LO Tromsø krever omkamp om pensjonsreformen
Etter noen måneders erfaring med det nye pensjonssystemet kan årsmøtet i LO Tromsø konstatere at pensjonsreformen i privat sektor har uakseptable konsekvenser for alle lavtlønte, og spesielt deltidsarbeidende kvinner.
Saken oppsummert
Etter at NAV i forkant kjørte store reklamekampanjer for 62-åringenes valgfrihet etter 1.1.2011, så er det nå et faktum at ca halvparten av dagens 62-åringer i privat sektor etter det nye regelverket ikke har opptjent nok pensjon til å kunne gå av som minstepensjonister. De har med andre ord mista retten til å gå av med tidligpensjon.
Dette skyldes utslagene av alleårsregelen, samt at lista er lagt så høyt at man må ha tjent tilsvarende kr 365.000 kr i 40 (!!) år for å kunne kvalifisere til minstepensjon 62 år gammel. Dette er uhørt, og langt over fagarbeider – lønn innafor de fleste tariffområder.
Pensjonsreformen forsterker sosiale forskjeller. Reformen tar ikke hensyn til «dødens klasseskille», dvs. at en akademiker i snitt lever ti-tolv år lenger enn en ufaglært arbeider. Pensjonsreformen medfører norgeshistoriens største privatisering noensinne, og det er nå helt klart at folketrygda, selve ryggraden i velferdsstaten, er under angrep.
Arbeidstakere født etter 1963 vil oppleve svært kraftige kutt i folketrygda, og vil være helt avhengige av private tilleggspensjoner for å oppleve en verdig alderdom. Slitere i lavlønnsyrker vil rammes hardest av denne omleggingen fra en solidarisk velferdsstat til et privatisert forsikringssystem etter amerikansk modell.
I offentlig sektor har en samlet fagbevegelse foreløpig klart å forsvare pensjonsordningene. Men sterke krefter i den økonomiske og politiske eliten, med NHO i spissen, angriper nå den offentlige tjenestepensjonen. Vårt svar er:
– Fagbevegelsen krever omkamp om pensjonsreformen.
– Styrk folketrygda!
– Forsvar den offentlige tjeneste-pensjonen og gjeninnfør AFP som en solidarisk tidligpensjon i privat sektor.


Nå: 0 stillingsannonser