JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forbud mot handel med varer fra okkupert område:

Dette Israel-forbudet bør inspirere Norge, mener irsk topp-politiker

Den irske uavhengige senatoren Frances Black er på god vei til å få gjennom en lov som forbyr handel med varer fra okkupert territorium. Nylig var hun på besøk hos LO for å få dem til å jobbe for det samme i Norge.
KONSEKVENTE: – Vi kan ikke erklære de israelske bosettingene for ulovlige, og samtidig fortsette å handle med dem, mener den irske senatoren Frances Black.

KONSEKVENTE: – Vi kan ikke erklære de israelske bosettingene for ulovlige, og samtidig fortsette å handle med dem, mener den irske senatoren Frances Black.

Jan-Erik Østlie

anne.siri@lomedia.no

– De ulovlige israelske bosettingene vokser hver dag, sa Frances Black, da hun nylig besøkte Norge, invitert av LO, Fagforbundet og Norsk Folkehjelp.

Blacks lovforslag går ut på å forby import og salg av varer og tjenester fra territorier som ansees internasjonalt å være okkuperte. Akkurat nå er det israelskokkuperte Vestbredden den partiuavhengige senatoren og hennes to rådgivere har alt søkelys på. Fagbevegelsen, kirken og ulike organisasjoner har alle spilt nøkkelroller i deres arbeid med lovforslaget.

p

– Vi kan ikke erklære bosettingene som ulovlige, og samtidig fortsette å handle med dem, sa Black.

I Irland er hun en kjent kulturpersonlighet, sanger og uavhengig politiker som ifølge sine egne hjemmesider brenner for «sosial rettferdighet». Hun mener lovforslaget verken er radikalt aller anti-israelsk, men at det er en måte å ta avstand fra de ulovlige israelske bosettingene på.

– Vi støtter en tostatsløsning, sier Frances Black.

De israelske bosettingene er opprettet i strid med den fjerde Genèvekonvensjonen. I artikkel 49 heter det at «Okkupantmakten skal ikke deportere eller forflytte deler av sin egen sivilbefolkning til territoriene som okkuperes». FNs sikkerhetsråd vedtok i 2016 en resolusjon som slår fast at bosettingene og utpostene er ulovlige.

Saken fortsetter under bildet.

INVITASJON: LO inviterte Frances Black til Norge nylig. Til venstre sitter Roger Heimli, 2. nestleder i LO. Blacks rådgiver Conor O'Neill sitter til høyre.

INVITASJON: LO inviterte Frances Black til Norge nylig. Til venstre sitter Roger Heimli, 2. nestleder i LO. Blacks rådgiver Conor O'Neill sitter til høyre.

Jan-Erik Østlie

Vil ta hele Vestbredden

I forbindelse med valget i Israel i september, lovet Netanyahu å annektere samtlige bosettinger på Vestbredden hvis han får fortsette som statsminister. Å annektere et landområde betyr at en stat tar kontroll over et territorium og erklærer det for sitt. Israel har tidligere annektert palestinske Øst-Jerusalem og de syriske Golanhøydene. Netanyahu er fortsatt statsminister i Israel, men den politiske situasjonen er uavklart.

Ifølge den israelske organisasjonen Peace Now bor det nå over tre millioner mennesker på israelskokkuperte Vestbredden. 88 prosent av dem er palestinere, 12 prosent er israelske bosettere.

– Å vedta lovforslaget er det minste land som er opptatt av menneskerettigheter kan gjøre nå, sa Black, og siktet til land som Norge og Irland.

p

Hun mener det irske folket «hungrer» etter å gjøre noe for det palestinske folket nå, særlig etter statsminister Netanyahus utspill om annektering.

Sulter etter å gjøre noe

Frances Black har presentert forslaget i FN og i Chile, og flere andre land har invitert henne til å snakke om lovforslaget som ble vedtatt i det irske senatet i sommer. Fortsatt er det en vei å gå før det kan vedtas i parlamentet, hvor det nå har 75 prosent oppslutning.

Black forteller at handelen for Irlands del omfatter import av en del frukt og grønnsaker og hagemøbler, samt kosmetikk-merket Ahava som produserer «dødehavsprodukter» på okkuperte Vestbredden.

Saken fortsetter under bildet.

MOT: Eddie Whyte er mangeårig tillitsvalgt i Fagforbundet. Han mener Norge må finne sin egen, modige Frances Black. Bildet er tatt i 2016.

MOT: Eddie Whyte er mangeårig tillitsvalgt i Fagforbundet. Han mener Norge må finne sin egen, modige Frances Black. Bildet er tatt i 2016.

Bjorn Kamfjord

Under Norges-besøket deltok Frances Black blant annet på et møte med ulike organisasjoner fra sivilsamfunnet. Her spurte Eddie Whyte hva det er som stopper Norge fra å jobbe for et lovforslag som det Black nå gjør. Whyte er mangeårig tillitsvalgt i Fagforbundet og ber tilhørerne tenke over om det sitter et par representanter på Stortinget som kan ha et lignende mot som det den irske senatoren viser.

– Det eneste vi spør om er at Norge følger internasjonal lov. Hvem kan være vår egen Frances Black? spurte Whyte.

Roger Heimli, 2. nestleder i LO, sier at de skal sette seg inn i lovforslaget fra Irland før de vurderer om LO skal jobbe for noe lignende.

Nederlag for LO-ledelsen i stemmedrama: LO skal jobbe for full boikott av Israel

Finnes ingen merkeordning

Seniorrådgiver Per Bardalen Wiggen i Utenriksdepartementet skriver i en e-post til LO-Aktuelt at det ikke føres statistikk over varer fra okkuperte områder. Det finnes heller ingen merkeordning som viser norske forbrukere hvilke israelske produkter som er produsert på okkupert land.

– Hva mener regjeringen om å innføre et slikt forbud mot handel av varer og tjenester fra okkuperte Vestbredden?

– Regjeringen er imot boikott og ser ikke det som et hensiktsmessig virkemiddel for å løse konflikten mellom israelerne og palestinerne. Vi mener at dialog og samarbeid er nødvendige forutsetninger for å skape tillit og løse konflikten, svarer Bardalen Wiggen i e-posten.

Ap og SV fremmet i 2017 et forslag om en merkeordning av såkalte bosettervarer, men ble nedstemt i Stortinget.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse