LOs Regionkonferanse i Trøndelag:
– Tillitsvalgte må slutte å skremme i sosiale medier
Fagforbundets Gunn-Elin Høgli sier fra direkte når folk bruker stygge ord og blir for mye «nett-troll». Tillitsvalgte skal være faktaopplysere og brobyggere, mener hun.
VOKT SPRÅKET: Fagforbundets Gunn-Elin Høgli oppfordrer tillitsvalgte til å besinne seg i kommentarfeltene.
Anne Siri Renå
anne.siri@lomedia.no
Fremmedfrykt, skremselspropaganda og direkte hat. Kommentarfeltene flommer over av gørr. Gunn-Elin Høgli vil ta et ordentlig oppgjør med språkbruken som brer om seg der ute.
– Jeg er «kronisk tydaling», sier hun.
Hun står foran en forsamling tillitsvalgte i Trøndelag. Folk ler i salen.
Ja, Høgli har dialekten som er karakteristisk i den trønderske fjellbygda Tydal. Men kommentaren er like mye et spark til Frp-politiker Inger-Mari Ytterhorns nylige og mye omtalte innlegg på Facebook.
Ytterhorn tok til orde for at folk med «kronisk norsk bakgrunn» er best skikket til å lede en 17. mai-komité. Dette igjen var et stikk til Oslos varaordfører Kamzy Gunaratnam (Ap), som skal lede neste års 17. mai-komité i hovedstaden.
Sjekk alltid fakta!
Gunn-Elin Høgli er regionleder for Fagforbundet i Trøndelag. Hun sitter også i Trøndelag fylkesting for Arbeiderpartiet.
Hun følger med, og tar selv direkte kontakt med tillitsvalgte som hun mener har vært for slepphendte med bokstavene. Det skjer ikke ofte, men det skjer.
Høgli synes det er flott at tillitsvalgte engasjerer seg på nettet, men hun mener også at de har et spesielt ansvar i den offentlige debatten og på sosiale medier. Særlig i en tid med mye fremmedfrykt.
– Vi må ta på oss rollen som brobyggere og opplysere. Vi må alltid sjekke fakta før vi hiver oss inn i diskusjoner i ulike kommentarfelt. Det er nettopp her vi må legge inn energien vår, sier hun.
• Trond Giske etterlyser tydeligere rødgrønn profil
Endre samfunnet
Ett ord tar det neste, og så blir det plutselig massivt. Det er lett så å la seg rive med i øyeblikkets hete, særlig på nettet, mener Høgli.
– Husk at det er i møte med folk at vi endrer samfunnet. Om det er rundt middagsbordet med barna våre eller i kommentarfeltet på nettet, sier hun.