LO i Sverige:
Et splittet svensk LO velger ny leder, men utsetter kongressen
En digital LO-kongress vil 15. juni velge ny svensk LO-leder. To kandidater kjemper om vervet.
HVEM BLIR ETTERFØLGER? Karl-Petter Thorwaldsson tar ikke gjenvalg som ny svensk LO-leder.
Arkivfoto: Sissel M. Rasmussen
sym@lomedia.no
Det overrasket mange da Karl-Petter Thorwaldsson varslet at han ikke ville ta gjenvalg som LO-leder på kongressen i juni. Han etterlater seg en splittet organisasjon. Ett av de store stridsspørsmålene er det såkalte «märket» som tilsvarer frontfagsmodellen i Norge.
Truer frontfaget
Ett av forbundene som er kritiske til hvordan den svenske frontfagsmodellen blir brukt er Kommunal. I et intervju med Kommunalarbetaren sier Lenita Granlund som er avtalesekretær, forhandlingsansvarlig, at hun er veldig kritisk til at all samordning i lønnsforhandlingene skal dreie seg om «märket». Og hun stiller spørsmål om det overhodet er behov for et slikt samarbeid i LO. Sammen med LO-forbundet Papper trakk Kommunal seg fra LO-samordningen under vårens tariffoppgjør som nå er utsatt på grunn av koronoakrisen.
Men også i privat sektor utfordrer fem LO-forbund industrien som frontfag. Byggnads, Eliktrikerna, Fastighetsanställdas Förbund, Målarna og Seko har startet samarbeidet 6F og er kritiske til at det er industrien som skal sette det såkalte «märket», skriver Dagens Nyheter.
Splittet mot arbeidsgiver
I de svært viktige forhandlingene rundt endringene i LAS – «Lagen om anställningsskydd» har også Kommunal og Papper sammen med tre andre forbund hoppet av LO-samordningen. Og på det siste møte i det som tilsvarer LO-sekretariatet, fikk avhopperne flertall for at status for forhandlingene med arbeidsgiverne, skal behandles av LO-sekretariatet.
Arbetet skriver at det i ytterste konsekvens kan føre til at LO trekker seg fra forhandlingene. De fem forbundene har blant annet vært kritiske til LOs holdning når det gjelder ansettelsestryggheten. Problemet for fagbevegelsen er at regjeringen står klar med et lovforslag hvis partene ikke blir enige. Og det er et forslag som arbeidsgiversiden er langt mer fornøyd med enn fagbevegelsen. Regjeringen foreslår at det skal bli enklere å si opp ansatte enn i dag. Forslaget er en del av den omstridte «januariavtalen 2019» som er grunnlaget for dagens regjering ledet av sosialdemokraten Stefan Löfven.
Ny LO-leder
De mange utfordringene for svensk LO ville naturlig nok preget LO-kongressen i juni. Nå er det derimot bestemt at den skal utsettes til våren 2021. Men det avholdes en digital kongress som velger ny LO-ledelse og behandler blant annet vedtekter og en del andre mer formelle saker.
Valget vil trolig stå mellom to kandidater, forbundslederen i Handels Susanna Gideonsson og Byggnads leder Johan Lindhom. Hun tilhører LO-flokken, mens han har markert seg i opposisjon til LO-ledelsen. Ifølge Arbetet har avhopperne et solid flertall med 224 av de i alt 400 delegatene.
Men det store usikkerhetsmomentet er hva LOs største forbund Kommunal kommer til å gjøre. De har signalisert at de ikke vil la stridsspørsmålene berøre hvem som skal velges til ny LO-leder. Og det er heller ikke utenkelig at Kommunals leder Tobias Baudin prøver seg igjen. Han ønsket å bli LO-leder i 2012, men tapte da mot avtroppende Karl-Petter Thorwaldsson.