JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagorganisering

Fredag åpner batterifabrikken. Nå er det bestemt hvem som skal organisere de ansatte

Fellesforbundet skal organisere de ansatte på batterifabrikken Morrow, har LO bestemt. Men forbundet Styrke har anket avgjørelsen.
Fredag åpner første del av gigafabrikken Morrow i Arendal. Organisasjonskomiteen i LO har avgjort at Fellesforbundet skal organisere arbeiderne.

Fredag åpner første del av gigafabrikken Morrow i Arendal. Organisasjonskomiteen i LO har avgjort at Fellesforbundet skal organisere arbeiderne.

Illustrasjon Veidekke Logistikkbygg AS

cathrine@lomedia.no

Helt siden det har vært klart at Norge skal satse stort på produksjon av batterier, har spørsmålet om hvem som skal få retten til å organisere de ansatte på gigantfabrikkene, gnaget i LO.

Det har stått mellom de to store industriforbundene Fellesforbundet og Forbundet Styrke (tidligere IE&FLT).

Fredag åpner første del av den enorme fabrikken Morrow Batteries i Arendal.

Valgte Fellesforbundet

Organisasjonskomiteen i LO skulle ta avgjørelsen om hvilket forbund som skal få de mange nye medlemmene herfra. I juni bestemte de at det blir Fellesforbundet.

Avgjørelsen vil trolig sette standarden for hvem som skal organisere andre batterifabrikker i landet.

– Jeg mener det er en riktig avgjørelse. Fellesforbundet har jo organisert batterifabrikker så lenge det har vært batterifabrikker i Norge. Jeg mener det er grunnlaget for organisasjonskomiteens vedtak, sier Knut Øygard til LO-Aktuelt.

Han er rådgiver for forbundsleder Jørn Eggum, og er Fellesforbundets representant i komiteen.

Fellesforbundets Knut Øygard er fornøyd med LOs avgjørelse om hvem som skal organisere de ansatte på batterifabrikken.

Fellesforbundets Knut Øygard er fornøyd med LOs avgjørelse om hvem som skal organisere de ansatte på batterifabrikken.

Leif Martin Kirknes

Forbundet Styrke anker

Likevel er ikke saken endelig avgjort helt ennå. Forbundet Styrke har nemlig anket vedtaket.

Vi har bedt forbundsleder Frode Alfheim om å kommentere anken, men han har ikke svart. Isteden skriver leder for kommunikasjonsavdelingen i forbundet, Johnny Håvik, følgende i en sms:

«Vi bekrefter at vi har anket organisasjonskomiteens avgjørelse, da vi er uenige i vedtaket. Vi ønsker ikke å kommentere saken ytterligere nå, siden den fortsatt er under behandling».

Anken skal behandles av LOs sekretariat 26. august, får LO-Aktuelt opplyst. Sekretariatet er det høyeste organet i LO mellom LO-kongressene, og består av LOs ledelse og representanter fra forbundene.

Forbundet Styrke er uenig i vedtaket om at Fellesforbundet får organisasjons- og avtaleretten på Morrow Batteries. De har anket avgjørelsen. Bildet viser forbundsleder Frode Alfheim.

Forbundet Styrke er uenig i vedtaket om at Fellesforbundet får organisasjons- og avtaleretten på Morrow Batteries. De har anket avgjørelsen. Bildet viser forbundsleder Frode Alfheim.

Sissel M. Rasmussen

Stridens kjerne

Uenigheten om hvilket av de to forbundene som burde organisere batterifabrikkene, handler om hvilken type industri Forbundet Styrke og Fellesforbundet vanligvis har som sine områder.

Enkelt fortalt har Industri Energi, som nå inngår i det nye Forbundet Styrke, organisert arbeidstakere innen kjemisk industri. Mens Fellesforbundet har organisert de som jobber innen mekanisk industri.

Batterier lages med både kjemiske og mekaniske prosesser, derfor har begge industriforbundene ment at de er de rette til å organisere fabrikkarbeiderne.

Tidligere i år uttalte Styrke-leder Frode Alfheim til LO-Aktuelt at verdikjeden for batterier har ulike produksjonsmetoder. Han påpekte at produksjon av anoder til batterier faller inn under elektrokjemisk overenskomst.

«Det er uenighet rundt organisasjonsretten til battericelleproduksjon og resirkulering av batterier», skrev forbundslederen i sin kommentar den gang.

Knut Øygard i Fellesforbundet argumenterer på sin side med at de har en lang historie med å organisere de som lager battericeller og batterier i Norge.

– En vesentlig del av produksjonen også i disse fabrikkene, er mekanisk produksjon, sier han.

Lang prosess

Flere har tidligere kritisert at det har tatt tid å bestemme hvilket forbund som skal få de nye medlemmene fra batterifabrikkene. Også Øygard har vært utålmodig etter å få landet avgjørelsen.

– Det har tatt altfor lang tid og mye fram og tilbake. Men det blir sånn fordi dette er et stort område, og en ny, stor satsing. Det er viktig at man får de riktige og gode prosessene. Fordelen med vår måte å gjøre det på i LO er i alle fall at man får avklaringer. Og at man ikke organiserer på samme område i ulike former, sier Øygard.

– Hva tenker du om Forbundet Styrkes avgjørelse om å anke?

– Det er jo en rett de har, og den må de jo bruke hvis de mener det er riktig.

Men han har liten tro på at anken kommer til å endre på vedtaket.

– Det er mulig, men ikke veldig sannsynlig, tror han.

Håper på full organisering

Foreløpig har Fellesforbundet kun 14 medlemmer ved fabrikken som åpner i Arendal fredag. Etter hvert håper Øygard at de vil ha full organisering på den enorme arbeidsplassen.

– Du er ikke redd for at det har vært såpass stor uenighet mellom Styrke og Fellesforbundet at folk trekker til andre forbund utenfor LO?

– Nei, egentlig ikke. Vi har hatt diskusjonen, men den har i det store og hele vært holdt innomhus.

– Selv om prosessen har vært lang, har diskusjonene vært greie og det er i ferd med å bli landa, avslutter han. 

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse