JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LATIN-AMERIKA:

Fagbevegelsen i Colombia vil ha trepartssamarbeid

Colombiansk fagbevegelse (CUT) ser til Norge når de vil utvikle treparts-samarbeid med egen regjering. Det til tross for politisk støtte til Putins invasjon av Ukraina og kritisk blikk på USA og NATO. Det standpunktet er problematisk for de nordiske fagorganisasjonene.
NY ARBEIDSMINISTER: Liv Tørres møtte Colombias nye arbeidsminister, Gloria Inés Ramirez, i Bogota i august. Utfordringene med fattigdom, ulikhet og arbeidsledighet er enorme, men den politiske kraften og viljen til endring er også enorm, ifølge Ramirez.

NY ARBEIDSMINISTER: Liv Tørres møtte Colombias nye arbeidsminister, Gloria Inés Ramirez, i Bogota i august. Utfordringene med fattigdom, ulikhet og arbeidsledighet er enorme, men den politiske kraften og viljen til endring er også enorm, ifølge Ramirez.

LO

Bare en snau måned etter at venstreorienterte Gustavo Petro ble tatt i ed som Colombias nye president, har Liv Tørres besøkt fagbevegelsen i landet.

 Landet er fremdeles ett av de farligste, mest undertrykkende og voldelige landene for fagorganiserte og tillitsvalgte. De er hardt utsatt for forfølgelse fra arbeidsgivere og for politisk motivert drap, understreker Liv Tørres, som er leder av LOs internasjonale avdeling.  

LO har samarbeidet med CUT (Central Unitaria de Trabajadores de Colombia) siden 2006.

–  I Colombia er CUT en viktig samarbeidspartner også i et globalt perspektiv, sier Tørres.

Færre medlemmer

I løpet av de to siste ti-årene har antall medlemmer i fagbevegelsen gått ned. De har blitt mål for paramilitære grupper som ønsker å undergrave og lamme sterke organisasjoner i sivilsamfunnet. Til tross for tung motstand fra myndigheter, arbeidsgiversiden og en elite som ønsker å beskytte privilegiene sine.

 Samtidig har colombiansk fagbevegelse fortsatt muskler, og minner en del om den norske.

–  De har søkelys på organisering og kollektive forhandlinger. Samtidig jobber de for mer partssamarbeid og sosial dialog, ifølge Liv Tørres.

Trepartssamarbeid

Fagbevegelsen har håp om et bedre samarbeid med den nye regjeringen som nylig er kommet på plass. Ønsket om et trepartssamarbeid er sterkt. Partssammensatte utvalg som tidligere ikke fungerte er nå i ferd med å finne ny form og innhold.

– Partene her hjemme har vist interesse for å bidra. I møtet med den nye Colombianske arbeidsministeren ble det understreket at de har mye å lære fra partene i Norge og håper på bidrag også når det gjelder sosial dialog.

– Norges bidrag under fredsprosessen ble satt stor pris på, og nå forventes det at presidenten vil redde fredsavtalen med Farc-geriljaen, sier Tørres.

Politiske skjær i sjøen

I Latin-Amerika hersker det en sterk mistro til USA og amerikanske interesser, etter en lang historie med amerikansk-støttede militærkupp på kontinentet. Dette preger også holdningene til Russlands invasjon av Ukraina.

CUT har i grove trekk støttet russisk fagbevegelse og Putins språkbruk om behovet for invasjonen i Ukraina. De er tydelig kritiske til NATOs og USAs rolle i forhold til den globale sikkerhetssituasjonen og krigen i Ukraina, forteller Tørres.

Finsk, dansk og svensk fagbevegelse har suspendert avtaler, avsluttet deler av prosjekter og kuttet i samarbeidet med CUT på bakgrunn av deres ståsted. Norsk fagbevegelse vil nøye vurdere hva de skal gjøre.

 Det hviler en tung bitterhet mot USA i Latin-Amerika. Det blir lett slik at «amerikanerne har skylda for alt». Vi må ha forståelse for dette og respekt for at amerikanerne har ansvaret for at det har blitt slik, sier Tørres.

– Samtidig er det kun ett land som har ansvar og skyld for invasjonen i Ukraina, og det er Russland, legger hun til. Vi må forstå colombianerne, samtidig som vi er krystallklare på våre egne prinsipper og verdier.

– Vi er opptatt av at internasjonal fagbevegelse skal være en fredsbevegelse. Fagbevegelsen skal ikke hisse til krig, understreker Liv Tørres.

Og colombianerne kan være på glid. I følge Tørres vil de muligens uttale seg på nytt til støtte for fred og solidaritet. Så LO avventer foreløpig sin avgjørelse.

Jobber for bedre rettigheter

LO har færre og mer målretta prosjekter i Latin-Amerika og er inne i bare tre land – Colombia, Peru og Cuba. Menneskerettigheter, likestilling, organisering og rettferdig behandling er hovedfokus for LO. Kunnskapsdeling er stikkordet.

«Anstendig arbeid»-programmet (Decent Work) er utgangspunktet i de ulike landene. LOs prosjekter finansieres i hovedsak av Norad. LO dekker 10 prosent av kostnadene. Totalt er LO inne i 31 land i denne perioden (2019–2023) med et budsjett på 21 millioner kroner.

sissel@lomedia.no

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse