JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fritt behandlingsvalg en blindvei

LO tror ikke fritt behandlingsvalg og anbud vil gi et bedre helsevesen, tvert imot. Det vil undergrave det offentlige helsetilbudet og føre til kommersialisering.
Fritt behandlingsvalg er regjeringens helsepolitiske flaggskip. LO mener det vil bety at sykehusene kommer til å konkurrere om de mest lønnsomme pasientene.

Fritt behandlingsvalg er regjeringens helsepolitiske flaggskip. LO mener det vil bety at sykehusene kommer til å konkurrere om de mest lønnsomme pasientene.

Terje Pedersen/ANB

nina@lomedia.no

Regjeringens helsepolitiske flaggskip – fritt behandlingsvalg i spesialisttjenesten – skal sjøsettes i 2015. Forslaget er nå ute på høring.

I første omgang skal fritt behandlingsvalg innføres innenfor rus og psykisk helsevern og så evalueres. Høringsnotatet inneholder forslag til to nye lovbestemmelser. Den første lovfester pasientenes rett til fritt valg av behandlingsleverandør. Den andre gir hjemmel til forskrift som regulerer ordningen med fritt behandlingsvalg.

Ny og offensiv strategi

Samtidig varsles en ny og offensiv strategi for økt bruk av private gjennom anbud. Private aktører kan gis et ansvar for deler av tilbudet i et geografisk område, eller spesialisering innenfor enkelte fagområder. Helseforetak kan da redusere sine tilbud.

Dersom det blir en realitet med økt bruk av private helseaktører gjennom anbud, ber LO om at departement vurderer begrensninger i muligheten til å ta ut utbytte.

Fritt behandlingsvalg skal innføres i løpet av 2015. Det skjer først innenfor tverrfaglig spesialisert rusbehandling og psykisk helsevern, samt innenfor enkelte områder av somatikken. Hvilke er ikke avklart.

Tror ikke på gode ønsker

Sju forbund i LO har uttalt seg om forslaget. Alle er kritiske. Derfor er også LO sterkt uenig i at regjeringens forslag vil gi et bedre helsevesen. LO-leder Gerd Kristiansen karakteriserer fritt behandlingsvalg som konkurranse om lønnsomme pasienter.

På kort sikt vil det medføre økt byråkratisering med mer behov for tilsyn og kontroll. Det vil gi et mer uoversiktlig helsevesen for både pasienter og pårørende. Dessuten vil det svekke vilkårene for god politisk styring av sektoren og ikke minst svekke vilkårene for helhetlig pasientbehandling. Særlig problematisk er det når regjeringen vil starte ordningen innenfor rus og psykiatri der pasientene ofte er særlig sårbare, ifølge LO.

Større uforutsigbarhet

Helsedepartementet erkjenner i høringsnotatet at forslaget kan ha uheldige virkninger. Blant annet peker departementet på at det vil gi større uforutsigbarhet om hva de fem regionale helseforetaket vil ha å rutte med. Attpåtil kan det bli vanskeligere å sørge for spesialisttjenester. Sykehusene skal møte konkurransen «gjennom å øke kapasiteten der det er kapasitet og økonomi til dette», mener departmentet.

LO ser det annerledes: Forslaget vil føre til sterkere prioritering av enkle behandlinger på bekostning av tilbudet til kronikere og pasienter med sammensatt sykdomsbilde.

Et viktig argument for fritt behandlingsvalg og økt bruk av anbud er at det kan utløse ekstra kapasitet. Departementet advarer selv om at det kan føre til at nøkkelpersonell på sykehusene går over til private aktører. Noe som kan få alvorlige konsekvenser for pasientbehandling, utdanning, forskning og pasientopplæring ved sykehusene.

LO mener sykehusene skal være en del av et skattefinansiert, offentlig helsevesen. Folks helsetilstand skal avgjøre hvilket tilbud man får.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse