JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronakrisa:

I denne fagforeningen er det mye dugnadsånd: – Folk bretter opp ermene og er villige til å ta i et tak

Odd Rune Simonsen er rådgiver i avdeling fire Oslo/Akershus i Forbundet for Ledelse og Teknikk. Han opplever stor grad av dugnadsånd når han er i kontakt med tillitsvalgte og medlemmer rundt om.
MANGE SAKER: Pågangen av saker har vært stor i FLTs avdeling fire Oslo / Akershus, og mange av disse har handlet om permittering, ifølge rådgiver Odd Rune Simonsen.

MANGE SAKER: Pågangen av saker har vært stor i FLTs avdeling fire Oslo / Akershus, og mange av disse har handlet om permittering, ifølge rådgiver Odd Rune Simonsen.

Kai Hovden

kai.hovden@lomedia.no

Travle dager med pendling fra Nes på Romerike til Oslo er erstattet med enda travlere dager i hjemkommunen for Simonsen.

– Men når jeg slipper å bruke tid på å komme meg til og fra byen, ser jeg som regel soloppgangen fra hjemmekontoret, forteller han.

Det har vært mange saker å ta tak i for rådgiveren i forbindelse med koronautbruddet, noe som også skyldes at avdeling fire kanskje er en litt annerledes avdeling i FLT.

– Vi har ganske mange medlemmer som jobber innen hotell, restaurant og rengjøring. I tillegg er medlemmene spredd tynt utover på arbeidsplassene, noe som gjør fagforeningsarbeidet mer utfordrende, forteller Simonsen.

Mye usikkerhet

Avdelingen har passert 1800 yrkesaktive medlemmer med god margin, og har totalt om lag 2800 medlemmer.

– Vi har noen strukturutfordringer i avdeling fire. Det betyr at vi har mange medlemmer som er alene ved bedriften, eller at det bare er en to–tre stykker i samme bedrift. I tillegg er mange av våre folk ansatt i det man som samlebetegnelse vil kalle servicenæringer. Det betyr hotell, restaurant, renhold, drift av bygg / vaktmestertjenester og lignende, sier Simonsen.

p

Dette er bransjer som i utgangspunktet ikke har spesielt høy organisasjonsgrad, og som heller ikke utmerker seg med tanke på ordnede forhold i arbeidslivet, forklarer han. Permitteringssaker i slike bedrifter har opptatt mye av tiden til Simonsen siden krisen satte inn.

– Det er mye usikkerhet rundt permitteringer, både på arbeidstakersiden og hos arbeidsgiverne. Vi har også hatt medlemmer som har tatt kontakt og spurt om vi kan hjelpe arbeidsgiver med hvordan dette skal håndteres. Så langt det lar seg gjøre, hjelper vi til der vi kan, sier han.

Simonsen påpeker at der det er nødvendig, må permitteringer foretas på en ryddig og ordentlig måte. Han er spesielt bekymret for hva som vil skje med FLT-organiserte ledere og mellomledere innen renholdsbransjen som følge av pandemien.

– Det er en tøff bransje fra før, med små marginer og krevende å være tillitsvalgt eller organisert i det hele tatt. Dessverre er det nok av eksempler på at det ikke er helt ordnede forhold i bransjen, så jeg er nok mer bekymret for hva som skjer med våre medlemmer her både under og etter denne krisen, enn i en del andre bransjer, sier Simonsen.

Stor pågang

– Det er travle dager, medgir Simonsen.

Usikkerheten som preger medlemsmassen har ført til at mange henvender seg på telefon eller epost til avdelingen.

– Det har til tider vært vanskelig å holde oversikten og sikre at alle får svar innen rimelig tid. I tillegg dukker det opp en del problemstillinger jeg ikke har vært borte i tidligere, forteller Simonsen.

Det kan for eksempel handle om folk som er i overgangen mellom to jobber.

– Hvem skal da permittere fra hvilket tidspunkt og så videre. Eller det kan handle om forholdet mellom permittering og sykmelding, eller hvor permittering blir aktuelt når man allerede har inngått sluttavtale av helt andre årsaker. Alt i alt blir det mange spesialtilfeller som man ikke kan løse enkelt og greit ved å slå opp en paragraf eller to, sier Simonsen.

I slike tilfeller er det godt å kunne støtte seg på kompetansen på forbundskontoret, ifølge Simonsen.

GOD AVKOBLING: Det har vært en svært hektisk tid for Odd Rune Simonsen. Da er det godt å komme ut på tur med jaktkamerat Tassen (13), som ifølge Simonsen fremdeles er en fryktet rådyrjeger.

GOD AVKOBLING: Det har vært en svært hektisk tid for Odd Rune Simonsen. Da er det godt å komme ut på tur med jaktkamerat Tassen (13), som ifølge Simonsen fremdeles er en fryktet rådyrjeger.

Kai Hovden

– Det er godt å ha noen å spille ball med. Permitteringer er heldigvis ikke noe vi vanligvis er borti, og når de kommer i det omfanget vi opplever nå, er det selvsagt ting man blir usikker på. Da er det godt å kunne ta en telefon til arbeidslivsavdelingen og drøfte med dem.

Avhengig av bransje

Simonsen forteller at det er bransjeavhengig hvordan permitteringer slår ut blant FLTs medlemmer.

– Terskelen for permittering varierer fra bransje til bransje. I hotell og restaurant er nok terskelen lav, og våre medlemmer har måttet gå ganske kjapt. I industribedrifter, særlig tilknyttet byggnæringen, er det fremdeles noe drift. Kort oppsummert ser vi nok mer todagersvarsler om permittering i hotell og restaurant, mens industrien og andre bransjer i større grad forholder seg til fjorten dager.

p

Rådgiveren ser at en del arbeidsgivere forsøker å omgå regelverket i denne situasjonen. Noen slike saker har også blitt sendt videre til FLT sentralt.

Trenger tillitsvalgte

– Der hvor det er tillitsvalgte i bedriftene, går det stort sett ryddig for seg. Men på arbeidsplasser hvor vi har enkeltstående eller få medlemmer, er det en annen historie. Dette har nok vært en aha-opplevelse for både tillitsvalgte og medlemmer. Man har fått kjenne på hvor viktig det er å ha tillitsvalgte i bedriften, og ikke minst hvor viktig det er å være organisert, sier Simonsen.

Avdelingen har fått en rekke innmeldelser som vitner om nettopp dette.

– Folk har våknet litt, og sett at ting kan skje også på deres arbeidsplass.

Må holde seg flytende

Vi ber Simonsen kommentere regjeringens tiltak i forbindelse med koronakrisen.

– Mye av dette er såpass ferskt at vi ikke har sett hvordan det vil slå ut i praksis. Lettelser knyttet til arbeidsgiveravgift og lignende er jeg i tvil om vil ha noen særlig effekt, ut fra hva jeg hører fra våre medlemmer. Jeg har inntrykk av at bedriftenes hovedproblem er de faste, løpende utgiftene. Det å betale moms og arbeidsgiveravgift er noe som ligger fram i tid. Har man et rimelig ryddig regnskap, er det satt av penger til dette allerede, sier han.

Avdelingslederen har hatt bekymrede tillitsvalgte fra vekst- og attføringsbedrifter på tråden. I første omgang så det ikke ut til at denne bransjen ville være omfattet av regjeringens tiltak.

– Vekst og attføring er en relativt stor bransje i vår avdeling. Dette er spesielle bedrifter fordi de i stor grad jobber på oppdrag fra Nav, og dermed må forholde seg til en del spesielle regler derfra når det for eksempel gjelder permittering, forklarer Simonsen.

Samtidig er dette bedrifter som også baserer seg på inntektene fra vanlig produksjon, og disse pengene har nå i all hovedsak uteblitt.

– Jeg håper derfor de kommer inn under en ordning som gir dem støtte til å dekke de faste utgiftene, sier Simonsen.

Man ser nå at det dukker opp en del grenseoppganger man kanskje ikke så for seg da regelverkene ble skrevet.

– Jeg vil ta kontakt med forbundet sentralt for å se på dette, og forhåpentlig løfte det videre til LO som kan påvirke de politiske myndighetene, sier Simonsen.

Tror på rask oppstart

– Det er mulig jeg har et litt naivt syn på det, men jeg tror det vil være mulig å komme i gang relativt raskt når dette er over, sier Simonsen.

p

Han opplever stor grad av dugnadsånd når han er i kontakt med tillitsvalgte og medlemmer rundt om i avdelingen.

– Det gjelder både når det gjelder å takle hele situasjonen og det å bistå bedriftene de jobber i best mulig. Folk bretter opp ermene og er villige til å ta i et tak, slår Simonsen fast.

Noen har selvsagt også spurt ham om hva man nå skal gjøre med de lokale forhandlingene i forbindelse med tariffrevisjonen.

– Alt dette er jo satt på vent, og man kan nok se langt etter det gode lønnsoppgjøret vi var forespeilet. En del har nok skrudd ned forventningene allerede, men på den annen side bør det få konkrete konsekvenser når samfunnet og den alminnelige lønnsmottaker stiller opp for næringslivet, slik vi gjør i dag, mener Simonsen.

Bonuser og utbytte er ord han forventer at vil være fraværende fra arbeidsgiversiden i tiden fremover.

– Mange bedrifter hadde en svært god periode bak seg før denne krisen rammet oss, så vi skal ikke avlyse lønnsoppgjøret. Om ikke annet bør arbeidstakerne få en form for tilgodelapp fram til neste års oppgjør, sier Simonsen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ledere, ingeniører og teknikere.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse