MENER AFP-ORDNINGEN ER OVERBRUKT: Kirsti Kolle Grøndahl leder Arbeiderpartiets eldreutvalg.
Helge Rønning Birkelund
Tidligere topp-politiker vil ha unge eldre i arbeid
– Altfor mange 60-åringer slutter å jobbe
Tidligere topp-politiker Kirsti Kolle Grøndahl mener det er viktigere at 60-åringer er i arbeid, enn at 70-åringer fortsatt skal være yrkesaktive.
helge@lomedia.no
– Hvis man mener at 70-åringene skal være i jobb, bør i hvert fall 60-åringene være det. En må starte med de som tidligst slutter å jobbe. Mange som er i begynnelsen av 60-årene som slutter å jobbe, kunne fortsatt vært i jobb, sier Kirsti Kolle Grøndahl til LO-Aktuelt.
Hun leder Arbeiderpartiets eldreutvalg. Som Norges første kvinnelige stortingspresident, tidligere kirke- og undervisningsminister, tidligere utviklingsminister i regjeringen Brundtland og senere Fylkesmann i Buskerud, har hun et langt liv bak seg i politikken. Nå er hun altså eldrepolitiker. Hun presiserer at hun ikke har noe som helst imot at 70-åringer jobber.
– Hvis 70-åringene ønsker å jobbe, må de gjerne gjøre det. Men jeg er ikke så opptatt av at det må være en rettighet. Jeg synes det er langt verre at gruppen som er 10 år yngre slutter å jobbe, sier hun.
• Støres eldrepakke: – Det jeg legger fram kommer utvilsomt til å koste
AFP-ordningen
Ordningen med Avtalefestet Pensjon (AFP) er naturlig nok en medvirkende årsak til at mange slutter i jobben sin i en alder som kalles «yngre eldre».
Kolle Grøndahl vil imidlertid ikke begi seg ut på en debatt om ordningen.
– Jeg vil på ingen måte kritisere AFP-ordningen slik den var ment å fungere. Ordningen ble til for å bistå de i arbeidslivet som ble slitne på grunn av harde jobber. Dette har endret seg de senere årene. Jeg vil vel kanskje si at ordningen i dag blir overbrukt.
Denne uken var hun med på å presentere Arbeiderpartiets plan for en trygg eldreomsorg, som leder i partiets eldreråd. Hun håper imidlertid det er en god stund til hun trenger tjenestene som Jonas Gahr Støre snakket om da Ap-lederen la fram partiets nye eldresatsing.
• Følg oss på Facebook
– Det partiet nå har lagt fram er en moderne eldrepolitikk. Man skal utsette tidspunktet for når man trenger disse tjenestene så mye som mulig. Det betyr at befolkningen som er «unge eldre og oppegående» fortsatt skal være oppegående, sier Kolle Grøndahl.
Hun mener det er snakk om et folkehelsespørsmål.
– Aktivitet er det aller viktigste. Det vi er bekymret for, er ensomhet. Det blir stadig flere ensomme mennesker. Da er det ikke så lett å være aktive. Stortinget kan vedta noen overordnede mål, men det er i kommunene det skjer. Og det er der eldre vil være sjef i sitt eget liv, drive planlegging av eget liv og ha sine sosiale rammebetingelser, mener Kirsti Kolle Grøndahl.
Framskrivinger utført av Statistisk sentralbyrå viser at antall personer over 65 år vil være dobbelt så høyt som i dag, når vi kommer til år 2100.
Andelen som er 80 år og eldre vil øke fra 4,5 prosent til 11,7 prosent - fra 221.000 til 904.000 personer.
– Større og større grupper skal forsørges av en mindre og mindre gruppe. Det er derfor et samfunnsøkonomisk spørsmål om hvem som skal betale for fellesskapet. Derfor er jeg opptatt av at man i stedet for å være så opptatt av at 70-åringer skal være i arbeid, må fokusere på at 60-åringer i stedet skal stå i jobb.
Blir utnyttet
LO-sekretær Trude Tinnlund mener AFP-ordningen fortsatt har sin berettigelse, men mener noe av problemet er at arbeidsgiveren utnytter ordningen ved å legge press på ansatte.
– AFP-ordningen er ment for at ansatte skal kunne avslutte sitt yrkesaktive liv med verdighet. Alternativet for mange vil, være å bli sykmeldt eller gå av med uførepensjon. Det er også arbeidsgivere som bruker ordningen bevisst i en nedbemanningsprosess og nærmest presser folk ut av arbeidslivet. Når det er sagt, er også LO opptatt av at de som har mulighet for det kan stå lenger i jobb, sier Trude Tinnlund i en kommentar til LO-Aktuelt.
• Ap vil la studenter bo på sykehjem
• Norge har verdens lykkeligste og mest velstående pensjonister, ifølge rapport
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Tri Nguyen Dinh
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
SKADET PÅ JOBB: Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Bildet er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Håvard Sæbø
Kimek-ansatte beholder jobben inntil videre
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen