VIKARBYRÅER: Hos Siemens i Tyskland har antall leiearbeidere blitt halvert fra 12.000 til 6.000, ifølge forbundet IG Metall.
Tobias Schwarz, NTB Scanpix
Lei av Leiharbeit
Tyskland har fått en hær av leiearbeidere. IG Metall vil gjøre det så dyrt å leie inn folk, at bedriftene heller ansetter i faste stillinger.
frode@lomedia.no
Tyskerne kaller det Leiharbeit, og det har forandret det tyske arbeidslivet. En armé av leiearbeidere bemanner nå tyske bedrifter. Antallet er tredoblet siden 2004 og nærmer seg en million. Fagbevegelsen har brukt lang tid på å skjønne hva den skal gjøre, men forbundet IG Metall tror den har funnet en oppskrift.
Sett utenfra virker planen enkel: Organiser leierarbeiderne og krev høyere lønn for dem.
De går foran
I Siemens-fabrikkene har de tillitsvalgte i fagforbundet IG Metall klart å snu trenden. Men det har vært en lang vei å gå. Fagbevegelsen har alltid brukt mye krefter på å bekjempe hele fenomenet med leiearbeid – det vil si bemanningsbyråer som leier ut folk. Dermed har det også vært vanskelig for fagbevegelsen å tenke på vikarene som fullverdige medlemmer i forbundet.
Den tyske virkeligheten presser lønningene nedover. Arbeidsløsheten gjør at det er kamp om jobbene. Derfor har det ikke vært vanskelig å finne folk til å jobbe for vikarbyråer for sju euro timen, om lag 60 kroner.
Hjelper EU?
EUs vikarbyrådirektiv hjelper ikke vikarene mye. Direktivet sier at vikarer og fast ansatte skal behandles likt, men ikke hvis vikarene har sin egen tariffavtale.
I Tyskland har enkelte leiearbeidsfirmaer egne tariffavtaler som gir sju euro timen, langt under minstelønna i tariffen, som nå er 12,55. Siden vikarbyråene har tariffavtale, er det derfor mulig å avtale seg bort fra EUs likebehandling.
Det hører med til historien at Høyre ønsker den samme løsningen i Norge: At vikarbyråer skal slippe å likebehandle vikarer med fast ansatte, så lenge de har tariffavtale i bedriften som leier ut.
Lønnshopp
Tillitsvalgte i Siemens var tidlig ute for å løfte leiearbeiderne. I 2009 – for fire år siden – forhandlet den lokale avdelinga av fagforbundet IG Metall fram en avtale med arbeidsgiverne innenfor metall og elektroteknikk. Avtalen løftet lønna til de innleide. Etter 18 måneder kom den opp på nivå med de fast ansatte, og da måtte også Siemens som en del av avtalen ansette den innleide på fast basis.
Hos Dynamowerk i Berlin er Olaf Bolduan strålende fornøyd. Han leder bedriftsrådet for de 800 ansatte der.
– Mellom 60 og 70 av våre fast ansatte var tidligere vikarer, sier han.
Denne høsten er det ikke mange innleide hos Dynamowerk i Berlin, bare rundt 12-14 stykker.
De faglig tillitsvalgte i Siemens har lyktes: For få år siden var det 12.000 løsarbeidere i Siemens i Tyskland, av selskapets 120.000 ansatte. Nå er antallet halvert til 6.000 løsarbeidere.
Over hele Tyskland
I fjor fulgte IG Metall i hele Tyskland etter foregangsmennene på Siemens. Fra 2012 får alle vikarer i tysk metallindustri et tillegg til den opprinnelige. Dette tillegg øker over tid, til 50 prosent etter ni måneder som innleid.
I tillegg gir avtalen fra 2013 ei minstelønn på 8,50 euro per time. Dermed oppnådde IG Metall i metallsektoren det som fagbevegelsen har slåss for på nasjonalt plan.
IG Metall løfter dermed leiearbeiderne. Det kan bli en vinn-vinn-situasjon for leiearbeiderne og de fast ansatte. Bedriftene vil ikke spare like mye lenger på å leie inn, og de fast ansatte slipper konkurranse fra vikarer som er desperate etter å få en fot innenfor.
For bedriftene kan det på kort sikt bli noe dyrere, men det vil sikre mer kontinuitet i arbeidsstokken.
Snart ti år etter at det sosialdemokratiske partiet slapp løs leiearbeid har derfor fagbevegelsen lyktes i å stramme inn noe. Leiearbeid er et stort fenomen, men innenfor metallsektoren ryddes det nå sakte, men sikkert opp. I andre sektorer der fagbevegelsen står svakere, er det vanskeligere å sikre faste ansettelser.
Innleie
• Innleie av arbeidskraft skjøt fart etter at den sosialdemokratiske regjeringen åpnet for mer leiearbeid i 2004.
• Antall leiearbeidere i Tyskland har økt fra 300.000 i 2004 til 900.000 i 2012.
• IG Metall har en egen overenskomst for leiearbeiderne, med ei minstelønn, og et betydelig lønnstillegg når de leies inn til tariffbedrifter.
Innleie
• Innleie av arbeidskraft skjøt fart etter at den sosialdemokratiske regjeringen åpnet for mer leiearbeid i 2004.
• Antall leiearbeidere i Tyskland har økt fra 300.000 i 2004 til 900.000 i 2012.
• IG Metall har en egen overenskomst for leiearbeiderne, med ei minstelønn, og et betydelig lønnstillegg når de leies inn til tariffbedrifter.
Mest lest
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Politiets manglende kunnskap om hva sosialarbeidere gjør, kan få konsekvenser for hjelpen de gir, mener John Kjetil Støle.
Erling Slyngstad-Hægeland
I sju år var John Kjetil ute av politiet. Da innså han noe viktig
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
HOTELLFØLELSEN: I toppetasjen til IT-bedriften Intility kan de ansatte spise lunsj fra «hotellbuffet» hver dag. Stian Aas er svært fornøyd med tilbudet.
Sissel M. Rasmussen
Bli med på lunsj i fire ulike bransjer. Forskjellene er enorme
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Martin Guttormsen Slørdal
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Illustrasjonsfoto er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
I årets oppgjør økte grunnbeløpet i folketrygden med 7.143 kroner – fra 111.477 kroner til 118.620 kroner fra 1. mai 2023. Det tilsvarer 6,41 prosent.
Colourbox
SV vil gi mer til trygdede og minstepensjonister. Se hva regjeringa svarer
Sužinokite, kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Brian Cliff Olguin
Kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Lønnstyveri er nå ifølge den mest brukte metoden for arbeidslivskriminalitet, ifølge Lars Mamen i Fair Play Bygg.
Torgny Hasås
Etterlyser straff ved lønnstyveri: – Det er ikke likhet for loven
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Håvard Sæbø
Kimek-ansatte beholder jobben inntil videre
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Morten Holm / NTB