Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.
Adam Schultz (whitehouse.gov) via Wikimedia Commons / Jan-Erik Østlie
USA
Bidens fornybar-satsning får EU og Norge til å skjelve
Når Joe Biden lokker amerikansk industri med milliarder av dollar i subsidier til grønn omstilling, kjenner EU og Norge sterkt på konkurransen.
helge@lomedia.no
– Det de gjør i USA, er veldig bra for amerikansk industri og veldig bra for det amerikanske grønne skiftet. Men i realiteten er disse ordningene så gode for amerikanske industri at det kan bli en stor utfordring for oss, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt til FriFagbevegelse.
Hun gjestet LOs olje- og gasskonferanse i Bergen for å snakke om «norsk sokkel fra pandemi til krig, energikrise og sikkerhet».
Satser 400 milliarder
Det Huitfeldt kommenterer, er «Inflation Reduction Act (IRA)» – en omfattende og historisk amerikansk pakke som skal bidra til grønn omstilling og utslippskutt i USA over en 10-års periode.
Pakken vil gi amerikanske produsenter store fordeler og ramme europeisk industri hardt, mener Huitfeldt.
Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri er omtrent det eneste som det snakkes om i EU-hovedstaden Brussel for tiden. Den kan også bli en stor utfordring for EU – og Norge på sikt.
Det er snakk om en «gave» til industrien på 369 milliarder dollar – nær 3700 milliarder kroner – som skal bidra til grønn omstilling og utslippskutt i USA over en 10-års periode.
IRA ble vedtatt av et demokratisk flertall i kongressen, og undertegnet av president Biden 16. august 2022.
Dette utgjør den største satsingen på klima- og energi noensinne i USA og åpner opp betydelige muligheter også for utenlandske bedrifter.
Det kan føre til at europeiske bedrifter kan tjene store penger på å flytte produksjonen «over there».
EU frykter at grønne investeringer nå flyttes fra Europa til USA, og at europeiske varer får dårligere tilgang til det amerikanske markedet.
Det kan også få konsekvenser i Norge. Ifølge nettstedet Energi og klima ville Yaras ammoniakkfabrikk i Porsgrunn fått 22 milliarder kroner i subsidier over ti år for å bli grønn, om den lå i USA.
Sosial dumping: Nå kjemper lageransatte en historisk kamp mot giganten Amazon
Ulike innfallsvinkler
Alf Ole Ask, korrespondent i Brussel for nettstedet «Energi og klima», mener den amerikanske satsingen viser at USA og Europa har ulike innfallsvinkler til det grønne skiftet.
– I Europa innføres det CO₂-avgifter som tvinger forurenserne til å betale og omstille seg. I USA får de betalt hvis de omstiller seg, sier Alf Ole Ask til FriFagbevegelse.
Åslaug Haga er administrerende direktør i Fornybar Norge. Hun mener det er oppsiktsvekkende at vi nå ser USA i front for en omlegging av samfunnet i en grønn retning.
– Det er ingen tvil om at denne pakka kommer til å bety mye for teknologiutviklingen, sier Haga til FriFagbevegelse.
Hun synes det har vært interessant å se hvordan EU har forholdt seg til denne pakka.
– Først ble de veldig nervøse, forteller Haga.
Nå har holdningen endret seg.
– Nå sier de at 'dette gjør amerikanerne, vi skal være minst like gode'. Det kommer til å dra denne fornybare prosessen i et enda hurtigere tempo enn vi hadde sett for oss, sier Åslaug Haga til FriFagbevegelse.
Tett samarbeid med EU
Utenriksminister Anniken Huitfeldt mener den amerikanske klimapakken utfordrer Europa, men hun synes det er litt for tidlig å si hva konsekvensen vil bli.
Det kommer blant annet an på hvordan EU og andre land i Europa svarer på konkurransen.
– Vi vet ikke helt ennå hvilke ordninger vi kan få til sammen med andre land i Europa. Vi må forhandle oss fram til gode løsninger. Samtidig illustrerer det bare hvor viktig det er å samarbeide med andre EU-land. De står i nøyaktig samme situasjon som oss, sier Anniken Huitfeldt til FriFagbevegelse.
– Hvordan konkret jobber dere med det?
– Vi samarbeider godt med andre europeiske land for å finne løsninger. Helt konkret gjør vi det gjennom en tett dialog om å møte dette på en felles måte.
At det er blitt konkurranse om å skape fornybar industri, er grunnleggende positivt, bedyrer hun.
– Er det mer lønnsomt å produsere i USA enn i Europa, er det noe vi må svare på, mener Anniken Huitfeldt.
EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen, har skissert en plan i fire punkter for hvordan man skal møte denne situasjonen.
Blant annet med nye regler for statsstøtte, og egne EU-fond øremerket utvikling av grønn industri.
Mest lest
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Nå kommer ekstrautbetalingen
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.
Anne Marthe Vestre Berge
Etter at Synnøve har gjort en jobb, hender det hun setter seg i firmabilen og skriker
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Vil legge ned Bane Nor: – Åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.
Hanna Skotheim
For Benjamin er hver begravelse en eksamen
– Når det blir snakk om helsearbeideres samfunnsansvar går det en faen i meg: Storsamfunnet har ikke akkurat tatt godt vare på oss.
Marie Louise Somby/Árvu
Ann (58) sa opp jobben som sykepleier og ble vikar
– Når det finnes avdelinger ved sykehus som har opp til 40 prosent vikarer så gjør det systemet sårbart. Det er en skummel trend, og ikke en mulighet for oss som samfunn, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Hun krever et eget helseløft for helsesektoren for å øke rekrutteringen.
Tri Nguyen Dinh
Lederen i Sykepleierforbundet har mistet troen på streik i lønnsoppgjørene
– Jeg synes det er ganske kjipt at vi jobber sju til åtte timer hver dag uten at vi får betalt for det. Det er ganske demotiverende, sier Silje.
Omar Sejnæs
Silje fikk ikke lærlingplass. Nå må hun jobbe fulle dager uten betaling
Matros Karl Andreas Pedersen synes det er skremmende at vaktsjefen på KNM Helge Ingstad er plassert på tiltalebenken alene.
Privat
Unge sjøfolk er skremt av tiltalen mot vaktsjefen på «Helge Ingstad»
Spania er blant landa med lavest prisvekst i Europa. Men matprisene har økt kraftig.
Marcelo del Pozo / Reuters / NTB
Her slipper de matskatten regjeringa i Norge ikke vil fjerne
Brian Cliff Olguin