Idrett og forskjeller:
Jenter forskjellsbehandles fra ung alder: LO vil ha like muligheter i idretten
Toppidretten er den delen av arbeidslivet hvor man er lengst unna likelønn, påpeker LOs Julie Lødrup.
LIKE MULIGHETER: Tidligere i år ble LO med på prosjektet «Like muligheter», en nasjonal dugnad for å øke satsingen på jenter i alle idretter.
Bjørn A. Grimstad
sym@lomedia.no
– Det å få mulighet til å delta på aktiviteter utenfor skoletid er viktig for å bygge fellesskap og identitet. Idretten er også viktig for å inkludere barn og unge, sier LOs førstesekretær, Julie Lødrup.
Fagbevegelsen har i over hundre år vært engasjert i norsk idrett. Spesielt på 1930-tallet var det snakk om en politisk kamp mot borgerlige verdier. Men det var også en kamp for at alle skulle få den samme muligheten til å være med, enten man kom fra en arbeiderfamilie eller bodde i en ressursfattig kommune. Det er en utfordring også i dag.
Ishockey og alpint er dyrest: Dette koster det å følge opp en 9-åring og en 15-åring i idretten
Like muligheter
I LOs handlingsprogram heter det nå at «LO vil arbeide for at alle barn og unge skal kunne delta i breddeidrett, korps og andre fritidsaktiviteter, uavhengig av økonomiske forutsetninger».
Det store flertallet har i dag råd til å betale det idretten koster i form av utstyr, kontingenter, deltakeravgifter og andre utgifter. For noen er hverdagen en helt annen.
Lødrup er opptatt av de barna som vokser opp i fattige familier og opplever at dårlig økonomi setter en stopper for å være med i dette fellesskapet.
– For noen kan økonomien være et hinder for å delta, erkjenner hun.
Forskning viser at rundt 2 prosent av norske familier ikke har råd til at barna driver med idrett.
Klubb med ideologi: På Furuset skal barneidretten koste så lite at alle kan være med
Likestilling
Men det er ikke bare økonomien som kan påvirke barn og unges muligheter til å holde på med den sporten de ønsker.
Tidligere i år ble LO med på prosjektet «Like muligheter». Daværende LO-leder Hans-Christian Gabrielsen karakteriserte da det treårige prosjektet som en nasjonal dugnad for å øke satsingen på jenter i alle idretter.
Saken fortsetter under bildet.
FAGFORBUNDET: Hadeland kvinnefotball har Fagforbundet Gran i ryggen de neste to årene.
Bjørn A. Grimstad
Julie Lødrup påpeker at toppidretten er den delen av arbeidslivet hvor man er lengst unna likelønn og hvor det også er store kjønnsforskjeller i rammevilkårene for utøvelse av idretten.
– Det gjelder alt fra treningsfasiliteter og utstyr til støtteapparat, sier Lødrup og minner om at idrettsutøvere også er arbeidstakere.
– Vi har et «rom» i samfunnet hvor jenter og gutter får helt ulike muligheter.
Julie Lødrup er opptatt av at dette også rammer barn og unge.
– Vi tar ofte likestilling som en selvfølge, men det gjelder ikke for idretten. Her får barn og unge helt ulike muligheter på grunn av kjønn. Det kan være noe så enkelt som at gutta får tildelt barneskolens fotballbane fire dager i uka, mens jentene må greie seg med én.
Hun vil ikke svartmale situasjonen, men sier det er store kjønnsforskjeller allerede fra ung alder, og nettopp derfor er det så viktig at LO støtter prosjekter som «Like muligheter» hvor utøvere, samarbeidspartnere og særforbund går løs på utfordringene.
Mye lest: Nå skal fotballproffen Emilie (27) få bedre arbeidsforhold
Fotball-prosjekt
LOs største forbund, Fagforbundet, har startet sitt eget nasjonale fotballprosjekt for å fremme likestilling i idretten og samfunnet, i samarbeid med Toppfotball Kvinner.
Målet er å legge til rette for at fagforeninger og forbundsregioner kan samarbeide med fotballklubber i deres nærmiljø. Fotball er den største jente- og kvinneidretten i Norge og i verden.
Over 120.000 jenter og kvinner holder på med organisert fotball her til lands. I den profesjonelle toppserien tjener seks av ti kvinner under 100.000 kroner i året. Fagforbundet håper på minst ett samarbeidsprosjekt mellom fagforening og fotballklubb i hvert fylke. Pandemien har forsinket arbeidet, men nylig ble det inngått enda en avtale med Hadeland kvinnefotball. I tillegg til en sponsoravtale verdt 20.000 kroner fikk klubben 40 fotballer og løfte om dugnadsarbeid, skriver Fagbladet.
– Spesielt unge gutter ser at vi ikke får like mye som dem og sier at jenter ikke trener like mye eller like hardt. Men vi vil jo det. Jeg mener det er en plikt at jenter og gutter skal ha like godt utstyr. Det bør ikke være noen forskjell, sier trener Line Mathisen til Fagbladet.
Fagforbundet Gran tror samarbeidet kan vise hvor viktig et organisert arbeidsliv er.
– Vi må rette søkelys på at vi skal fremme damene, både i fotballen og arbeidslivet, mener Ingrid Frydenlund fra Fagforbundet Gran.
Leste du denne? Camilla (15) og Line (18) jubler over fotballgaven fra fagbevegelsen: – Jenter og gutter skal ha like godt utstyr
LOs handlingsprogram om idrett
«LO vil arbeide for at alle barn og unge skal kunne delta i breddeidrett, korps og andre fritidsaktiviteter, uavhengig av økonomiske forutsetninger».
Flere saker
LOs handlingsprogram om idrett
«LO vil arbeide for at alle barn og unge skal kunne delta i breddeidrett, korps og andre fritidsaktiviteter, uavhengig av økonomiske forutsetninger».