LOs tillitsvalgtår:
2019 er året de tillitsvalgte skal fram i lyset: – Uten de tillitsvalgte, ingen fagbevegelse
– Vi må bli bedre på forhandlingsteknikk og styrke kunnskapen om lovverket, erkjenner Terje O. Olsson.
TILLITSVALGT: Terje O. Olsson vet bedre enn de fleste hva det betyr å være tillitsvalgt. Nå skal LOs 1. sekretær lede arbeidet med å styrke hverdagen til de mange tusen tillitsvalgte i fagbevegelsen,
Didrik Gjerde
sym@lomedia.no
– Uten de tillitsvalgte, ingen fagbevegelse.
LO-sekretær Terje O. Olsson har framført budskapet ved flere anledninger. Uten aktive og godt skolerte tillitsvalgte, råtner LO og forbundene på rot, mener Olsson som sa ja til sitt første verv allerede som tenåring og lærling.
Ett av forslagene LO-kongressen i 2017 enstemmig samlet seg bak, var å øke statusen til de tillitsvalgte gjennom et eget år. «Det er de tillitsvalgte som er ryggraden i hele fagbevegelsen og det er gjennom de tillitsvalgte vi kommer i kontakt med medlemmene. På tross av alle oppgavene de tillitsvalgte har, blir de for lite verdsatt», het det i forslaget fra EL og IT Forbundet, Olssons eget forbund.
Han har ingen problemer med å si seg enig i den påstanden. Og ett av målene med tillitsvalgtåret som innledes i februar, er å belyse hverdagen til de rundt 60.000 tillitsvalgte i LOs forbund.
– Vi skal få fortalt hverdagshistoriene. Mye vil være positivt, men vi må også få fram de negative sidene.
• Dagbladet sa opp grafikere. – Det verste jeg har sett av NHO-bedrift, sier advokat
For det er liten tvil om at utfordringene er mange og store for tillitsvalgte ute på arbeidsplasser over hele landet. Store endringer i organiseringen av arbeidslivet gjør det mer krevende å være tillitsvalgt, spesielt ute på stadig flere små arbeidsplasser, mener Olsson. En Fafo-undersøkelse viser at rundt halvparten av de spurte var helt eller delvis enige i påstanden om at de ofte føler seg alene om oppgavene som tillitsvalgt. LO-sekretæren tror at dette problemer er spesielt stort ute i de mindre virksomhetene. Felles møteplasser, bygging av nettverk og et styrket apparat rundt de tillitsvalgte, er mulige tiltak, sier Olsson.
Han utfordrer også arbeidsgiverne til å se verdien av et organisert arbeidsliv med dyktige tillitsvalgte og at de aktivt markedsfører det.
– Det er mange fine og store ord om betydningen av trepartssamarbeid. Men, når vi skal få det ned på papiret for å styrke rollen til de tillitsvalgte, ser vi at det butter.
Olsson hadde gjerne sett at de store arbeidsgiverorganisasjonene i sterkere grad fortalte sine medlemmer hvor verdifullt det er for virksomhetene å legge til rette for at de tillitsvalgte kan gjør en god jobb. Hovedavtalen er viktig, men i seg selv ikke nok.
– Du skal være tøff i huet som tillitsvalgt for å stå på rettighetene som hovedavtalen gir, hvis du ikke har forståelse fra arbeidsgiver. Tillitsvalgte som møter en slik hverdag og samtidig skal gjøre en jobb for medlemmene sine, har det hardt. Da kan det bli for tøft å fortsette, frykter han.
Fafo har kartlagt at noen av de største utfordringene for tillitsvalgte dreier seg om å få fri til skolering; at det er vanskelig å få tilgang til arbeidsgiver og at de tillitsvalgte ikke blir tatt med på drøftinger. Det jobbes nå videre med å se på disse problemstillingene.
En annen stor utfordring er skolering av de tillitsvalgte. LO-sekretæren har stor tro på å skape felles arenaer på tvers av forbundsgrensene og er bekymret over at LO og forbundene i dag ikke er gode nok på akkurat dette.
– Spesielt fellesskoleringen er for dårlig. Om vi ikke akkurat har sovet i timen, så har noe skjedd de siste årene som vi må endre på. I dag ser vi at enkelte lokale tillitsvalgte ikke vet hvordan de skal skrive noe så enkelt som en tvisteprotokoll. Vi må bli bedre på forhandlingsteknikk og styrke kunnskapen om lovverket.
Han er åpen for å se på en felles databank hvor tillitsvalgte kan hente informasjon og for eksempel maler til avtaler og protokoller.
Terje O. Olsson har vært tillitsvalgt stort sett hele sitt yrkesaktive liv. Verv har gitt ham en karriere i fagbevegelsen. Han mener det å påta seg tillitsverv er et pluss i CVn og en styrke for yrkeskarrieren, men erkjenner at mange kan oppleve det motsatte. Du stagnerer faglig og kanskje lønnsmessig og veien tilbake til yrket kan bli krevende.
– Jeg har jo kjent på den følelsen selv. Hva skjer den dagen jeg ikke blir gjenvalgt?
Han mener arbeidsgiverne må bli flinkere til å verdsette den kompetansen ansatte har med seg etter flere år som tillitsvalgt.
2019 blir det året hvor de tillitsvalgte skal løftes fram. Den klassiske boka Tillitsmannen av Einar Gerhardsen, skal utvikles gjennom videoer og tilpasses en digital hverdag. Fafo jobber med en rapport om tillitsvalgtrollen. Bedrifter skal besøkes og på tampen av året blir det en uke for de tillitsvalgte på Sørmarka med både forbundsvise opplegg og fellesprosjekt i LO-regi.
– Men dette er bare begynnelsen, lover LO-sekretæren.
Arbeidet med å styrke hverdagen til de tillitsvalgte skal fortsette. Og det er naturlig at dette også blir en sak for den neste LO-kongressen, mener Olsson. Han vil at flere skal få oppleve hvor verdifull og givende tillitsvalgtoppgaven er. Samtidig er det snakk om framtida til både fagbevegelsen og den norske modellen, påpeker LOs ansvarlige for tillitsvalgtåret.
• Meld deg på vårt nyhetsbrev for tillitsvalgte i LO (gratis)
Olssons tillitsvalgkarriere
1978-1981: Lærlingenes talsperson, medlem av Hafslund-klubbstyret.
1981-1986: Sekretær Hafslund-klubb og styremedlem avd 58 NEKF.
1987-1988: Tillitsvalgtfri, bygde hus.
1989-2001: Leder av avd 58 NEKF, konserntillitsvalgt og ansatte-representant i konsernstyret Hafslund Nycomed.
1990-1994: Landsstyret NEKF,
1994-2001: Valgt inn i Forbundstyret NEKF ( EL og IT Forbundet) og valgt leder av distrikt Østfold NEKF.
2001-2013: Hovedkasserer i EL og IT Forbundet
2013-2021: LO-sekretær
Du skal være tøff i huet som tillitsvalgt for å stå på rettighetene som hovedavtalen gir, hvis du ikke har forståelse fra arbeidsgiver.
Terje O. Olsson
Flere saker
Olssons tillitsvalgkarriere
1978-1981: Lærlingenes talsperson, medlem av Hafslund-klubbstyret.
1981-1986: Sekretær Hafslund-klubb og styremedlem avd 58 NEKF.
1987-1988: Tillitsvalgtfri, bygde hus.
1989-2001: Leder av avd 58 NEKF, konserntillitsvalgt og ansatte-representant i konsernstyret Hafslund Nycomed.
1990-1994: Landsstyret NEKF,
1994-2001: Valgt inn i Forbundstyret NEKF ( EL og IT Forbundet) og valgt leder av distrikt Østfold NEKF.
2001-2013: Hovedkasserer i EL og IT Forbundet
2013-2021: LO-sekretær