersen