Sykefravær
Hva er greit å gjøre hvis du er sykmeldt?
Arbeidsgiver kan reagere på hva du fyller tiden med under sykdom.
Det er ikke noe man må, men dialog med sjefen om valgene man tar i sykdomsperioden kan være lurt.
Kinga Howard / Unsplash
Saken oppsummert
anne@lomedia.no
Vi spurte Ingvild Bø Moberg, seniorrådgiver i FO (Fellesorganisasjonen) om hva som er «innafor» å gjøre for en som er sykmeldt.
Har arbeidsgiver rett på å vite detaljer om sykefraværet?
– Arbeidsgiver har ikke rett til ansattes sykdomshistorikk eller innsyn i hvorfor man er sykmeldt. Arbeidsgiver må stole på at legen anbefaler det som er best for sin pasient. Arbeidstakeren plikter bare å gi opplysninger om sin arbeidsfunksjon. Han eller hun har ingen plikt til å gi arbeidsgiver medisinske eller andre private opplysninger.
Hva kan man gjøre av aktiviteter når man er sykmeldt fra jobben?
– Denne problemstillingen er av naturlige grunner ikke lovregulert. Det handler om holdninger, ikke juss. Det finnes jo mange grunner til at man er sykmeldt. Det vil kunne være veldig mange ulike aktiviteter som kan være riktig og bra å gjøre i en enkeltpersons situasjon, som ikke vil fremstå like greit i en annens situasjon. Samspillet mellom arbeidsgiver og arbeidstaker under en sykmelding vil kunne være med på å klargjøre hva som «er greit» i ulike situasjoner.
Hva slags dialog skal arbeidsgiver og medarbeider ha i forbindelse med sykmelding?
– Arbeidsgiver er pålagt å ta kontakt med jevne mellomrom. Som arbeidstaker har man plikt til å medvirke i arbeidet med å utarbeide og gjennomføre en oppfølgingsplan og til å finne gode løsninger med arbeidsgiver. Å delta i dialog vil være en konstruktiv måte å tilrettelegge for at man kan komme tilbake i jobb. Man er derimot ikke pålagt å dele sensitiv informasjon.
Er det lurt å være åpen med sjefen om hva man velger å gjøre når man er sykmeldt?
– Det er ikke noe man må, men dialog med sjefen om valgene man tar i sykdomsperioden kan være lurt. Som eksempel: Hvis man tar en medisin som gjør at man blir sløv, kan det nettopp være viktig å gå turer, lufte hodet. Eller, har man ryggproblemer kan trening være en del av medisinen. Ikke alle sykdommer betyr at man skal ligge i sengen. Da kan man til og med bli verre.
Hva er moralsk riktig å gjøre av aktiviteter når man er fraværende fra jobben på grunn av sykdom eller skade?
– Dette er holdninger og ikke regelstyrt, og som fagforening er det ikke våre rolle å bidra til å gi noen dårlig samvittighet for aktiviteter som den enkelte gjør når man er syk.
Hva bør man ikke gjøre?
– Det er selvsagt ikke OK å si at man er sengeliggende med influensa, for så å møte leder på musikkfestival. Poenget er å ha et samspill. I mange situasjoner kan det å gå på en festival, trening eller annet være helt innafor. Noen trenger å trene i en sykdomsperiode. Noen har krefter nok til å gå på en konsert eller teater, men kan ikke jobbe. Mange type diagnoser synes ikke utenpå.
Kan man reise til utlandet?
– Dette er ikke juss-styrt. Hvis man for eksempel har psoriasis, kan det være lurt å reise til et sted med sol og salt sjø. Eller, hvis du har familien din i Polen som kan pleie deg, kan det være viktig å dra dit. Spørsmål som dette er ikke noe vi som fagforening skal mene noe om på vegne av andre.
