JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Grønne tillitsvalgte.

«Er ikke du SV-er, da?» spør folk når Alida Domaas forteller at hun er aktiv i Industri Energi

– Jeg tror industrien sitter på mye av løsningen på klimaproblemet, svarer ingeniørstudenten.
FRAMTIDSHÅP: – Det vil ikke være én næring som kan erstatte oljenæringen i Norge. Vi må satse på mange næringer samtidig, mener Alida Domaas.

FRAMTIDSHÅP: – Det vil ikke være én næring som kan erstatte oljenæringen i Norge. Vi må satse på mange næringer samtidig, mener Alida Domaas.

Ole Martin Wold

ragnhild@lomedia.no

I denne intervjuserien har LO-Aktuelt snakket med LO-tillitsvalgte som brenner for miljø og klima. Her er de andre vi har snakket med.

– Klima- og miljøengasjementet har alltid vært der, forteller Alida Domaas.

Som 15-åring meldte hun seg inn i Sosialistisk Ungdom (SU) og var med på kampanjer for å få billigere kollektivtransport for ungdom og studenter. I dag tar hun ingeniørutdanning innen fornybar energi ved NTNU og skriver bacheloroppgave om energieffektivisering i bygg.

I fjor høst ble 21-åringen valgt inn i bystyret i Trondheim kommune for SV, hvor hun sitter i Miljø- og næringskomiteen. For Domaas er kombinasjonen miljø og næring helt perfekt.

– Jeg har tro på at næringslivet kan løse mye av klimautfordringen, sier ingeniørstudenten.

TILLITSVALGT OG POLITIKER: Alida Domaas studerer fornybar energi, er nestleder i Industri Energis studentutvalg og sitter i bystyret i Trondheim for SV.

TILLITSVALGT OG POLITIKER: Alida Domaas studerer fornybar energi, er nestleder i Industri Energis studentutvalg og sitter i bystyret i Trondheim for SV.

Ole Martin Wold

Nøkkelen ligger i industriens kompetanse

Som SV-politiker har hun mang en gang blitt møtt med undring når hun forteller at hun er med i Industri Energi. Kommentarer av typen «Er ikke du SV-er, da? Hvorfor er du med i Industri Energi?» er en gjenganger. I miljøpolitikken blir SV og IE ofte sett på som to motpoler, vedgår Domaas. Mens SV går mot nye oljeutbygginger og kjemper for å flytte iskanten i Barentshavet lenger sør, argumenterer Industri Energi for fortsatt høy letevirksomhet på sokkelen. For ingeniørstudenten i Trondheim er Industri Energi likefullt et opplagt valg.

– Det er IE som kommer til å være mitt forbund når jeg går ut i arbeidslivet, og jeg tror mye av nøkkelen til å løse klimautfordringene ligger nettopp i den kompetansen som industrien og oljenæringen besitter, slår hun fast.

Hun minner om at Industri Energi også favner noe av den mest bærekraftige industrien i Norge, som Hydro aluminium og solcelleprodusenten REC Silicon.

Dette er 70 klimavennlige yrker

Vil ikke åpne nye oljefelt

I oljepolitikken befinner hun seg et sted midt imellom SVs og Industri Energis offisielle politikk.

– Jeg er ikke for å sette en sluttdato for norsk oljeindustri, men jeg støtter heller ikke en politikk som åpner nye oljefelt.

Det grønne skiftet må skje skrittvis, argumenterer Domaas. Nye arbeidsplasser må skapes før gamle kan legges ned. Hun ønsker seg et statlig mineralselskap og en storsatsing på offshore havvind, som kan ta i bruk kompetansen fra oljenæringen. Også karbonfangst og -lagring bør være et norsk satsingsområde.

– Man kan ikke vedta teknologi, men med gode støtteordninger vil prisen etter hvert gå ned og gjøre teknologien lønnsom, påpeker hun.

Subsidiene som i dag går til oljenæringen, må i større grad overføres til annen type industri og gi drahjelp til nye, grønne næringer, mener Domaas.

Industriarbeidarar og klimaaktivistar startar nytt samarbeid

Klimaoptimist

Selv opplever hun at medlemmer og tillitsvalgte i Industri Energi er opptatt av klima- og energitiltak, og at også ansatte i olje- og leverandørindustrien ser at næringen må utvikles. Da er det essensielt at fagforeningene er med og setter premissene for omstillingen, mener studenten.

– Jeg er egentlig ikke så bekymret for framtida, for jeg tror vi skal klare å omstille oss. Men vi må selvsagt jobbe aktivt for at det skal skje, sier hun.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse