JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
MANGE SAKER: Pågangen av saker har vært stor i FLTs avdeling fire Oslo / Akershus, og mange av disse har handlet om permittering, ifølge rådgiver Odd Rune Simonsen.

MANGE SAKER: Pågangen av saker har vært stor i FLTs avdeling fire Oslo / Akershus, og mange av disse har handlet om permittering, ifølge rådgiver Odd Rune Simonsen.

Kai Hovden

Koronakrisa:

I denne fagforeningen er det mye dugnadsånd: – Folk bretter opp ermene og er villige til å ta i et tak

Odd Rune Simonsen er rådgiver i avdeling fire Oslo/Akershus i Forbundet for Ledelse og Teknikk. Han opplever stor grad av dugnadsånd når han er i kontakt med tillitsvalgte og medlemmer rundt om.20.05.2020
14:59
20.05.2020 14:59

kai.hovden@lomedia.no

Travle dager med pendling fra Nes på Romerike til Oslo er erstattet med enda travlere dager i hjemkommunen for Simonsen.

– Men når jeg slipper å bruke tid på å komme meg til og fra byen, ser jeg som regel soloppgangen fra hjemmekontoret, forteller han.

Det har vært mange saker å ta tak i for rådgiveren i forbindelse med koronautbruddet, noe som også skyldes at avdeling fire kanskje er en litt annerledes avdeling i FLT.

– Vi har ganske mange medlemmer som jobber innen hotell, restaurant og rengjøring. I tillegg er medlemmene spredd tynt utover på arbeidsplassene, noe som gjør fagforeningsarbeidet mer utfordrende, forteller Simonsen.

Mye usikkerhet

Avdelingen har passert 1800 yrkesaktive medlemmer med god margin, og har totalt om lag 2800 medlemmer.

– Vi har noen strukturutfordringer i avdeling fire. Det betyr at vi har mange medlemmer som er alene ved bedriften, eller at det bare er en to–tre stykker i samme bedrift. I tillegg er mange av våre folk ansatt i det man som samlebetegnelse vil kalle servicenæringer. Det betyr hotell, restaurant, renhold, drift av bygg / vaktmestertjenester og lignende, sier Simonsen.

p

Dette er bransjer som i utgangspunktet ikke har spesielt høy organisasjonsgrad, og som heller ikke utmerker seg med tanke på ordnede forhold i arbeidslivet, forklarer han. Permitteringssaker i slike bedrifter har opptatt mye av tiden til Simonsen siden krisen satte inn.

– Det er mye usikkerhet rundt permitteringer, både på arbeidstakersiden og hos arbeidsgiverne. Vi har også hatt medlemmer som har tatt kontakt og spurt om vi kan hjelpe arbeidsgiver med hvordan dette skal håndteres. Så langt det lar seg gjøre, hjelper vi til der vi kan, sier han.

Simonsen påpeker at der det er nødvendig, må permitteringer foretas på en ryddig og ordentlig måte. Han er spesielt bekymret for hva som vil skje med FLT-organiserte ledere og mellomledere innen renholdsbransjen som følge av pandemien.

– Det er en tøff bransje fra før, med små marginer og krevende å være tillitsvalgt eller organisert i det hele tatt. Dessverre er det nok av eksempler på at det ikke er helt ordnede forhold i bransjen, så jeg er nok mer bekymret for hva som skjer med våre medlemmer her både under og etter denne krisen, enn i en del andre bransjer, sier Simonsen.

Stor pågang

– Det er travle dager, medgir Simonsen.

Usikkerheten som preger medlemsmassen har ført til at mange henvender seg på telefon eller epost til avdelingen.

– Det har til tider vært vanskelig å holde oversikten og sikre at alle får svar innen rimelig tid. I tillegg dukker det opp en del problemstillinger jeg ikke har vært borte i tidligere, forteller Simonsen.

Det kan for eksempel handle om folk som er i overgangen mellom to jobber.

– Hvem skal da permittere fra hvilket tidspunkt og så videre. Eller det kan handle om forholdet mellom permittering og sykmelding, eller hvor permittering blir aktuelt når man allerede har inngått sluttavtale av helt andre årsaker. Alt i alt blir det mange spesialtilfeller som man ikke kan løse enkelt og greit ved å slå opp en paragraf eller to, sier Simonsen.

I slike tilfeller er det godt å kunne støtte seg på kompetansen på forbundskontoret, ifølge Simonsen.

GOD AVKOBLING: Det har vært en svært hektisk tid for Odd Rune Simonsen. Da er det godt å komme ut på tur med jaktkamerat Tassen (13), som ifølge Simonsen fremdeles er en fryktet rådyrjeger.

GOD AVKOBLING: Det har vært en svært hektisk tid for Odd Rune Simonsen. Da er det godt å komme ut på tur med jaktkamerat Tassen (13), som ifølge Simonsen fremdeles er en fryktet rådyrjeger.

Kai Hovden

– Det er godt å ha noen å spille ball med. Permitteringer er heldigvis ikke noe vi vanligvis er borti, og når de kommer i det omfanget vi opplever nå, er det selvsagt ting man blir usikker på. Da er det godt å kunne ta en telefon til arbeidslivsavdelingen og drøfte med dem.

Avhengig av bransje

Simonsen forteller at det er bransjeavhengig hvordan permitteringer slår ut blant FLTs medlemmer.

– Terskelen for permittering varierer fra bransje til bransje. I hotell og restaurant er nok terskelen lav, og våre medlemmer har måttet gå ganske kjapt. I industribedrifter, særlig tilknyttet byggnæringen, er det fremdeles noe drift. Kort oppsummert ser vi nok mer todagersvarsler om permittering i hotell og restaurant, mens industrien og andre bransjer i større grad forholder seg til fjorten dager.

p

Rådgiveren ser at en del arbeidsgivere forsøker å omgå regelverket i denne situasjonen. Noen slike saker har også blitt sendt videre til FLT sentralt.

Trenger tillitsvalgte

– Der hvor det er tillitsvalgte i bedriftene, går det stort sett ryddig for seg. Men på arbeidsplasser hvor vi har enkeltstående eller få medlemmer, er det en annen historie. Dette har nok vært en aha-opplevelse for både tillitsvalgte og medlemmer. Man har fått kjenne på hvor viktig det er å ha tillitsvalgte i bedriften, og ikke minst hvor viktig det er å være organisert, sier Simonsen.

Avdelingen har fått en rekke innmeldelser som vitner om nettopp dette.

– Folk har våknet litt, og sett at ting kan skje også på deres arbeidsplass.

Må holde seg flytende

Vi ber Simonsen kommentere regjeringens tiltak i forbindelse med koronakrisen.

– Mye av dette er såpass ferskt at vi ikke har sett hvordan det vil slå ut i praksis. Lettelser knyttet til arbeidsgiveravgift og lignende er jeg i tvil om vil ha noen særlig effekt, ut fra hva jeg hører fra våre medlemmer. Jeg har inntrykk av at bedriftenes hovedproblem er de faste, løpende utgiftene. Det å betale moms og arbeidsgiveravgift er noe som ligger fram i tid. Har man et rimelig ryddig regnskap, er det satt av penger til dette allerede, sier han.

Avdelingslederen har hatt bekymrede tillitsvalgte fra vekst- og attføringsbedrifter på tråden. I første omgang så det ikke ut til at denne bransjen ville være omfattet av regjeringens tiltak.

– Vekst og attføring er en relativt stor bransje i vår avdeling. Dette er spesielle bedrifter fordi de i stor grad jobber på oppdrag fra Nav, og dermed må forholde seg til en del spesielle regler derfra når det for eksempel gjelder permittering, forklarer Simonsen.

Samtidig er dette bedrifter som også baserer seg på inntektene fra vanlig produksjon, og disse pengene har nå i all hovedsak uteblitt.

– Jeg håper derfor de kommer inn under en ordning som gir dem støtte til å dekke de faste utgiftene, sier Simonsen.

Man ser nå at det dukker opp en del grenseoppganger man kanskje ikke så for seg da regelverkene ble skrevet.

– Jeg vil ta kontakt med forbundet sentralt for å se på dette, og forhåpentlig løfte det videre til LO som kan påvirke de politiske myndighetene, sier Simonsen.

Tror på rask oppstart

– Det er mulig jeg har et litt naivt syn på det, men jeg tror det vil være mulig å komme i gang relativt raskt når dette er over, sier Simonsen.

p

Han opplever stor grad av dugnadsånd når han er i kontakt med tillitsvalgte og medlemmer rundt om i avdelingen.

– Det gjelder både når det gjelder å takle hele situasjonen og det å bistå bedriftene de jobber i best mulig. Folk bretter opp ermene og er villige til å ta i et tak, slår Simonsen fast.

Noen har selvsagt også spurt ham om hva man nå skal gjøre med de lokale forhandlingene i forbindelse med tariffrevisjonen.

– Alt dette er jo satt på vent, og man kan nok se langt etter det gode lønnsoppgjøret vi var forespeilet. En del har nok skrudd ned forventningene allerede, men på den annen side bør det få konkrete konsekvenser når samfunnet og den alminnelige lønnsmottaker stiller opp for næringslivet, slik vi gjør i dag, mener Simonsen.

Bonuser og utbytte er ord han forventer at vil være fraværende fra arbeidsgiversiden i tiden fremover.

– Mange bedrifter hadde en svært god periode bak seg før denne krisen rammet oss, så vi skal ikke avlyse lønnsoppgjøret. Om ikke annet bør arbeidstakerne få en form for tilgodelapp fram til neste års oppgjør, sier Simonsen.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
20.05.2020
14:59
20.05.2020 14:59Mest lest

FriFagbevegelse har sett kontrakter hvor styrmenn direkte ansatt i Wizz Air har 11.000 kroner i månedslønn. Arbeidstiden er 40 timer i uka.

FriFagbevegelse har sett kontrakter hvor styrmenn direkte ansatt i Wizz Air har 11.000 kroner i månedslønn. Arbeidstiden er 40 timer i uka.

Pete Webber/Flickr (CC BY-SA 2.0)

Wizz Air-lønna: Slik er pilotens kontrakt

AFP-EN RYKER: – Planen var å gå av med AFP, men det kommer bare til å mangle noen måneder på at jeg blir 62 år før jeg må slutte. Jeg får prøve å finne en jobb i en bedrift som har AFP, sier Eva Sæther.

AFP-EN RYKER: – Planen var å gå av med AFP, men det kommer bare til å mangle noen måneder på at jeg blir 62 år før jeg må slutte. Jeg får prøve å finne en jobb i en bedrift som har AFP, sier Eva Sæther.

Håvard Sæbø

Eva (60) mister jobben hun fikk som 18-åring. Nå flyttes suksessfabrikken ut av Norge

SIER IFRA: – Når jeg mener Nav har konkludert feil, har jeg anbefalt at Nav ikke stanser stønad eller at Nav må innvilge stønad. Jeg har da påpekt at økonomisk uforutsigbarhet skaper sterk uro og bekymring, noe som forstyrrer behandling i vesentlig grad, sier lege Paul Kavli.

SIER IFRA: – Når jeg mener Nav har konkludert feil, har jeg anbefalt at Nav ikke stanser stønad eller at Nav må innvilge stønad. Jeg har da påpekt at økonomisk uforutsigbarhet skaper sterk uro og bekymring, noe som forstyrrer behandling i vesentlig grad, sier lege Paul Kavli.

Yngvil Mortensen

Nav anklager lege for å bidra til trygdemisbruk: – Jeg gjør jobben min

Elisabeth Thoresen i AAP-akssjonen får henvendelser fra mange fortvilede medlemmer.

Elisabeth Thoresen i AAP-akssjonen får henvendelser fra mange fortvilede medlemmer.

Nanna Aanes Wolden

Frykter AAP-kuttene har bidratt på selvmordsstatstikken – krever umiddelbar kartlegging

Tyra Lillegård mener det er helt rett av Arbeidsmandsforbundet å si opp plassene til 65 lærlinger under streiken, så disse kan tas ut i streik hvis ikke bedriften endrer sin praksis.

Tyra Lillegård mener det er helt rett av Arbeidsmandsforbundet å si opp plassene til 65 lærlinger under streiken, så disse kan tas ut i streik hvis ikke bedriften endrer sin praksis.

Martin Guttormsen Slørdal

Tillitsvalgt Tyra: – Lærlinger ble brukt til å sette opp nye møbler, kaste søppel og flytte ting på kontoret

Ti år etter at han falt på jobb og brakk ryggen, inngikk tidligere rørlegger Vidar Sagen i 2018 et forlik med Alpha Insurance, som skulle sikre ham 850.000 kroner i yrkesskadeerstatning. Så gikk det danske forsikringsselskapet konkurs.

Ti år etter at han falt på jobb og brakk ryggen, inngikk tidligere rørlegger Vidar Sagen i 2018 et forlik med Alpha Insurance, som skulle sikre ham 850.000 kroner i yrkesskadeerstatning. Så gikk det danske forsikringsselskapet konkurs.

Håvard Sæbø

Vidar (68) skulle få 850.000 kroner etter ulykken på jobben. Så gikk selskapet konkurs

– Det arbeidsmarkedet vi har i dag gjør det ikke lett for noen å finne jobb, men det er enda vanskeligere for dem som har helseutfordringer, sier Nav-forsker.

– Det arbeidsmarkedet vi har i dag gjør det ikke lett for noen å finne jobb, men det er enda vanskeligere for dem som har helseutfordringer, sier Nav-forsker.

Tormod Ytrehus

AAP-forlengelse løper ut: – Mange vil havne på sosialhjelp eller ingenting, sier Nav-forsker

Marianne Evensen (55) ble i 2017 dømt for trygdesvindel og måtte sone 75 dager i fengsel. I ettertid har Nav konkludert med at de tolket regelverket feil. Nå håper Evensen på å bli frikjent.

Marianne Evensen (55) ble i 2017 dømt for trygdesvindel og måtte sone 75 dager i fengsel. I ettertid har Nav konkludert med at de tolket regelverket feil. Nå håper Evensen på å bli frikjent.

Amanda Iversen Orlich

Trygdeskandalen: Marianne vet ikke om hun blir frikjent før hun dør

Filip er foreløpig ute av bransjen. Om han vil tilbake, er han usikker på.

Filip er foreløpig ute av bransjen. Om han vil tilbake, er han usikker på.

Marie von Krogh

Filip jobbet med å hjelpe folk tilbake i jobb. Til slutt var det han som ikke maktet mer

TALENT: Sandra Åberg Kristiansen, her under landsstyremøtet i EL og IT Forbundet i juni i fjor. I desember samme år var hun også en av dirigentene på landsstyremøtet i forbundet.

TALENT: Sandra Åberg Kristiansen, her under landsstyremøtet i EL og IT Forbundet i juni i fjor. I desember samme år var hun også en av dirigentene på landsstyremøtet i forbundet.

Leif Martin Kirknes

Sandra (23) kan bli en av Norges mektigste kvinner

I siste episode av serien «Sånn er Norge» refererer Harald Eia til sitt eget liv for å forklare hvorfor fagorganisering er viktig.

I siste episode av serien «Sånn er Norge» refererer Harald Eia til sitt eget liv for å forklare hvorfor fagorganisering er viktig.

skjermdump, NRK TV - Sånn er Norge

Rørt Harald Eia i beste sendetid: Ber folk fagorganisere seg

FERDIGFORHANDLET: Årets lønnsoppgjør i persontogselskapene og de andre selskapene i jernbanesektoren nærmer seg ferdigforhandlet. Noen steder gjenstår fortsatt resultatet fra uravstemninger før oppgjørene anses som ferdige.

FERDIGFORHANDLET: Årets lønnsoppgjør i persontogselskapene og de andre selskapene i jernbanesektoren nærmer seg ferdigforhandlet. Noen steder gjenstår fortsatt resultatet fra uravstemninger før oppgjørene anses som ferdige.

Ole Palmstrøm

Lite penger i lønnsoppgjøret for jernbaneansatte. Så mye øker lønna

Arkivfoto.

Arkivfoto.

Håvard Sæbø

Nå må medlemmene i hotell og restaurant selv ta stilling til om de vil streike for bedre lønn

Leif Martin Kirknes

Regjeringen strammer inn: Utenlandske arbeidere fra røde land får ikke lenger unntak

NYTT DIREKTIV PÅ TRAPPENE: Direktivet sier at alle arbeidstakere skal ha tilgang til minstelønn, enten gjennom tariffavtale eller gjennom lovfestet minstelønn.

NYTT DIREKTIV PÅ TRAPPENE: Direktivet sier at alle arbeidstakere skal ha tilgang til minstelønn, enten gjennom tariffavtale eller gjennom lovfestet minstelønn.

Ole Palmstrøm

Nå kommer EU-loven om minstelønn

Trygve Slagsvold Vedum

Trygve Slagsvold Vedum

Jan-Erik Østlie

Senterpartiet mest fram på målinger i oktober

OPP 3,6 PROSENT: Lastebilsjåførenes minstelønn øker med nesten 3,6 prosent etter at partene meklet seg fram til enighet om ny tariffavtale. Her Ole Einar Adamsrød i Fellesforbundet.

OPP 3,6 PROSENT: Lastebilsjåførenes minstelønn øker med nesten 3,6 prosent etter at partene meklet seg fram til enighet om ny tariffavtale. Her Ole Einar Adamsrød i Fellesforbundet.

Roy Ervin Solstad

Lastebilsjåfører får ny lønn: – Var nok maksimalt av det vi kunne klare å få til

AAP-REGELVERKET: Er du ikke tilbake i jobb eller ferdig utredet etter tre år, faller du helt ut av systemet og må gå på sosialen.

AAP-REGELVERKET: Er du ikke tilbake i jobb eller ferdig utredet etter tre år, faller du helt ut av systemet og må gå på sosialen.

Colourbox.com

Karensperioden fra AAP skaper fortvilelse. Frp sikrer regjeringen flertallet for å beholde den

SV-leder Audun Lysbakken etterlyser nye dagpengetiltak. Regjeringen glemmer krisetiltakene for arbeidsfolk, mener han.

SV-leder Audun Lysbakken etterlyser nye dagpengetiltak. Regjeringen glemmer krisetiltakene for arbeidsfolk, mener han.

Jan-Erik Østlie

Fra nyttår får permitterte og arbeidsledige flere tusen kroner mindre å leve av i måneden: – En hån

Vekterstreiken har pågått siden 15. september, og fra mandag 2. november er totalt 2.390 vektere her i landet i streik.

Vekterstreiken har pågått siden 15. september, og fra mandag 2. november er totalt 2.390 vektere her i landet i streik.

Jan-Erik Østlie

NHO hevder at nytt tilbud til vekterne oppfyller alle krav. Helt feil, svarer forbundsleder


Flere saker