MENINGSMOTSTANDERE: (f.v.) Birgitte Gulla Løken og Elin Nyland er ordførerkandidater for hhv. Høyre og Arbeiderpartiet i Larvik i 2023.
André Kjernsli
Lokalvalget 2023
Har Larvik råd til å fjerne eiendomsskatten?
Kommunen fikk 170 millioner i ekstra utgifter i fjor. Løsningen ble eiendomsskatt, men den kan forsvinne etter høstens valg.
andre.kjernsli@lomedia.no
Snart skal innbyggerne velge nytt kommunestyre. Og hvordan Larvik skal betale for utgiftene sine, er det store temaet i den lokale valgkampen.
Også kommunene merker på budsjettene at alt blir dyrere. Som enkeltpersoner har vi mulighet til å justere forbruket vårt, men kan kommunene gjøre det samme? Og hva blir i så fall konsekvensene?
Larvik kommune har lave inntekter og høy gjeld. Innbyggertallet er økende, men fram mot 2050 vil antall innbyggere over 80 år være fordoblet, ifølge SSB.
I fjor ble den økonomiske situasjonen forverret. Strømmen ble dyrere. Rentene økte. Og koronapandemien varte lenger enn forventet. Det ga kommunen ei ekstraregning på 170 millioner kroner.
Da må man enten kutte i tilbudet til innbyggerne, eller finne en måte å øke inntektene på. Larvik kommune valgte det siste.
– Jeg så ingen annen løsning enn å anbefale at kommunen innførte eiendomsskatt fra 2023, sier kommunedirektør i Larvik Gro Herheim.
Lokalvalget 2023: Se hvor mye din kommune tjener på eiendomsskatten
Ingen steder å kutte
Hun forteller at den økonomiske situasjonen i kommunen er så alvorlig at eiendomsskatten ikke er nok til å redde budsjettene.
– Jeg har aldri gitt så tøffe råd som dette før, sier hun.
– Er det ikke bare å kutte i kostnadene?
– Larvik er den tolvte mest effektive av landets 356 kommuner, det er ikke mange steder vi kan kutte, forklarer kommunedirektøren.
Arbeiderpartiet og Senterpartiet ble enige med Miljøpartiet De Grønne, Venstre, Sosialistisk Venstreparti og Rødt om å lytte til rådet fra kommunedirektøren, og innførte eiendomsskatt i kommunen.
Eiendomsskatten skal vekk
«Ingen mission er impossible for Høyre», sier Birgitte Gulla Løken, der hun henger i et rep under et helikopter.
Scenen er tatt fra en kinoreklame i sommer, og Løken er Høyres ordførerkandidat i kommunen. Partiet lover å fjerne eiendomsskatten i Vestfold-kommunen dersom de vinner valget.
Men hvordan skal den fattige kommunen klare seg uten eiendomsskatt?
Høyres svar er blant annet å selge all overflødig kommunal eiendom, tettere samarbeid med frivilligheten, aktivitetsplikt for de som mottar sosialstønad, og skolesammenslåing.
– Vi er innstilt på å ta flere virkemidler i bruk for at innbyggerne skal slippe å betale eiendomsskatt, sier Løken.
Ordførerkandidatene Elin Nyland (Ap) og Birgitte Gulla Løken (H) står ikke lenge på torvet i Larvik før spørsmålene kommer.
André Kjernsli
Lenge leve frivilligheten
Høyre vil at kommunen i større grad setter alle gode krefter i sving.
Løken ønsker å bruke mulighetene som ligger i seniorene. Hun forklarer dette med at vi lever stadig lenger og er friskere, at mange pensjonister ønsker å bidra.
– Innbyggerne må være innstilt på endringer, fortsetter Løken.
Hun mener frivillige lag og foreninger kan påta seg ulike oppgaver, for en sum penger. Planting og stell av offentlig eiendom er et eksempel.
Løken ser også for seg at frivillige matverter kan stå for utlevering av måltider på sykehjem, og viser til at dette gjøres i Oslo. Hun mener dette er noe de bør få til i Larvik kommune også.
Ordførerkandidaten mener det, med Høyre i førersetet, vil være svært realistisk å fjerne eiendomsskatten i Larvik i løpet av de neste fire årene.
– Men det er ikke sikkert at alle endringene vi foreslår vil bli like populære, avslutter Løken.
Tillitsvalgte reagerer
Det har Høyres ordførerkandidat rett i. Flere tillitsvalgte i Larvik kommune reagerer på Høyres valgkampløfter.
Hilde Kjær Fagerholt og Vegard Holt Hansen er hovedtillitsvalgte, og henholdsvis leder og nestleder av Fagforbundet i Larvik. De er redde for at Høyre vil kutte hardt i ikke-lovpålagte kommunale tjenester for å få i land et budsjett.
– Skal vi bli en kommune som kun tilbyr tjenester som er nedfelt i lovverket, spør de.
En del kommunale tjenester er lovpålagte. De må alle kommuner tilby.
I tillegg yter alle kommunene en rekke tjenester som bestemmes lokalt – og som reflekterer behovene i den enkelte kommune.
Larvik har for eksempel tilbud til mennesker med psykiske utfordringer, ettervernstilbud til de som sliter med rus og flere fritidstilbud til unge.
Hilde Kjær Fagerholt og Vegard Holt Hansen er leder og nestleder i Fagforbundet i Larvik. De reagerer på Høyres løfte om å fjerne eiendomsskatten i kommunen.
André Kjernsli
Bekymret for de svakeste
Fagerholt er redd for at de lokale tjenestene forsvinner dersom kommunen må kutte.
I tillegg til å være uenig i mye av det Høyre foreslår, ser hun ikke hvordan kuttforslagene skal veie opp for de inntektene kommunen mister ved å fjerne eiendomsskatten.
Og det å lene seg på frivilligheten har hun liten tro på.
– Hvem er disse frivillige? Er det pårørende? Og er det frivillig i det øyeblikket de mottar godtgjørelse for det de gjør, slik Høyre foreslår?
Vegard Holt Hansen er opptatt av god offentlig velferd, og at barn og unge ikke skal havne utenfor.
Han bruker ungdomssenteret i Larvik som eksempel. Der tilbrakte han selv mye tid i oppveksten.
– Jeg har sett mange ungdommer ha stor glede av det stedet. Hva skjer dersom ungdomssenteret må redusere aktiviteten på grunn av kutt i budsjettet? spør han.
Aktuelt: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt
Eneste utvei
Ordførerkandidat i Larvik for Arbeiderpartiet, Elin Nyland, sier at det var en tung beslutning å innføre eiendomsskatt i kommunen.
– Men dersom vi skal fortsette å tilby gode tjenester til befolkningen i kommunen, er dette eneste utvei akkurat nå, sier hun.
Elin Nyland (AP) mener Larvik kommune må beholde eiendomsskatten.
André Kjernsli
Nyland mener det ikke er realistisk å budsjettere med stor innsparing uten å samtidig være villig til å kutte i ressursene som brukes på noen av de svakeste i kommunen.
– Jeg har ingen tro på å legge viktige oppgaver over på frivilligheten, sier ordførerkandidat Nyland.
Hun er bekymra for at kuttene Høyre foreslår, vil gå utover innbyggerne, og ser heller ikke at regnestykket til den politiske motstanderen går opp.
Nyland er tydelig på at politikerne ikke kan kutte i tjenester som de vet er viktige for dem som bor der.
Hun er opptatt av at de som bor i Larvik kommune skal føle seg trygge.
– Dette handler om hva kommunen skal være for innbyggerne, avslutter hun.
Striden skal avgjøres
Larvik kommune skal etter planen øke eiendomsskatten på private boliger fra én til fire promille fram mot 2026. Beregninger viser at eiendomsskatten i 2026 vil gi kommunen en nettoinntekt på litt under 150 millioner kroner.
Snart skal innbyggerne avgjøre striden om eiendomsskatten ved å gi sin stemme.
De som er for eiendomsskatt i Larvik kaller det et veivalg.
André Kjernsli
Eiendomsskatt
• 322 av Norges 356 kommuner krever inn eiendomsskatt.
• Eiendomsskatt er en frivillig kommunal skatteform. Kommunestyret avgjør om kommunen skal ha eiendomsskatt.
• Loven sier at skatten skal ligge mellom en og sju promille av eiendomsskattegrunnlaget.
For boliger og fritidsboliger kan satsen ikke overstige fire promille.
• Våre naboland Sverige og Danmark krever også inn eiendomsskatt. Det samme gjør Spania, et land mange nordmenn eier bolig i.
• Eiendomsskatt har lange tradisjoner i Norge og var på 1800-tallet kommunenes viktigste inntektskilde.
Kilder: SSB, Skatteetaten, regjeringen.no
Eiendomsskatt
• 322 av Norges 356 kommuner krever inn eiendomsskatt.
• Eiendomsskatt er en frivillig kommunal skatteform. Kommunestyret avgjør om kommunen skal ha eiendomsskatt.
• Loven sier at skatten skal ligge mellom en og sju promille av eiendomsskattegrunnlaget.
For boliger og fritidsboliger kan satsen ikke overstige fire promille.
• Våre naboland Sverige og Danmark krever også inn eiendomsskatt. Det samme gjør Spania, et land mange nordmenn eier bolig i.
• Eiendomsskatt har lange tradisjoner i Norge og var på 1800-tallet kommunenes viktigste inntektskilde.
Kilder: SSB, Skatteetaten, regjeringen.no
Mest lest
Renholdsassistent Alexander Skadberg har gjennom sine fem år på sokkelen fått en stolthet og trivsel i jobben. Hans opplevelse av å bli utsatt for fordommer kom derfor bardust på.
Arkivfoto: Tord Paulsen, Khrono
Alexander ble satt ut av kommentar på pauserommet: – Ser ikke ut som du er fra Bodø
TØFFE TAK: Erlend Overvik beskriver årene hvor han kjempet for å få komme tilbake til jobb som en stor påkjenning for både ham og familien. Det har gjort at gleden han alltid hadde når han skulle på jobb er borte. Tilliten til systemet og ledelsen er heller ikke der lenger. Selv om han ikke føler han må passe på hva han gjør, forteller han at han går litt på tå-og-hev når han nå har fått komme tilbake på arbeidsplassen.
Martin Guttormsen Slørdal
Erlend ble utestengt fra jobb i fire år. Tillitsvalgt forteller om fryktkultur
I framtida skal du leve av pensjon. Derfor er det lurt å kunne noe om pensjonssystemet.
Brian Cliff Olguin
Forvirret av pensjon? Her er en oversikt
– Dette vil hjelpe noe utrolig, forteller en tydelig prega Rune Sundmoen.
Martin Guttormsen Slørdal
Etter 13 år får Rune millionerstatning: – Tårene triller her nå
Kokkene Jarle Quist og Vendela Fremstad trodde de var på vei mot fast jobb i Equinor, men fikk nedslående nyheter. Nå går de og 29 andre til søksmål mot oljeselskapet.
Jonas Fagereng Jacobsen
Jarle og Vendela tar Equinor til retten for å få fast jobb
Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell.
Anita Arntzen
Skulle ønske hun fikk spørsmål om sexlivet da mannen flyttet på sykehjem
Kokk Vebjørn Furuseth og verftsarbeiderne Steinar Skomedal Rasmussen og Odd Magne Sjursen Skogland er alle delegater på Fellesforbundets landsmøte. Debatten om framtidas AFP blir het.
Full strid om pensjon før landsmøtet. Nå blir det kamp om AFP
Kommentar
I dagens situasjon må finansminister Trygve Slagsvold Vedum holde igjen på pengebruken for å unngå at Norges Bank setter opp renta mer enn høyst nødvendig, skriver Kjell Werner.
Jan-Erik Østlie
Problemet er at den nye kakseskatten gjør vondt verre
Debatt
Hadde Erna Solberg vore avhengig av bustønad, kunne ho ha blitt kasta ut av bustaden sin om ho ikkje hadde oversikt over eiga inntekt, skriv Trine Østereng.
Jan-Erik Østlie
Erna Solberg er raus med dei mektige og hard mot dei med minst
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Sykepleiere og lærere kan bli pålagt å anmelde papirløse mennesker
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
Sparebank 1 Forsikring er den største leverandøren av hybridpensjon i markedet. Nå har Sparebank 1 Gruppen valgt hybrid for sine egne ansatte.
Ole Palmstrøm
Lite LO kan gjøre for å presse Sparebank1 på renter, mener Jørn Eggum
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
Forbundsleder Ulf Madsen informerte landsrådet om FLTs gjennomslag i forhandlingene med IE. Han var klar på at forhandlingene nå er avsluttet - det som ble presentert er det samme som et ekstraordinært landsmøte skal ta stilling til.
Kai Hovden
Stadig nærmere et nytt LO-forbund: Vil få 80.000 medlemmer
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
Debatt
Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox