JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Finansnæringen trenger LO

LO-leder Gerd Kristiansen mener et sterkere LO innenfor finanssektoren, vil sikre mindre forskjeller – og gjøre næringen mer lik resten av samfunnet.
EN JOBB Å GJØRE: LO-leder Gerd Kristiansen mener fagbevegelsen har en jobb å gjøre i finansnæringen. Og ikke bare for å øke antallet medlemmer: – Det er en sektor med få organiserte, bare om lag 60 prosent, sier hun.

EN JOBB Å GJØRE: LO-leder Gerd Kristiansen mener fagbevegelsen har en jobb å gjøre i finansnæringen. Og ikke bare for å øke antallet medlemmer: – Det er en sektor med få organiserte, bare om lag 60 prosent, sier hun.

Sissel M. Rasmussen

morten.hansen@lomedia.no

– Samfunnet totalt sett hadde vært tjent med at LOs forbund sto sterkere i finansnæringen.

Gerd Kristiansen er ikke i tvil om hva som hadde vært best. Hun erkjenner at LO-felleskapet ikke har prioritert næringen godt nok, med tanke på rekrutteringsarbeidet. LO-lederen konstaterer at Finansforbundet med sine 25.000 yrkesaktive medlemmer er mye større enn LO Finans, og at det også innenfor denne sektoren er kjøttvekta som rår.

– Når man først har blitt størst, er det lettere å få vekst. Det ser vi i andre sektorer. Vi skal ha respekt for at Finansforbundet har lyktes med sitt konsept, mens vi har ikke klart å rekruttere godt nok. Det må vi være villige til å innrømme, sier Kristiansen.

STORT POTENSIAL

Hun mener LO-familien tok et viktig skritt framover, da HK og Postkom dannet LO Finans. LO-lederen tror samarbeidsplattformen kan utvikles og utnyttes enda mer enn det er gjort til nå.

– De har fått oppmerksomhet, utover egne rekker, gjennom tunge konferanser. Det må utnyttes. De kan gå lengre enn de har gjort til nå. Fruktene er medlemsvekst, mener Kristiansen.

Hun mener tiden er inne for forbundene, sammen med LO, å sette seg ned for å se på hvordan de kan gjøre en bedre jobb. Ikke bare for å øke antallet medlemmer, men også organisasjonsgraden.

– Det er en sektor med få organiserte, om lag 60 prosent, og et stort potensial for å få medlemmer.

MINDRE FORSKJELLER

Selv om finansnæringen står for en helt annen måte å organisere sitt arbeidsliv på enn det LO forfekter, mener Kristiansen at Norges største arbeidstakerorganisasjon har noe der å gjøre.

– Selvfølgelig har vi noe å gjøre i finanssektoren. Vi har innflytelse i forhandlinger og i samfunnspolitikken. Det er en innflytelse finansnæringen også vil ha nytte av. Vi vet at for eksempel pensjonsspørsmålet vil bli viktig de kommende årene. Finansnæringen forvalter våre medlemmers penger. De har helt klart nytte av å være nærmere oss.

Kristiansen fastslår også denne næringene er best tjent med trygge og brede løsninger.

– Da er vi den rette organisasjonen.

Derfor mener Kristiansen at det bare er å brette opp armene, og arbeide for at LO skal få sin rettmessige plass i finanssektoren.

– Vi må stå på for de verdiene vi står for. Nemlig at vårt samfunn er tjent med mindre forskjeller enn det finanssektoren har.

UØNSKET SPEILBILDE

På de årlige fremleggelsene av tallene fra Det tekniske beregningsutvalget for lønnsoppgjørene, topper finanssektoren veldig ofte lønnsveksten. Det er en sektor som i stor grad belønner med bonuser. Det er også en sektor som har store forskjeller i lønnsvekst – de som får mye, får mye mer, mens andre grupper har reallønnsnedgang.

– Det er ikke bra. Nettopp derfor bør vi klare etablere oss sterkere. Det gagner ikke samfunnet at vi har disse store lønnsforskjellene. Det gagner ikke samfunnet at noen har veldig mye, mens andre har mye mindre. Når vi ser på speilbildet av denne sektoren, ser vi mye som vi ikke vil ha med tanke på forskjeller. Blant annet er det her du finner de største forskjellene på lønn mellom kvinner og menn, fastslår Kristiansen.

Hun poengterer at de medlemmene LO tradisjonelt organiserer i disse næringene, ikke er de som stikker av med høye bonuser og store lønnspåslag.

– Tvert imot. Det er også de som mister jobbene, når næringen må skjære ned etter at de har lekt seg med fellesskapets penger.

JOBBER AKTIVT

Når det skjer endringer i norsk økonomi, er det veldig ofte sjeføkonomene i banker og meklerhus som uttaler seg. Kristiansen mener det ikke nødvendigvis er de som snakker høyest som har de rette svarene.

– LO blir spurt i stor grad, men det er ikke i alle sammenhenger vi vil gå ut. Likevel har vi har et tungt økonommiljø, som alltid er på dekk og klare til å gå ut i spørsmål som har betydning for våre medlemmer, sier Kristiansen.

Hun påpeker at LO allerede har vært i kontakt med den kommende statsministeren om hva som bør gjøres i den økonomiske politikken.

– De som sier samfunnsavdeling vår ikke er på banen tar feil. Men det er ikke alltid jobben gjøres i det offentlige rom. Kampen for våre medlemmer gjøres i det daglige arbeidet – i kontakt med Norges Bank, regjeringen og direktorater. Vi slår ikke ofte på stortromma, men når LO sier noe så har det tyngde, fastslår Kristiansen.

VIL PÅVIRKE

Hun understreker at det gjøres vurderinger hele tiden om hvor og når LO skal mene noe offentlig.

– Men ingen må tvile på at LO jobber aktivt i forhold til både samfunnsutvikling og politikkutvikling, sier LO-lederen.

Kristiansen slår fast at LOs handlingsprogram er tydelig på hvilket samfunn vi vil ha. Der passer ikke et system med store forskjeller inn. Hun understreker at LO vil gjøre sitt for å påvirke at også denne finansnæringen skal bli en del av dette.

– Derfor er den viktigste oppgaven for LO sentralt å underbygge medlemsrekrutteringen i sektoren – i tillegg til å være den tunge samfunnsaktøren vi er i utviklingen av norsk økonomi, sier Kristiansen.

Det gagner ikke samfunnet at vi har disse store lønnsforskjellene.

Gerd Kristiansen, LO-leder

Annonse

Flere saker

Annonse