Forslag om minstelønnsdirektiv får kraftig motbør:
15 EU-land sier nei til lovfestet europeisk minstelønn
Et flertall av EU-landene sier nå nei til lovfestet europeisk minstelønn, ifølge Svenska Dagbladet. Nordisk fagbevegelse trekker et lettelsens sukk.
I MOTBAKKE: Da Ursula von der Leyen tiltrådte som EU-kommisjonens president, var noe av det første hun gjorde å love at Kommisjonen ville legge fram et forslag for å sikre «at alle arbeidere i vår union har en rettferdig minstelønn». Nå møter hun motbør fra et flertall av EU-landene.
EU-parlamentet
ragnhild@lomedia.no
Den 28. oktober skulle EU-kommisjonen ha lagt fram et forslag om en lovbestemt minstelønn i EU-landene. Det blir nå utsatt til desember, skriver Svenska Dagbladet.
Ifølge avisen er det nå 15 EU-land som ikke ønsker en bindende EU-lov om minstelønn. Det kan bety spikeren i kista for hele forslaget, antyder avisen.
Les også: EU varsler ny minstelønn – LO, NHO og regjeringen sier blankt nei
Nordisk fagbevegelse kritisk
Fagbevegelsen i de nordiske landene, inkludert norsk LO, har vært sterkt kritiske til forslaget om å lovregulere lønnsnivået i de europeiske landene.
– Å lovfeste lønninger er noe helt fremmed i den modellen vi har i Sverige, der arbeidsgivere og fagforeninger forhandler om hvilket nivå lønningene skal ligge på. Skulle det bli et direktiv, er det et uforsvarlig ingrep i vår modell, sier svensk LOs Therese Guovelin til Sveriges radio.
Hun er glad for at forslaget nå går en mer usikker framtid i møte.
Frankrike har snudd
Svenska Dagbladet har gjennomgått høringsinnspillene som er gitt fra alle de 27 medlemslandene. Her framgår det at bare fire land gir uttrykkelig støtte til et EU-direktiv om minstelønn. De fire landene er Belgia, Italia, Portugal og Spania. I de nordiske og østeuropeiske landene er det uttrykt skepsis. Også Frankrike, som fram til nå har vært en viktig pådriver for et direktiv, har nå snudd og foreslår at EU-kommisjonen skal komme med «anbefalinger» til medlemslandene framfor et bindende direktiv, skriver avisen.