Drama på svensk LOs kongress
Foreslått LO-leder hadde bakgrunn fra nynazistmiljø
Kokken Pim van Dorpel var foreslått som ny LO-leder i Sverige, men ble innhentet av fortiden.
TRAKK SEG: Han var foreslått som ny LO-leder, men kun få timer før LO-kongressen i Sverige skulle starte, trakk Pim van Dorpel sitt kandidatur.
Hotell- och restaurangfacket (HRF)
ragnhild@lomedia.no
Det ble høydramatisk da LO i Sverige skulle velge ny ledelse i pinsehelgen.
I begynnelsen av mai la valgkomiteen fram sin innstilling der Pim van Dorpel, nestleder i Hotell- och restaurangfacket (HRF), ble foreslått som ny LO-leder etter Susanna Gideonsson.
Kort tid etterpå gikk van Dorpel selv ut og fortalte at han for 13 år siden var blitt dømt for fyllekjøring.
I et intervju med svenske Arbetet forteller han at han i mange år var en «høytfungerende alkoholiker», men at han sluttet å drikke etter den hendelsen.
– Jeg har alltid tatt ansvar for det jeg har gjort, og jeg har vært helt åpen med min organisasjon, sier han til avisen.
Men bare én dag før kongressen skulle starte, trakk van Dorpel sitt kandidatur.
Nyheten ble mottatt med sjokk og forvirring i LO-forbundene. I pressemeldingen var van Dorpel ordknapp. Han viste til «private grunner».
Valgkomiteen kunne ikke gjøre annet enn å forsøke å finne en ny kandidat på rekordtid, og lørdag 18. mai ble Johan Lindholm (60) fra Byggnadsarbetareförbundet valgt til svensk LOs nye leder.
Vanket med skinheads
Men hvorfor hadde Pim van Dorpel trukket seg så brått?
Tirsdag denne uken åpnet han opp. Til Arbetet forteller den tidligere kokken at han som ungdom vanket i et nynazistmiljø.
– Jeg bekjente meg ikke til nazismen. Men jeg kalte meg for patriot eller Sverigevenn, forteller han.
I intervjuet forteller han at han som 14-åring søkte seg til skinhead-kulturen i Nyköping. Her ble han, ifølge ham selv, fanget opp av personer som tok ham under sine vinger.
– Jeg vil verken forskjønne eller få det til å låte verre enn det var. Jeg var med på fester der det ble spilt hvit makt-musikk. Jeg ble proppet full med gift og hat, forteller van Dorpel.
Han forteller videre at han ikke husker om han var medlem i noen organisasjon, men at han «sikkert gjorde hva som helst for å passe inn».
På videregående trakk han seg så ut av miljøet.
– Naivt
Valgkomiteen leder, Tomas With, forteller til Arbetet at de ikke var kjent med van Dorpels bakgrunn fra nynazistmiljøet før de gikk ut med innstillingen.
Van Dorpel sier i dag at det var naivt og en stor feil at han ikke fortalte valgkomiteen om dette på forhånd.
Han sier nå at han vil fortsette som nestleder i HRF dersom han har forbundets tillit.