JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Amerikansk fagbevegelse venter på skjebnedom i høyesterett

Fagbevegelsen i USA frykter utfallet av en rettssak som snart skal avgjøres i amerikansk høyesterett. Taper de saken, kan en allerede svekket fagbevegelse miste ytterligere innflytelse.
WASHINGTON: Fagforeningsaktivister demonstrerte utenfor USAs høyesterett da partene la fram sine argumenter for dommerne 26. februar i år. I juni faller dommen i den viktige rettssaken.

WASHINGTON: Fagforeningsaktivister demonstrerte utenfor USAs høyesterett da partene la fram sine argumenter for dommerne 26. februar i år. I juni faller dommen i den viktige rettssaken.

AFSCME

ragnhild@lomedia.no

Saken er prinsipiell og har blitt omtalt som den viktigste rettssaken for amerikansk fagbevegelse på flere tiår.

Stridens kjerne er om offentlig ansatte kan pålegges å betale en såkalt «fair share»-kontingent til fagforeningen.

I USA er fagforeningene forpliktet til å hjelpe alle ansatte, ikke bare medlemmer, i arbeidskonflikter. Dette gjelder også saker som ender i retten, noe som kan være svært kostbart for en forening. Derfor er uorganiserte arbeidstakere i mange delstater forpliktet til å betale en «fair share»-kontingent til fagforeningen. Denne kontingenten skal dekke kostnadene knyttet til ikke-politiske aktiviteter, som kollektive forhandlinger og arbeidskonflikter.

Fagbevegelsen tror ikke på den amerikanske drømmen

Sosialarbeider mot fagforening

Mark Janus, en offentlig ansatt sosialarbeider i Illinois, har gått til sak for å slippe å betale denne kontingenten. Han mener delstatens lovgivning er et brudd med den grunnlovsfestede retten til ytrings- og organisasjonsfrihet. Janus' argument er at fagforeninger i offentlig sektor er grunnleggende politiske i all sin gjøren og laden, og at han derfor ikke kan tvinges til å bidra økonomisk til en politisk aktivitet han ikke støtter.

Vinner Janus og hans advokater fram, vil det gjøre om på en mer enn 40 år gammel rettsavgjørelse som nettopp har tillatt fagforeninger å kreve en «fair share»-kontingent fra uorganiserte ansatte. Ifølge New York Times er det rundt 5 millioner offentlig ansatte i 22 delstater som betaler slike avgifter. Skulle Høyesterett sette en stopper for disse innbetalingene i framtiden, vil det strupe offentlige fagforeninger økonomisk – og følgelig også politisk, argumenterer kritikerne.

Disse 13 punktene oppsummerer Trumps første år på godt og vondt

Mener rettssaken er politisk motivert

Mot Mark Janus i retten, står American Federation of State, County and Municipal Employees (AFSCME) – det største forbundet for offentlig ansatte i USA. Ifølge forbundets leder, Lee Saunders, dreier det seg om en politisk motivert rettssak som har til hensikt å «pulverisere fagforeninger». Det er nemlig vel kjent at amerikansk fagbevegelse er en viktig støttespiller i Demokratenes valgkampmaskineri.

Etter at president Donald Trump utnevnte høyesterettsdommer Neil Gorsuch har høyesterett igjen et konservativt flertall. Dermed er det ventet at AFSCME kommer til å tape rettssaken når dommen faller i juni.

I demokratisk ledede delstater er en allerede i gang med å forberede seg på nederlaget. I New York, skriver nyhetsbyrået AP, undertegnet guvernør Andrew Cuomo nylig en lov som reduserer de forpliktelser fagforeningene har overfor uorganiserte arbeidstakere, noe som vil redusere kostnadene de må bruke på «gratispassasjerer».

Bernie Sanders-kompanjong i Norge for å lære av norske tarifforhandlingar

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse