JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streik i General Motors:

48.000 ansatte i amerikansk bilindustri har streiket i fire uker. Nå øker forbundet streikestøtten

De ansatte i amerikanske bilindustri streiker for bedre lønn og flere faste ansettelser. Imens taper General Motors milliarder på den rekordlange streiken. Det kan også få konsekvenser for president Donald Trump.
ORGANISERT: Den amerikanske bilindustrien var i mange tiår en godt organisert industri. Nå kjemper 48 000 fagorganiserte i UAW for bedre lønn, trygge jobber og flere fast ansatte. På bildet signerer organisierte i UAW Local 112, en ny tariffavtale. Arkivfoto: Erlend Angelo

ORGANISERT: Den amerikanske bilindustrien var i mange tiår en godt organisert industri. Nå kjemper 48 000 fagorganiserte i UAW for bedre lønn, trygge jobber og flere fast ansatte. På bildet signerer organisierte i UAW Local 112, en ny tariffavtale. Arkivfoto: Erlend Angelo

sym@lomedia

For 10 år siden lå den amerikanske bilprodusenten General Motors (GM) med brukket rygget og ble reddet av president Barack Obama. Også de fagorganiserte i UAW, The United Auto Workers, gikk med på store kutt i både lønn og arbeidsbetingelser. De siste årene har GM gått med store milliardoverskudd, men har også en kapasitet på rundt en million flere biler enn de produserte i fjor.

Nå krever fagbevegelsen at de får betalt for innsatsen over flere år for å få bilprodusenten ut av krisen. Og at stengte virksomheter gjenåpnes.

p

Streiket i fire uker

Forhandlingene om bedre lønn, flere fast ansatte og stopp av planlagte nedleggelser førte derimot ikke fram. Mandag 16. september begynte en streik blant rundt 48 000 organiserte i UAW ansatt ved rundt 50 forskjellige virksomheter i Midtvesten og sørstatene i USA.

Ifølge New York Times er det en klar oppfatning blant de ansatte i bilindustrien at GM ikke bare har så store overskudd at de ansatte fortjener en større andel. Men også at siden det var staten som i 2009 gikk inn med store beløp for å sikre framtida er det riktig at arbeiderne nå får bedre betalt. Streiken rammer ikke bare GM direkte, men også underleverandører, lastebilselskap, restauranter og andre som på en eller annen måte er knyttet opp mot bilindustrien.

Mange har allerede gått til oppsigelser.

Ga mye

Da krisen rammet bilindustrien gikk UAW med på at GM kunne ansette nye arbeidere med langt dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn de som var ansatte før 2007. De fikk også lov til å bruke flere midlertidige ansatte.

De som ble ansatt før 2007 tjener i dag 31 dollar i timen og har en livslang pensjonsavtale. De som er ansatt senere har en begynnerlønn på 17 dollar timen som kan øke til 28 dollar etter åtte år. Denne gruppen utgjør i dag en av tre ansatte som også har langt dårlige pensjonsavtale.

Rundt sju prosent av de ansatte er på midlertidige kontrakter. De tjener 15 dollar timen og mangler flere av de sosiale ordningene som fast ansatte har.

p

Ifølge New York Times har denne modellen gjort det mulig for GM å konkurrere med japanske bilprodusenter i USA hvor lønningene varierer mellom 15 og 18 dollar timen og hvor de ansatte ikke er fagorganisert.

Politiske konsekvenser

Selv om den amerikanske bilindustrien er kraftig redusert, så har den fremdeles stor betydning for økonomien i en rekke stater. I 2016 vant Donald Trump så vidt industristater som Michigan, Pennsylvania og Wisconsin.

Presidenten møter nå hard kritikk fra demokratene med påstander om at han har sviktet industriarbeiderne. Demokratene støtter også de streikene. Den økonomiske utviklingen i dette industribeltet kan derfor få betydning for presidentvalget i 2020.

Styrker streikestøtten

Etter fire ukers streik vedtok UAW å øke streikestøtten fra 250 dollar til 275 dollar i uken. Forbundet åpner også for at de streikende kan ta deltidsjobber så lenge det ikke går utover oppgaven som streikevakt.

Tidligere har streikende som jobbet mistet streikestøtten. Tross noen ekstra dollar er det økonomisk utfordrende å streike over lang tid. Streiken innebærer også at arbeiderne vil få redusert sin årlige bonus som er basert på overskuddet til bedriften, skriver New York Times.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse