JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Spørsmål og svar

Blir du diskriminert på grunn av alder? Dette kan du gjøre

Han søker på mange stillinger, men blir aldri kalt inn til intervju. Hva kan han gjøre? LO-advokat Anne-Lise H. Rolland svarer.
SPØRSMÅL: Jeg har søkt på mange stillinger, men jeg blir aldri kalt inn til intervju. Hva kan jeg gjøre? spør en arbeidstaker.

SPØRSMÅL: Jeg har søkt på mange stillinger, men jeg blir aldri kalt inn til intervju. Hva kan jeg gjøre? spør en arbeidstaker.

Phovoir/Colourbox

SPØRSMÅL: Jeg har søkt på mange stillinger, men jeg blir aldri kalt inn til intervju. Jeg er 65 år gammel, og jeg tror at det er på grunn av min alder at jeg ikke blir innkalt til intervju. Jeg vet at det ikke er lov å diskriminere på grunn av alder. Men det er jo umulig for meg å bevise dette. Hva kan jeg da gjøre?

SVAR: Det kan du så absolutt. Direkte diskriminering på grunn av alder er forbudt. Om du mener at det er grunnen til at du ikke blir innkalt til intervju, kan du kreve at arbeidsgiver skriftlig opplyser deg om hvilken utdanning, praksis og andre klart konstaterbare kvalifikasjoner den som ble ansatt har (arbeidsmiljøloven § 13-7). Slike opplysninger kan gi deg innsikt i om det ser ut til å stemme at det er din alder som er brukt mot deg.

Formålet med denne innsynsmuligheten er å bidra til et mer effektivt diskrimineringsvern og en mer effektiv håndheving. Om det for eksempel ser ut til at arbeidsgiveren har ansatt en person med dårligere kvalifikasjoner enn deg, er du muligens utsatt for forbudt diskriminering. I så fall kan du gå til sak mot arbeidsgiveren som gjorde dette. Du kan gå direkte til tingretten, men du kan også klage til Likestillings- og diskrimineringsnemnda (som er gratis, og det er ikke pålagt å bruke advokat).

Når du da får lagt frem opplysninger som gir grunn til å tro at det har funnet sted diskriminering, så går bevisbyrden over til arbeidsgiver. Det vil si at det da er arbeidsgiveren som må sannsynliggjøre at det likevel ikke har funnet sted aldersdiskriminering. Om du får medhold i din påstand om aldersdiskriminering, kan du kreve oppreisning og erstatning, uavhengig av om arbeidsgiveren kan bebreides for diskrimineringen.  

Kronikk: «Ledere tør ikke ansette 60-åringer»

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse