Spørsmål og svar:
Arbeidsgiver har sagt meg opp. Kan de nekte meg å stå i stilling?
LO-advokat Bjørn Inge Waage svarer.
Den klare hovedregel er at arbeidstaker har rett til å stå i stilling helt frem til det foreligger rettskraftig dom.
Colourbox.com
Spørsmål: Bedriften har gjennomført en nedbemanningsprosess som medførte at jeg (og flere andre) ble oppsagt. Jeg krevde forhandlinger med arbeidsgiver fordi det er flere arbeidstakere på min avdeling som får beholde jobben selv om de har lavere ansiennitet enn meg. I forhandlingsmøtet sier arbeidsgiver at dersom jeg skulle ta ut søksmål mot dem, så vil jeg ikke få stå i stilling, da bedriften ikke har mulighet til å sysselsette meg mens tvisten pågår. Kan arbeidsgiver nekte meg å stå i stilling?
Svar: Nei, arbeidsgiver kan ikke nekte deg å stå i stilling mens tvisten verserer. Retten til å stå i stilling er en viktig del av stillingsvernet og er hjemlet i arbeidsmiljøloven § 15-11. Det følger av bestemmelsen at man har rett til å stå i stilling frem til forhandlingsmøtet er avholdt. Videre har man rett til å stå i stilling i hele perioden tvisten verserer, helt frem til det foreligger rettskraftig dom, så fremt at man varsler at man vil stå i stilling og søksmål varsles (eller tas ut) innen utløp av oppsigelsestiden og søksmål tas ut innen søksmålsfristen.
Det er viktig å presisere at retten til å stå i stilling er lovens hovedregel – og dette gjelder også i nedbemanningssaker, hvor det normalt sett er nettopp mangel på oppdrag/sysselsettingsmuligheter som er grunnlaget for oppsigelsen. Arbeidsgivere må forholde seg til retten til å stå i stilling ved en eventuell tvist, og kan ikke selv nekte arbeidstakere å stå i stilling i kraft av styringsretten. Det finnes imidlertid en unntaksregel i tilfeller hvor det er urimelig at arbeidstaker står i stilling. Da kan retten, etter påstand fra arbeidsgiver, avsi kjennelse på at arbeidstaker må fratre under sakens behandling. Dette er det i så fall retten som avgjør, ikke arbeidsgiver. Her vil retten fatte sin avgjørelse etter en helhetsvurdering, der forhold på både arbeidsgiver- og arbeidstakersiden må tas med i betraktningen. Men den klare hovedregel er altså at arbeidstaker har rett til å stå i stilling helt frem til det foreligger rettskraftig dom.
Til slutt vil jeg legge til at retten til å stå i stilling i utgangspunktet ikke gjelder tvist om avskjed eller oppsigelse i prøvetid, for innleid arbeidstaker eller midlertidig ansatt. I tvist om disse sakene er hovedregelen at man må fratre under sakens behandling, men man kan be om rettens kjennelse på at man får fortsette i stilling. Dette avgjøres av retten på samme måte som nevnt ovenfor, etter en helhetsvurdering.
Flere spørsmål: Kan arbeidsgiver si meg opp etter at jeg ble syk?