JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Han har blitt kalt «bæsj» og «terrorist» i sosiale medier. Her er grunnen til at tillitsvalgt Abdi (27) holder ut

Ungdomstillitsvalgt Mohamed Amaleti Abdi har mange ganger opplevd rasisme og grov hets i sosiale medier. – Uten miljøet i AUF og Fagforbundet Ung hadde jeg sluttet å engasjere meg for lenge siden, sier han.
MÅ INFORMERE BEDRE: – At vi ikke når ut med informasjon om hva fagbevegelsen gjør og står for, er den største hindringen for å få flere med innvandrerbakgrunn til å engasjere seg, mener Abdi.

MÅ INFORMERE BEDRE: – At vi ikke når ut med informasjon om hva fagbevegelsen gjør og står for, er den største hindringen for å få flere med innvandrerbakgrunn til å engasjere seg, mener Abdi.

Martin Guttormsen Slørdal

ragnhild@lomedia.no

– Det er en grunn til at jeg engasjerte meg i Fagforbundet. Her følte jeg meg hjemme, sier Abdi.

Han kom som enslig mindreårig asylsøker til Norge som 17-åring, og svarer «Fredrikstad» når LO-Aktuelt spør hvor han er vokst opp. Det var i Fredrikstad AUF han engasjerte seg politisk først. Ved kommunevalget i 2019 fikk han så mange slengere at han føk rett opp fra 33. til 5. plass på Arbeiderpartiets liste. Dermed fikk han plass i bystyret i Fredrikstad som 26-åring. I dag er Abdi ferdig utdannet helsefagarbeider og vara til Fagforbundets sentrale ungdomsutvalg.

Det første ordentlige møtet med Fagforbundet fikk Abdi under Fagforbundet Ungs sommerfestival i 2016.

– Jeg kjente meg veldig velkommen, og opplevde det som et inkluderende miljø. Jeg følte meg hjemme rett og slett.

Les også: Åtte tillitsvalgte forteller: Slik er det å være LO-tillitsvalgt med innvandrerbakgrunn

Hetset av nettroll

Miljøet i fagbevegelsen og i arbeiderbevegelsen har vært avgjørende når Abdi har fått smake fremmedhatet som finnes i deler av befolkningen. I et innlegg i Fredriksstad Blad forteller han om sine erfaringer. Som lokalpolitiker og tillitsvalgt har han opplevd skjellsord og grov hets når han har frontet saker i offentligheten. På sosiale medier har han blitt kalt «jævla somalier», «neger», «terrorist» og «bæsj». Etter et arbeidsplassbesøk under valgkampen i fjor, måtte LO i Fredrikstad fjerne et innlegg der Abdi var med fordi hetsen ble for grov.

Men hele tiden har Abdi følt at fagforeningsmiljøet har tatt kampen for ham.

– Fagforeningskamerater og partikollegaer ringer meg og støtter meg når jeg opplever rasisme og hatytringer. Jeg opplevde å ha hele fagbevegelsen i ryggen.

Mange ville nok tenkt at «dette gidder jeg ikke mer» og trukket seg ut av alle verv. Har du noen gang tenkt sånn?

– Ja, det har jeg følt flere ganger. Men jeg har tro på at hvis ikke jeg tar den kampen i dag, så vil ingen andre orke å ta den heller. Hadde det ikke vært for støtten fra Fagforbundet Ung og fra AUF, så hadde jeg nok sluttet å engasjere meg for lenge siden.

DEMOKRATI: – Et demokrati må gjenspeile hele befolkningen. Her har fagbevegelsen fortsatt en lang vei å gå.

DEMOKRATI: – Et demokrati må gjenspeile hele befolkningen. Her har fagbevegelsen fortsatt en lang vei å gå.

Martin Guttormsen Slørdal

Gjenspeiler ikke medlemsmassen

Med unntak av én enkelt episode har Mohamed Amaleti Abdi bare møtt positive og inkluderende holdninger i fagbevegelsen. Like fullt mener Abdi at også fagbevegelsen har en jobb å gjøre. Fortsatt er det relativt få tillitsvalgte med minoritetsbakgrunn, og LO har en lang vei å gå før organisasjonen kan sies å speile mangfoldet i befolkningen, mener han. For tiden leder Abdi et prosjekt i Fagforbundet som nettopp handler om å rekruttere flere unge med minoritetsbakgrunn. I korte videosnutter på sosiale medier forteller medlemmer og tillitsvalgte på sine respektive morsmål om hvorfor de er medlemmer i Fagforbundet.

– Fagforbundet og fagbevegelsen generelt må prioritere å rekruttere flere tillitsvalgte med minoritetsbakgrunn for å formidle det budskapet. Mange land har ikke et system som fagbevegelsen i Norge. I noen land finnes ingen fagbevegelse i det hele tatt. At vi ikke når ut med informasjon om hva fagbevegelsen gjør og står for, er den største hindringen for å få flere med innvandrerbakgrunn til å engasjere seg, mener Abdi.

Les også: Fawsi Adem vil inn ledelsen i stort LO-forbund: – Medlemmer med minoritetsbakgrunn har ingen å se opp til

Tøffere arbeidsmarked for minoritetsungdom

Han tror arbeidstakere og medlemmer med ikke-norsk bakgrunn har lettere for å stille spørsmål og ta opp problemer med tillitsvalgte som heller ikke tilhører majoritetsbefolkningen. Et eksempel kan være diskriminering i arbeidslivet. At personer med minoritetsbakgrunn diskrimineres fordi de har «feil» navn og «feil» hudfarge er dessverre et stort problem i norsk arbeidsliv, påpeker Abdi.

– Jeg har snakket med ungdommer som har søkt 50 sommerjobber, men som ikke får jobb fordi de heter Mohammed eller Ali. Jeg prøver å motivere dem til å fortsette å søke, men det gjør meg veldig vondt å høre. Folk mister selvtilliten.

Her har fagbevegelsen en stor jobb å gjøre framover, mener Abdi. En jobb som LO og forbundene bør legge hele sin tyngde bak.

– For dette er en kamp Mohamed ikke kan ta alene, sier 27-åringen.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse