Kai Hovden" />

Derfor gjør regjeringens inkluderingsdugnad vondt verre, mener Johan Martin Leikvoll

Regjeringens inkluderingsdugnad er ikke er innrettet for å hjelpe de som trenger det mest. Den skyver de svakeste mot uføretrygd og sosialhjelp, skriver FLTs politiske rådgiver, Johan Martin Leikvoll.
FEILSLÅTT: Johan Martin Leikvoll mener regjeringens inkluderingsdugnad ikke er innrettet for å hjelpe de som trenger det mest. Dermed skyves de svakeste mot uføretrygd og sosialhjelp.

FEILSLÅTT: Johan Martin Leikvoll mener regjeringens inkluderingsdugnad ikke er innrettet for å hjelpe de som trenger det mest. Dermed skyves de svakeste mot uføretrygd og sosialhjelp.

Kai Hovden

Saken oppsummert

kai.hovden@lomedia.no

I en kronikk, publisert i Klassekampen 31. desember, hevder FLTs politiske rådgiver, Johan Martin Leikvoll, at Solberg-regjeringens inkluderingsdugnad gjør vondt verre for mange som sliter i ytterkanten av arbeidslivet.

«Istedenfor å tilby personer på arbeidsavklaringspenger (AAP), god helsehjelp eller målrettede arbeidsrettede tilbud i tide, har regjeringen strammet inn ordningen med begrunnelsen at det skal lønne seg å jobbe», skriver Leikvoll.

Her svarer Høyre på kritikken

Regjeringen bommer

Han mener i tillegg at regjeringen bommer på hvilke grupper som bør satses på i dette arbeidet. Statsminister Erna Solberg (H) har kunnet skilte med at 50.000 personer har kommet i jobb som følge av inkluderingsdugnaden. Det mener Leikvoll er irrelevant.

«Hun sier ingenting om hvilke målgrupper som har kommet i jobb. Arbeidsledighetstallene burde være irrelevant i denne sammenhengen», skriver han.

Leikvoll henviser til at antall uføretrygdede har steget jevnt, om enn forsiktig, i årevis, og at denne utviklingen har skutt fart i løpet av inkluderingsdugnadens to første år.

Han viser til at nettotilgangen av antall uføretrygdede var 7600 personer i 2017, altså året før inkluderingsdugnaden startet. Tilsvarende tall fra 2018 er ifølge Leikvoll 13.400, og tall fra september 2019 indikerer at fjorårets økning kan bli like stor som i 2018.

Regjeringen har skulket sin egen inkluderingsdugnad, mener opposisjonspolitikerne

Feilslåtte kutt

Kutt i antall tiltaksplasser for personer med nedsatt arbeidsevne, og tiltak som ikke treffer de mest utsatte gruppene i arbeidsmarkedet, er hva Leikvoll kritiserer regjeringen for.

Det har etter hans vurdering blitt mindre til de som trenger det mest som følge av at regjeringen setter inn støtet mot de som allerede er nærmest arbeidslivet.

De store pengene må etter Leikvolls oppfatning brukes på dem som virkelig har behov for arbeidsrettet bistand. Det tar lengre tid for å oppnå resultater, men vil være samfunnsøkonomisk gunstig.

«Folk som er for syke til å jobbe skal få sin uføretrygd basert på faglighet og verdighet. Men de skal ikke skysses mot sosialhjelp og uføretrygd for at regjeringen skal ha gode resultater å vise til», skriver Leikvoll.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ledere, ingeniører og teknikere.

Les mer fra oss