JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dette gjør arbeidsgiverne for å beskytte ansatte mot netthets

Det skal være trygt og godt på jobben. Det er arbeidsgivers ansvar å sikre et fullt forsvarlig arbeidsmiljø.
NOEN MÅ TA ANSVAR: Anne-Cathrine Hjertaas, direktør for arbeidsgiverpolitikk i KS, mener arbeidsgivere må skape et trygt arbeidsmiljø.

NOEN MÅ TA ANSVAR: Anne-Cathrine Hjertaas, direktør for arbeidsgiverpolitikk i KS, mener arbeidsgivere må skape et trygt arbeidsmiljø.

KS

katharina@lomedia.no

Arbeidsgiver skal sikre at ansatte har en trygg arbeidshverdag og et fullt forsvarlig arbeidsmiljø hvor de ikke utsettes for vold, trusler og netthets. Dette ble tydeliggjort i de nye forskriftene til arbeidsmiljøloven om vold og trusler fra 2017.

KS: – Netthets må tas på største alvor

Landets største offentlige arbeidsgiverorganisasjon, KS, mener hatefulle ytringer på nettet er et alvorlig problem.

– Netthets må tas på største alvor. Vår erfaring er at kommuner og fylkeskommuner jobber grundig og kontinuerlig med helse, miljø og sikkerhet, inkludert netthets, sier Anne-Cathrine Hjertaas, direktør for arbeidsgiverpolitikk i KS.

Det «går en faen» i Farukh (33) når han blir sjikanert i kommentarfeltene

I samarbeid med Bufetat har KS utviklet et hefte om håndtering av sjikane, hets og trusler. Rådene er myntet på ansatte i kommunalt barnevern. KS har også bidratt til en veileder til Nav-ansatte om trusler på jobben.

– Sjikane og hets inngår som en del av risikovurderingen som arbeidsgiver har ansvar for å gjennomføre. Det er viktig å ha hatefulle ytringer og trusler på dagsordenen og gjøre alle på arbeidsplassen kjent med kjørereglene dersom noen opplever netthat.

– Arbeidsgivere må snakke med ansatte og trygge dem på at de må fortelle om det. Det er ikke innafor å hetse folk for den jobben de gjør, sier Hjertaas.

KS Konsulent veileder ansatte

KS tilbyr ikke kurs og veiledning til kommuner og fylkeskommuner, men det gjør datterselskapet KS Konsulent. De har ikke fått mange henvendelser om netthets.

LO må gire opp innsatsen mot netthets, mener ungdomstillitsvalgt Axel Fjeld

– De vi har mottatt, handler om hvordan skape et godt samarbeidsklima og å legge til rette for at ansatte og arbeidsgivere tør delta i den offentlige debatten, sier seniorrådgiver Kristine Hernes i KS Konsulent.

Konsulentselskapet har arrangert workshop og holdt faglige innlegg om hva som er lurt å gjøre på nettet. De tilbyr også lederstøtte – til for eksempel rådmenn som får klager og usaklige kommentarer – om hvordan stå i offentligheten med alt det medfører. Dersom kommuner trenger hjelp til å skape et arbeidsmiljø hvor ansatte ikke opplever hatefulle ytringer på nettet, kan KS Konsulent hjelpe.

Brøytebilsjåfør Erlend (35) ble hetset og truet på livet for å ha gjort jobben sin

– Et tenkt senario kan være en saksbehandler i kommunen som utsettes for netthets av et enkeltindivid som føler seg forulempet. Hvis det skjer, er det viktig å ha rutiner på plass og at klimaet på arbeidsplassen gjør det mulig å ta opp slike saker, sier Hernes.

Foreslår tiltak for å skjerme ansatte på nettet

LO-Aktuelt har spurt flere arbeidsgiverorganisasjoner om de tilbyr veiledning, kurs eller har utformet en politikk på netthets.

Verken NHO eller Virke har hatt hatytringer høyt på agendaen. Men Byggenæringens Landsforening (BNL) er sitt ansvar bevisst og understreker at arbeidstakere skal beskyttes mot vold, trusler og netthets.

Thorkil Aschehoug, fagsjef i HMS BNL, har flere råd til medlemsbedriftene.

Saken fortsetter under bildet.

KONKRETE INNSPILL: Thorkil Aschehoug har forslag til hvordan ansatte kan unngå netthets.

KONKRETE INNSPILL: Thorkil Aschehoug har forslag til hvordan ansatte kan unngå netthets.

BLN

– Så lenge netthetsen skjer gjennom arbeidsgivers kanaler, som epost eller kundechat, må arbeidsgiver vurdere de ansattes eksponering. Samtidig må arbeidsgiver sette de ansatte i stand til å takle det de utsettes for, sier Aschehoug.

Hvordan skape en god nettdebatt? 7 tips

Et annet senario fagsjefen tegner opp er ansatte som opplever hatefulle ytringer på private kanaler som Facebook og Instagram.

– Da kan én løsning være å sørge for at den ansattes navn og kontaktinfo skjules eller anonymiseres på bedriftens nettside, i e-postsignatur eller på adgangskort og navneskilt, sier Aschehoug.

Bratten: Vi trenger kjøreregler for god nettdebatt

Anne-Kari Bratten, administrerende direktør i Spekter, er redd ytringsfriheten lider som en følge av at mennesker utsettes for sjikane og trusler på nett.

– Netthets kan bidra til at færre orker, tør og vil ytre seg i den offentlige debatt, og i praksis innebærer det en begrensning av ytringsfriheten, sier Bratten.

Saken fortsetter under bildet.

YTRINGSFRIHET: Anne-Kari Bratten er redd netthets rammer samfunnsdebatten.

YTRINGSFRIHET: Anne-Kari Bratten er redd netthets rammer samfunnsdebatten.

Ole Palmstrøm

Spekter er opptatt av de etiske dilemmaene i arbeidslivet knyttet til sosiale medier. Bratten ivrer for en god og bred samfunnsdebatt – også på nettet – og etterlyser klare kjøreregler.

– Spekter anbefaler at det utvikles regler, kultur og kompetanse på den enkelte arbeidsplass som understøtter positive prosesser og hindrer hetsing av ledere og kolleger, sier Bratten.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse