JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LOs nye sjeføkonom om AKU-tallene

– Det er ikke bra at ledigheten går ned fordi folk er motløse og har gitt opp å søke jobb

Ledigheten går ned. Men det er ikke færre ledige av den grunn, mener ekspertene.
Roger Bjørnstad, sjeføkonom i LO.

Roger Bjørnstad, sjeføkonom i LO.

Tri Nguyen Dinh

helge@lomedia.no

– Hvis du ser litt bak tallene er ikke situasjonen noe lysere selv om ledighetstallene går ned. Nedgangen skyldes en mindre gunstig utvikling i arbeidsmarkedet. Folk går ikke fra ledighet til sysselsetting, men fra ledighet og ut av arbeidslivet. Det er bekymringsfullt, sier LOs nye sjeføkonom, Roger Bjørnstad til LO-Aktuelt.

Disse 27 yrkene gikk ned i lønn i fjor

Meldte om færre ledige

I januar 2017 var det 115.000 arbeidsledige i Norge, ifølge Arbeidskraftundersøkelsen (AKU) fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Det tilsvarer en nedgang på 17.000 personer, eller 0,6 prosentpoeng fra tremånedersperioden før. Tallene for januar er utregnet av et gjennomsnitt fra desember til februar.

Noen økonomer sier det er en overraskende nedgang.

– Tallene kan svinge litt fra måned til måned, men nedgangen både i AKU-ledigheten og den registrerte ledigheten indikerer at toppen på ledighetsraten er bak oss, sier makroøkonom i DNB Markets, Jeanette Strøm Fjære, ifølge NTB.

Grunn til bekymring

Roger Bjørnstad mener likevel det er grunn til stor bekyrning.

– For å være inne i statistikken må du være aktiv jobbsøker. Det er ikke bra at ledigheten går ned fordi folk er motløse og har gitt opp å søke jobb. Det er dette vi har advart mot. Det skapes ikke nye arbeidsplasser. Det er en viss optimisme i næringslivet, fordi økonomien går bedre. Men denne veksten skaper ikke nye arbeidsplasser, mener Bjørnstad.

– Det er i tillegg skapt en del jobber som ikke har vært bærekraftig. Og de forsvinner først, legger han til.

Sjeføkonomen i LO er ikke den eneste som har sett dette.

– Alle økonomer ser nå at sysselsettingen ikke øker. Mange som tidligere har vært registrert ledige har gitt opp, og når de ikke er aktivt jobbsøkere faller de ut av statistikken, poengterer han.

Sjeføkonom Øystein Dørum i NHO bekrefter inntrykket fra sin LO-kollega, og påpeker at også NHO er bekymret for at færre nordmenn arbeider. Han frykter langvarig utenforskap for dem som faller fra i arbeidslivet.

– Det er selvfølgelig bekymringsfullt, sier NHO-økonomen til ANB.

• Følg oss på Facebook

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse