JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO må gire opp innsatsen mot netthets, mener ungdomstillitsvalgt Axel Fjeld

– LO sentralt må utvikle spesialkompetanse om netthets, mener Axel Fjeld, aktiv nettdebattant og ungdomsrepresentant i LO Bergen og Omland.
SNAKKER TIL EN VEGG: Like etter 22. juli 2011 kastet Axel Fjeld seg inn i nettdebatter i god tro om at han kunne vinne fram med rasjonelle argument, men det har han gitt opp.

SNAKKER TIL EN VEGG: Like etter 22. juli 2011 kastet Axel Fjeld seg inn i nettdebatter i god tro om at han kunne vinne fram med rasjonelle argument, men det har han gitt opp.

Helge Skodvin

katharina@lomedia.no

Axel Fjeld (31), ungdomsrepresentant i styret i LO Bergen og Omland, er ikke fornøyd med LOs innsats mot netthets.

Med ti års erfaring fra nettdebatter vet han hvordan det er å motta hatytringer og diskutere med netthetsere. Han har opplevd at rasjonelle argumenter bare preller av nettrollene.

– I dag er jeg uinteressert i å krangle med dem. Jeg gidder ikke bry meg om hva de skriver om meg. Mitt råd er ikke å lese kommentarer om seg selv, men heller få venner til å sjekke om det står noe som må anmeldes eller ta til motmæle om det trengs, sier Fjeld som snart er ferdig med en mastergrad om fascismens språkbruk.

LES OGSÅ: Brøytebilsjåfør Erlend (35) ble hetset og truet på livet for å ha gjort jobben sin


– LO sentralt gjør ikke nok

Fjeld har deltatt i Arbeiderpartiets arbeidsgruppe mot netthets som resulterte i tips og råd til politikere inn mot valget til høsten.

LO oppfordrer tillitsvalgte og medlemmer til å delta i politiske debatter på nett, et engasjement som kan resultere i usaklige kommentarer. Nå forventer Axel Fjeld at LO girer opp innsatsen mot hatefulle ytringer.

– LO sentralt gjør ikke nok knyttet til netthets. Det er en forholdsvis ny problematikk. Nå får vi fram kunnskap om dette, men likevel mener jeg at LO burde engasjert seg mer i temaet, sier Fjeld.

Christina og Ingrid har begge blitt hetset på nettet

– Netthets og hets generelt burde vært en del av tillitsvalgtopplæringen. Alle fagforbund burde ha et apparat på plass og vite hva en skal gjør når tillitsvalgte utsettes for hets. Men det er LO sentralt som må utvikle spesialkompetanse om netthets og ha ressursene klare, sier Fjeld.

– Netthets er større enn vi tror

Fylkesleder Ingunn Strand Johansen (60) i Fellesorganisasjonen (FO) Akershus er enig med ungdomsrepresentanten fra Bergen. Hun holder kurs om vold, trusler om vold og netthets. I møte med ansatte hører Johansen mange historier om netthat som ikke rapporteres inn. Her mener den erfarne FO-toppen at LO har en jobb å gjøre.

– Vi trenger statistikk. Jeg synes LO burde gjennomføre en undersøkelse og finne ut hvor vanlig det er at tillitsvalgte og LO-medlemmer utsettes for netthets. Det er tross alt tillitsvalgtåret. Utdanningsforbundet og FO er flinke til å innhente tall, men det er ikke LO, sier fylkeslederen.

FO har utviklet en veileder om netthets, men langt fra alle fagforbund har adressert problematikken.

Saken fortsetter under bildet.

TRENGER STATISTIKK: Ingunn Strand Johansen mener LO burde undersøke hvor mange medlemmer som opplever netthets.

TRENGER STATISTIKK: Ingunn Strand Johansen mener LO burde undersøke hvor mange medlemmer som opplever netthets.

Sissel M. Rasmussen

FO: Problemet med netthets er større enn vi tror

Arbeidstakere skal ha et forsvarlig psykososialt arbeidsmiljø, ifølge arbeidsmiljøloven. Et viktig grep for å sikre et godt miljø er risiko- og sårbarhetsanalyser for situasjoner hvor netthets kan inntreffe. Mange arbeidsplasser mangler slike rutiner, og da blir heller ikke hetsen oppdaget, mener Johansen i FO.

– Arbeidsgiver har et ansvar for å se til at alle ansatte har et trygt, godt og sikkert arbeidsliv. Det betyr ikke bare vernesko og rutiner for å håndtere brann og giftige kjemikalier, sier Johansen.

I møte med ledere og ansatte – spesielt i mannsdominerte yrker – blir hun ofte møtt med holdningen «vi trenger ikke være opptatt av dette vi, vettu». Når fylkeslederen trekker fram konkrete eksempler, opplever hun at budskapet går inn.

– Tillitsvalgte må slutte å skremme i sosiale medier

– Jeg jobber for å få folk til å forstå at dette er viktig og at det gjelder alle. Ansatte i mange yrker som du ikke tenker er utsatt, mottar dritt i bøtter og spann. Problemet med netthets er større enn vi tror.

– Hvor går grensa for hva vi skal tåle på nettet?

– Trusler og alt som går på person og på din familie, er ikke greit. Du skal ikke tåle at du blir utsatt for trusler om vold fordi du har et verv hvor du snakker på vegne av mange eller er ansatt et sted. Netthets er like ille som trusler om vold og overgrep.

Johansen anbefaler tillitsvalgte og ansatte å anmelde trusler og trakassering. Mange vegrer seg for å melde fra til politiet fordi de frykter at saken henlegges.

Netthetsere kan være farlige

Hva skjer med mennesker som gjentatte ganger får trusler og leser hatefulle kommentarer om seg selv på nettet?

– Når du til stadighet opplever trusler over lang tid, kan en enkelt trussel vippe deg av pinnen. Du begynner å bli redd og spekulerer på hvem som skrev det og om vedkommende vil oppsøke deg. Du kan begynne å se deg over skulderen når du går på gata og sjekke om noen følger etter deg, sier Johansen.

– Vi må være trygge nok til å bevege oss ute i det offentlige rom. Netthets og trusler fører til en snikende fryktkultur. Netthetsere er potensielt farlige fordi du ikke vet hvem de er, sier hun.

Det fins lite forskning som undersøker sammenhengen mellom netthets og handlinger i det virkelige liv. Men en stor, kvantitativ undersøkelse fra Tyskland fra 2018 fant en sammenheng mellom aktiviteten på Facebooksida til det høyreekstreme politiske partiet Alternativ for Tyskland, hatretorikk og vold mot flyktninger i de samme områdene av landet hvor harretorikken ble postet. Studien «Fanning the flames of Hate» fra universitetene i Princeton i USA og Warwick i Storbritannia viser at sosiale medier kan motivere til vold. Alternativ for Tyskland var Tysklands tredje største parti ved valget for to år siden.

LO oppfordrer til god folkeskikk

Ifølge LO-sekretær Terje Olsson (61) har ingen tillitsvalgte tatt kontakt med LO sentralt og fortalt om netthets. LO har heller ikke planlagt å gjennomføre en undersøkelse om netthets blant medlemmene i år. Olsson følger med på utviklinga.

Saken fortsetter under bildet.

SVAR FRA LO: Terje Olsson åpner opp for å gjennomføre en undersøkelse blant medlemmene om netthets dersom det er behov.

SVAR FRA LO: Terje Olsson åpner opp for å gjennomføre en undersøkelse blant medlemmene om netthets dersom det er behov.

Trond Isaksen

– Hvis tilbakemeldinger fra medlemmene er at hatytringer er et økende problem, kan kartlegging være aktuelt. Vi trenger oversikt og ønsker ikke å komme i en situasjon hvor medlemmer gruer seg til å ta verv i LO, sier Olsson.

Om netthets er en del av tillitsvalgtopplæring har ikke LO-sekretæren oversikt over, da de ulike forbundene har ansvar for opplæring.

Til høsten er det lokal- og fylkesvalg. LO oppfordrer medlemmer og tillitsvalgte til å stille til valg og delta i valgkampen. Her har Olsson klare råd til debattantene.

– Vi må oppføre oss som folk, også i sosiale medier. LO ønsker at medlemmer er engasjerte, men at de holder seg til sak, ikke trakasserer og aldri går til personangrep på andre, sier han.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse