KOMPETANSE OG KVALITET: Renholdsbransjen er tøff, slår Azar Sherko Ahmed fast. Han mener nøkkelen til suksess er å satse på kvalitet og kompetanse fremfor å stadig presse prisene nedover. Slik unngår man også sosial dumping og uverdige arbeidsforhold.
Kai Hovden
Renholdet presses på tid og pris – men Toma-sjef Azar mener han har oppskriften som fungerer
Driftsleder Azar Sherko Ahmed hos Toma Facility Norge AS har 70 renholdere under sine vinger.
kai.hovden@lomedia.no
Farten og smilet er noe av det første man legger merke når man møter Azar. Begge deler er avgjørende egenskaper i renholdsbransjen, som han selv beskriver som tøff. Både tid og pris presses, men samtidig ser han at mange har fått øynene opp for hvor viktig kompetansen til renholdere er i en tid preget av smitteforebygging.
Tøff start
Azar kom alene til Norge fra Kurdistan som femtenåring.
– Det var tøft å komme hit alene som tenåring, men jeg har klart meg greit, sier han.
Vi vil vel påstå at det har gått mer enn greit, basert på at han allerede var i fast jobb hos Toma tre år senere, og at han nå altså er driftsleder i selskapet ti år etterpå.
– Jeg gikk videregående i hjemlandet, og tok fagbrev i Norge som renholdsoperatør, forteller Azar.
Han har planer om å begynne med videreutdanning gjennom Addisco.
Azar har hatt et sterkt ønske om å bli advokat, men det ser ut at han må se bort ifra denne drømmen når han nå allerede har valgt en helt annen stilling som han trives godt med.
Jobben som driftsleder passer ham godt. Azar trives med utfordringene arbeidet byr på til tider, og setter pris på å løse problemer og finne gode løsninger i samarbeid med sin teamleder.
For ham var språket en helt avgjørende faktor for å lykkes.
– Jeg lærte meg norsk veldig fort og på kort tid, fordi jeg var meget interessert i å lære språket til landet jeg ønsket skulle bli mitt hjemland nummer to, og at jeg mener det er nøkkelen til å integreres og få jobb. Målet var å bli en del av det norske samfunnet, og da må man kunne språket, sier Azar.
Han var en av de yngste i Toma da han startet for ti år siden, og via hardt arbeid har han gått veien fra å være serviceleder til å bli driftsleder. Azar har vært tilknyttet Forbundet for Ledelse og Teknikk hele tiden.
– For meg handler det om tryggheten i at man kan få hjelp dersom det er behov for det, og jeg er fremdeles tillitsvalgt også, sier Azar.
Les også: Lønn til renholdere: Dette overrasket forskerne
Presset bransje
Renholdsbransjen har rykte på seg for å være tøff og for å tiltrekke seg useriøse aktører. Det er en virkelighet Azar kjenner seg igjen i, men ikke på sin egen arbeidsplass.
– Det er en tøff bransje, og den blir stadig tøffere. Konkurransen har blitt hardere, noe som fører til at prisene presses mens kundene stadig forventer økt kvalitet, forteller han.
Azar har selv sett eksempler hvor det blant annet har vært jukset med de ansattes kompetanse i bransjen. I dagens situasjon kan det få alvorlige følger.
– Kompetanse er det viktigste for oss, og det er også det vi i stadig større grad vinner anbud på, forteller han.
Det kan være utfordrende for folk som Azar å følge opp kontraktene som er inngått, men som del av et stort og seriøst firma som Toma Facility går det greit.
– Så langt har vi heller ikke problemer med å skaffe kvalifiserte medarbeidere. Hos oss er det også krav om at alle skal snakke norsk. Slik var det ikke tidligere. Jeg tror dette kravet er med på å bidra til at vi får svært få klager fra våre kunder, sier Azar.
Les også: Renholder Mouloud (41) opplever større respekt etter koronautbruddet
Ryddige forhold
Ettersom det finnes nok av useriøse aktører innen renhold, er det mange som ønsker seg til Toma, ifølge Azar.
– Vi opplever ofte at de vi har inne til intervju forteller at venner eller bekjente har fortalt dem at det er ryddige forhold her hos oss. Her får man rett lønn til rett tid, feriepengene utbetalt når man skal og de godene man ellers forventer i et ordentlig og redelig arbeidsforhold, forteller han.
For Toma betyr det ikke all verden at andre velger å tøye regelverket.
– Hos oss er det kvaliteten og kompetansen som er avgjørende, og det er kundene våre klar over. Vi følger vårt spor, og dermed er det trygt også for våre oppdragsgivere, sier Azar.
Han trekker frem forholdet til Oslo kommune som eksempel.
– For noen år siden var pris også utslagsgivende for Oslo kommune når de satt renhold ut på anbud. Prisen skulle telle 80 prosent og følgelig var det bare 20 prosent igjen til kvalitet. Dermed priset alle seg lavt, noe som til syvende og sist kun gikk ut over dem som skal utføre jobben.
Men kommunen har snudd, og heller valgt å selv definere tiden som skal brukes på renhold de ulike stedene. Dermed må alle legge inn anbud basert på denne tidsberegningen.
– Denne måten å løse det på håper jeg kan bli regelen i fremtiden. Det handler om å ikke utnytte folk, og å unngå sosial dumping. Det er de som gjør jobben som sliter – ikke jeg som driftsleder, understreker Azar.
Han er også klinkende klar på at renhold er en krevende jobb, og aktørene på markedet er avhengige av kompetente og dedikerte medarbeidere for å kunne løse oppdragene.
Ny anerkjennelse
Koronapandemien har satt sine tydelige spor i renholdsbransjen – naturlig nok. Den har også gitt et etterlengtet løft for dem som utfører jobben.
– Det er først nå jeg hører og ser at folk bryr seg om oss renholdere. Veldig mange har fått øynene opp for hvor avgjørende renholderne og deres kompetanse er. Jeg opplever at vi får mye skryt av våre medarbeidere fra kundene, forteller Azar.
Selvsagt har man tatt renhold på alvor tidligere også, men pandemien har nok økt bevisstheten om dette, ifølge Azar.
– Kundene opplever at de kan føle seg trygge på at våre folk gjør sitt ytterste for å sikre dem et så trygt miljø som mulig. Her spiller den faglige utførelsen av arbeidet en stor rolle, sier han.
Da landet stengte ned i mars, måtte man også hos Toma ty til noen permitteringer, men det endret seg raskt.
– I starten ble det slik ettersom noen bygninger ble helt nedstengt. Så begynte bestillingene å strømme inn, og i enkelte tilfeller har vi doblet bestillingene. Det tyder på at bedriftene har sett viktigheten av det vi gjør, sier Azar Sherko Ahmed.
Azar håper på at denne pandemien gå over, slik at alle kan komme tilbake til den normale hverdagen.
Kompetanse er det viktigste for oss, og det er også det vi i stadig større grad vinner anbud på.
Azar Sherko Ahmed
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.
Katharina Dale Håkonsen
Rune og Svein Jonny kjemper for arbeidsplassene i den siste norske kullgruva på Svalbard
FERDIG: Deni Taramov er ferdig for student for denne gang. Nå søker han jobber.
Marius Fiskum
Deni ble permittert uten dagpenger og så seg nødt til å slutte på studie: – Jeg følte på en skam
SKIDE GODT: Lillestrøm kommune kuttet kraftig i dopapirutgiftene og sparte renholderne mye jobb ved å bli smartere til å telle papirmetere.
Stockthings/Colourbox
Dopapiret de sparte med ett enkelt triks tilsvarer reisen fra Hamar til Roma
Malin Brusveen og Mette Nordahl savner mer anerkjennelse for jobben de gjør.
Amanda Iversen Orlich