Egen likelønnspott i DNB - også i år
DNB startet med likelønnspott i fjor, og den blir videreført i årets oppgjør.
LIKELØNNSPOTT: Nestleder Astrid Waaler og leder Viktor Sæther i LO Finans Postkom er fornøyd med at det blir likelønnspott i DNB også i år.
Morten Hansen
anders.hauge.eltvik@lomedia.no
I lønnsforhandlingene i fjor satte DNB til side 17 millioner kroner av den lokale potten til å utjevne lønnsforskjeller mellom kvinner og menn.
Finansnæringen er blant de med størst ulikhet på dette området, og DNB og de tillitsvalgte er enige om at arbeidet må prioriteres. Derfor settes det av en likelønnspott også i år.
Kronesummen er den samme, men andelen øker fra 0,3 prosent til 0,4.
• Jullum Hagen (NHO:) – Det er en myte at kvinner får lavere lønn i samme stilling som menn
Fornøyde tillitsvalgte
Nestleder Astrid Waaler i LO Finans Postkom mener det er riktig.
– Vi er veldig fornøyde med at den kommer også i år. Og vi har ikke fått indikasjoner på at det ikke skal fortsette en stund framover, sier Waaler.
LO Finans krevde noe mer til likelønnspott, men drøftingene endre med 0,4 prosent.
– Vi vil holde øye med hvordan fordelinga blir. Vi mener de som sitter ute i front bør tilgodeses, og vil være obs på om pengene går til de i staber eller de ute på gulvet, sier hun.
Waaler synes banken har gode tiltak for likelønn på flere områder.
Følger med
Fordelingen blir ikke klar før i månedsskiftet, og Waaler konstaterer at ikke alle får lokalt tillegg.
– Noen ledere har litt lett for å gi flere lønnstrinn til noen få, framfor å gi ett eller to til mange. Men der synes jeg også utviklinga har vært bra i det siste, sier hun.
De tillitsvalgte kommer også til å passe på at de som ikke har fått noe lokalt tillegg på tre år vurderes spesielt.
– Det skal grunngis spesielt om disse ikke skal få noe etter tre år uten, sier Waaler.
Tilleggene skal utbetales i oktober.
• «Man kan se på en kvinnes lønnshistorikk når hun har fått barn»
Skal endres
Konserndirektør for HR Solveig Hellebust i DNB sier de startet å trappe opp likestillingsarbeidet kraftig fra inngangen til 2016.
– Det er en kjent sak at finansnæringen har en vei å gå når det gjelder kvinneandel på de øverste ledernivåene og likelønn. Slik har det også vært i DNB, men dette er en uønsket situasjon som vi har bestemt oss for å endre, sier hun.
Hellebust forteller at bakgrunnen for dette var at kjønnsbalanse og mangfold i etnisk og formell bakgrunn i ledende stillinger vil bidra til at DNB kan levere bedre resultater. Etter hvert ble det klart at de måtte snu hver stein for å lykkes med dette.
– Vi har allerede iverksatt en rekke tiltak, og et av dem er å ta ut lønnslister nedbrutt på ulike områder i banken. Hensikten er å avdekke og tette historiske lønnsgap som ikke kan forklares med annet enn kjønn, sier hun.
Flere fikk lønnsøkning i fjor
– I fjor innførte DNB for første gang en likelønnspott for å rette opp slike skjevheter. Det førte til at flere som ellers ikke ville fått lønnsøkning, fikk det fra denne potten. Ledelsen og de tillitsvalgte i DNB er derfor blitt enige om at vi skal gjøre dette i år igjen, sier Hellebust.
DNB har som mål å betale lik lønn for likt arbeid og prestasjon – uansett kjønn.
– Vi skal fortsatt ha lønnsdifferensiering basert på type stilling og prestasjoner, men ambisjonen er å rette opp i historiske skjevheter som ikke kan forklares med annet enn kjønn. Dette er et langsiktig arbeid, men alle monner drar. Nettopp derfor er jeg glad for at ledelsen og de tillitsvalgte er enige om at DNB skal avsette en likelønnspott i år igjen, sier konserndirektøren.