JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ønsker bransjerettede HMS-kurs

– Verneombud i byggebransjen trenger ikke å kunne så mye om innstillingen på kontorstolen

Det er avgjørende at verneombud og medlemmer i arbeidsmiljøutvalg får bransjerettede HMS-kurs, mener Harry Eide, regionalt verneombud for byggebransjen i Hordaland.

Håvard Sæbø (illustrasjonsfoto)

line.scheistroen@lomedia.no

Arbeidsmiljøloven krever at arbeidsgiver sørger for at verneombud og medlemmer av arbeidsmiljøutvalg (AMU) gjennomgår og kan dokumentere HMS-opplæring. Etter endt kurs skal verneombud kunne delta aktivt og bidra på en god måte i HMS-arbeidet.

Det stilles imidlertid ingen krav om at kurset er bransjerettet. Og gjør du et enkelt søk på internett, så finner du at det er mange kursaktører på markedet. Kurset kan sågar tas som nettkurs.

En arbeidsulykke ved skipsverftet kunne ha endt riktig ille. Vi ble med da Arbeidstilsynet dro på tilsyn

Det holder ikke, spør du Harry Eide, regionalt verneombud for byggebransjen i Hordaland.

– Det er helt avgjørende at kursene er bransjerettet, mener han og fortsetter:

– Verneombud i byggebransjen trenger ikke å kunne så mye om innstillingen på kontorstolen, men de må vite hvordan det skal være på byggeplassen, sier Eide.

Som sagt, så gjort: To ganger i året arrangerer Eide kurs for bransjens egne. Kursene er gjerne fulltegnet flere måneder i forveien.

40 timers grunnopplæring i verne- og miljøarbeid for byggfagene er en rammeavtale i Fellesoverenskomsten for Byggfag, som er eid og utviklet av Byggenæringens Landsforening (BNL) og Fellesforbundet. Hensikten er mellom annet å sikre at opplæringen skal være bransjerettet.

Arbeidsgivere kjøper seg kursbevis

Teori og praksis

I fem dager, fordelt på to perioder, kurses maksimalt 22 deltakerne. Temaene er mange, som opplæring i arbeidsmiljøloven, aktuelle forskrifter for bransjen, HMS, internkontroll og verneombudets oppgaver og rolle.

Kurset kombinerer teori og praksis. Deltakerne sitter ikke bare på skolebenken, men er også ute på byggeplass, går vernerunder og skriver rapporter.

– De skal se meningen i å være verneombud, sier Eide.

Etter tre dager på kurs, er det et opphold på tre-fire uker, før deltakerne er tilbake på skolebenken igjen. I mellomperioden besøker Eide deltakerne på arbeidsplassene, der de går vernerunder sammen.

Kursene er godkjent som obligatorisk HMS-kurs for verneombud.

Han skulle gjerne hatt enda flere på kurs.

– Jeg er selvfølgelig glad for dem som bruker kursene våre. I Bergen og omegn er bedrifter veldig ivrige til å gå på kursene våre. Det er jeg glad for. Men jeg syns det er veldig rart at ikke enda flere bruker dem.

Han er også overrasket over at det ikke er flere som legger vekt på bransjespesifikke kurs.

– HMS må bli et krav i offentlige kontrakter

God butikk

Eide begynte i byggebransjen i 1977. Han har vært regionalt verneombud i 21 år. Årlig besøker han over 400 arbeidsplasser. Bare hittil i år har han stanset arbeidet på over 100 arbeidsplasser.

– Så behov for kurs? Absolutt! Og behovet kommer ikke til å bli mindre, mener Eide.

I tillegg til å arrangere kurs, holder han foredrag og innledninger hos de som måtte ønske det.

– Mange bedrifter ser nytten av å ha gode verneombud. God HMS er den beste investeringen en bedrift kan gjøre i et marked hvor marginene er små. Bedrifter begynner å se at hvis de skal klare seg, så må de ha HMS-en på plass. Godt vernearbeid er et konkurransefortrinn, og HMS er billig sammenlignet med regningen du får hvis noe går galt, sier Eide.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

HOLDER KURS: To ganger i året arrangerer regionalt verneombud Harry Eide 40 timers kurs for byggebransjens egne.

HOLDER KURS: To ganger i året arrangerer regionalt verneombud Harry Eide 40 timers kurs for byggebransjens egne.

Erlend Angelo

Ønsker kurs for egen bransje

I renholdsbransjen skulle de gjerne hatt det sånn som i bygg – bransjerettet HMS-kurs.

LINE SCHEISTRØEN

line.scheistroen@lomedia.no

– Det hadde absolutt vært ønskelig at bransjen hadde egne HMS-kurs for verneombud. Vi ville gått et bedre vernearbeid, og det hadde vært bra for arbeidsplassene. Men vi er avhengig av at partene sentralt, forbundet og arbeidsgiverne blir enige om det, sier Eva Jenssen, som er regionalt verneombud i renhold, region Trøndelag, Møre og Romsdal.

Hun forteller at det mest vanlige er at verneombud i renholdsbransjen tar HMS-kurs gjennom bedriftshelsetjenesten.

– Det er bra kurs, det, men de blir ofte for generelle, mener hun.

Hun er kritisk til HMS-kurs som er nettbaserte.

– Vi har sjekket ut noen av kursene på nett. Du kan gjøre det unna på en time. Med noen få klikk, fyller du ut noen skjemaer, og så er du ferdig. Du trenger egentlig ikke gjøre det selv, en gang, forteller hun.

Hun mener kravene bør være strengere, ikke minst i bransjer som renhold, der det trengs som mest.

– Det kunne hjulpet vernearbeidet mye hvis det var strengere krav når det gjelder kursing, spesielt av daglige ledere, sier Jenssen.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse