LO-advokatene svarer
Bedriften gjenoppsto etter konkursen. Kan jeg kreve å bli ansatt igjen?
Tidligere ansatte kan ha fortrinnsrett på visse vilkår, skriver LO-advokaten.
Flere av de gamle kollegaene har blitt ansatt i det nye selskapet. Men ingen av dem var medlem av fagforeningen.
Colourbox.com
Saken oppsummert
SPØRSMÅL: Jeg har vært ansatt i en bedrift i nesten 10 år. Bedriften har egentlig gått ganske godt, men eieren ville ikke inngå tariffavtale.
Da renta gikk opp og krona svekket seg, ble bedriften påvirket av det. Men vi var overrasket, da det førte til at bedriften gikk konkurs og alle ble oppsagt.
Et drøyt halvår etter konkursen startet den gamle eieren en ny bedrift.
Fra de gamle lokalene, driver han nå i praksis med det samme som han gjorde før, men med et nytt selskap. Samtidig har flere av mine gamle kollegaer blitt ansatt i selskapet.
Pussig nok har kun de som ikke var medlemmer av fagforeningen, fått arbeid. Jeg kan ikke skjønne at dette er greit.
SVAR: Dette høres ikke greit ut i det hele tatt. Ut fra spørsmålet ditt skjønner jeg at bostyret ikke forsøkte å drive bedriften videre og at bedriften opphørte.
På tross av at bedriften du arbeidet ved, opphørte, og de gamle eierne startet opp en ny bedrift, kan du kreve ansettelse på grunnlag av fortrinnsrett overfor den nye bedriften, på visse vilkår.
Dette følger av arbeidsmiljøloven § 14–2 syvende ledd.
Der fremgår det at fortrinnsretten bare gjelder «når virksomheten fortsetter eller gjenopptas og den under hensyn til sted, art, omfang og lignende må anses som en fortsettelse av den opprinnelige virksomhet».
Det vil si at man kan påberope seg bestemmelsen i de tilfeller driften opphører for en kortere periode, og deretter gjenoppstår på en slik måte at det er naturlig å se den nye virksomheten som en fortsettelse av den gamle.
I praksis kan virksomheten ikke ha vært stanset i mer enn ett år.
Ut fra din beskrivelse av den gamle og den nye bedriften, er det grunn til å tro at du kan kreve ansettelse på grunnlag av fortrinnsretten.
Dersom fortrinnsretten gjelder, kommer de øvrige regler om fortrinnsrett til anvendelse. Det vil blant annet si at hvis det er flere som har fortrinnsrett til en stilling, så må arbeidsgiver følge samme regler for utvelgelse som de som gjelder ved oppsigelser på grunn av innskrenking av driften.
Ettersom dere ikke hadde tariffavtale, vil ikke ansiennitet nødvendigvis være avgjørende. Men hvis avvikene i ansiennitet er store, kan det likevel få avgjørende betydning.
Det som er helt klart, er at ny arbeidsgiver ikke kan diskriminere på grunn av fagforeningsmedlemskap.
Dersom det er riktig, som du skriver, at ingen av de som var medlemmer i fagforeningen har fått arbeid, så er det grunn til å tro at det nettopp har skjedd slik lovstridig diskriminering.
Du må snarest kontakte forbundet og be om råd om veien videre. Også i disse sakene gjelder frister for å kreve forhandlinger og gå til søksmål. Lykke til!
Flere spørsmål: Kan jeg gå av med pensjon på 62-årsdagen?


Nå: 0 stillingsannonser