Her var sykefraværet blant renholderne krisehøyt. Så kom de fram til fem tiltak
Da hverken tungt fysisk arbeid eller mistrivsel kunne forklare et krisehøyt sykefravær, måtte det tas andre grep for å få ned fraværet blant renholderne i Trondheim Eiendom.
BROM-BROM: Gulv-vasken går unna når man har de riktige verktøyene. Her er Mona-Lisa Krogstad og Yosef Tewelde i sving.
Sissel M. Rasmussen
line.scheistroen@lomedia.no
sissel@lomedia.no
– Det er ikke rart at renholderne ble utslitt før i tida. Da var det en tung fysisk jobb, men i dag har vi gode tekniske hjelpemidler som gjør jobben lettere, sier Mona-Lisa Krogstad.
Sammen med Yosef Tewelde kjører hun renholdsmaskinene rundt i idrettshallen på Åsheim, en bydel i Trondheim kommune. Gulvet skal bli skinnende rent før små og store idrettsstjerner gjør sitt inntok denne ettermiddagen.
• På dette lageret er sykefraværet 9 prosent. Det er et sunnhetstegn, mener klubblederen
Det er lov å ha vondt
Før arbeidsdagen er omme møtes Mona-Lisa Krogstad og de tre kollegaene i renholdsteamet over en kopp kaffe. De snakker om smått og stort, om jobben og om privatlivet. Smilene og latteren sitter løst.
Når vi vil ha dem til å snakke om sykefravær og inkluderende arbeidsliv, så snakker de om betydningen av det gode arbeidsmiljøet, om å bli sett og hørt, om å stole på hverandre og om å ha tillit hos nærmeste leder og hos kunder.
– Det er lov å komme på jobb og si at du har vondt et sted. Vi hjelper hverandre, forteller Solfrid Rian.
Etter flere tiår i ulike serviceyrker begynte Rian som renholder i Trondheim Eiendom da hun var godt over 50 år. Hun fikk god opplæring og oppfølging, og ikke minst: Hun fikk den perfekte kollegaen i Shahrazadi Barwari.
– Solfrid får ikke lov til å slutte før meg. Vi skal bli gamle sammen og bo på samme aldershjem, sier Barwari.
Begge ler godt. For å ha det bra på jobben er det utrolig viktig hvem du jobber sammen med, mener Mona-Lisa Krogstad.
– Når teamet samarbeidet godt, er det enkelt å planlegge og finne løsninger når det oppstår for eksempel sykdom. Fungerer ikke plan A, så har vi alltids en plan B. Vi stoler på hverandre. Og vi har en munter tone mellom oss, uansett hva som skjer. Humor og trivsel er veldig viktig, sier hun.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
FANT HVERANDRE: Shahrazadi Barwari (t.v) og Solfrid Rian er som et gammelt ektepar, forteller andre kollegaer. De krangler og ler, dagen lang.
Sissel M. Rasmussen
– Krisehøyt!
Trondheim Eiendom, renhold, har et mål om å ha et sykefravær på under 10 prosent i år. Høres det høyt ut? Ja kanskje, men ikke sammenlignet med hvordan det var for bare noen år siden. Her er noen tall: I 2009 var sykefraværet 19 prosent, i 2013 på 13 prosent, før det så økte igjen og la seg på rundt 14-15 prosent i noen år.
– Det var krisehøyt, sier Ida Kvammen, renholdssjef i Trondheim Eiendom og får bekreftende nikk av enhetslederne som er samlet til møte.
– Og så kunne vi ikke forstå hvorfor, for vi gjorde det nemlig kjempebra på medarbeiderundersøkelser. Vi scoret høyt på trivsel og alt mulig annet. Alt var egentlig på stell. Det var ingen ting som skulle tilsi at vi hadde et så høyt sykefravær, men det hadde vi altså. Krisehøyt! På et vis godtok vi det og forklarte det med at renhold er et kvinnedominert og fysisk tungt yrke. Men til slutt var vi passe lei av dette sykefraværet, sier Kvammen.
TOK GREP: Renholdssjef Ida Kvammen er glad for sykefraværet går nedover.
Sissel M. Rasmussen
Fruktkurver til ingen hjelp
De måtte gjøre noe, og da hverken fruktkurver eller hyggelige fredagskaffer ga ønskede resultater, ble det kalt inn til krisemøte i 2016. Enhetsledere, verneombud og tillitsvalgte var blant dem som satte seg rundt bordene og snakket åpent om hva som måtte gjøres. Nå skulle de gå fra ord til handling – og så skjedde!
– Vi ble enige om at vi måtte rydde opp. Vi kom også til at mye av sykefraværet langt fra handlet om at yrket var fysisk tungt, men at deler av fraværet handlet om psykisk helse. Vi hadde et marginalt korttidsfravær, men høyt langtidsfravær. Så hvordan kunne vi gjøre noe med oppfølgingen av det?
Sammen jobbet de fram tiltak som de trodde kunne fungere.
– Ideen var at tiltakene skulle være så enkle at vi kunne sette dem i gang allerede dagen etter, sier Kvammen.
De fem tiltakene
Meldeplikt: Er du syk, må du ringe lederen din mellom kl 08.00 og 10.00 Det holder ikke med en SMS. Så følger gode oppfølgingsrutiner av syke. Ledere er «tettere på».
Opplæring: Har alle tilstrekkelig opplæring for å få mestringsfølelse? For det hjelper ikke å ha en god maskinpark hvis den ikke blir brukt. Det er utarbeidet gode opplæringsplaner, kompetansebevis, og det oppmuntres til å ta fagbrev. Det blir også satt strenge krav til språk. Arbeidsspråket er norsk.
Involvering av tillitsvalgte og verneombud: De er ambassadører for IA-arbeidet på arbeidsplassene. Det handler også om å fremsnakke arbeidsplassen og jobben som renholder.
Rekruttering: Det rekrutteres oftere og mer bevisst enn tidligere. Hvem vil vi ansatte hvor? Å sette sammen team som fungerer, er en viktig lederoppgave.
Tidlig innsats: Det settes av en fast dag per måned til formell oppfølging av de som er langtidssykemeldte, har høy fraværshistorikk eller som leder er bekymret for.
Lov å være syk, men …
– Jeg tror vi for noen år tilbake rett og slett var for snille. Når noen var syke, sa vi «stakkars deg, god bedring og håper du snart er frisk igjen og tilbake på jobb», i stedet for å spørre hva vedkommende trengte for å komme på jobb. Vi var for mye mor og for lite far, sier en av de erfarne områdelederne, Marie Sivertsvoll.
Med sykefravær som et samfunnsproblem satt høyt på dagsordenen er det enklere for ledere å ta tak i det og å være litt tøffere, mener hun. Det stilles krav til ansatte, men også til ledere.
– Det er lov til å være syk. Det er også lov å ha en psykisk helse. Ifølge lederne kan alle gjøre noe på jobb.
I tillegg til holdningsendringer mener områdelederne at suksessen ligger i åpenhet, gjensidig tillit, «tidlig innsats» og ikke minst at lederne i større grad enn tidligere er tett på.
– Vi har fått en kultur for at du ringer lederen din før du ringer fastlegen når du er syk. Vi er tettere på og forsøker å finne løsninger som er til det beste for den ansatte og for arbeidsgiver.
Under sykefravær får den ansatte god oppfølging. Den vanskelige sykefraværssamtalen har blitt til den gode samtalen. Både ledere og ansatte forteller om møter hvor det snakkes åpent om hva som skal til for at den ansatte kan komme tilbake i jobb.
– Den ansatte opplever ikke at de blir kalt inn på teppet, men at han eller hun blir sett, hørt og tatt på alvor. Vi spør: Vil du tilbake? Hvis svaret er ja, forsøker vi å være konkrete på hva det vil kreve av den ansatte og hva det krever av oss, forklarer Kvammen.
OPPMUNTRING: En tidligere kollega av renholderne laget slikt.
Sissel M. Rasmussen
Sjef over egen hverdag
Også de ansatte skryter av arbeidsplassen og den tette oppfølgingen de får fra nærmeste leder.
– Jeg kan snakke med lederen min om alt mulig, også om privatlivet mitt. Jeg opplever å bli sett og hørt. Det er trygt og godt, sier Mona-Lisa Krogstad.
Tillitsvalgt Marianne Olsen i Fagforbundet tror det er av stor betydning at ansatte nettopp opplever å bli sett og hørt. Hun er renholder i samme område av Trondheim som teamet på Åsheim, og beskriver jobben som veldig selvstendig.
– Vi er på en måte våre egne sjefer. Vi får lov til å påvirke vår egen arbeidsdag. Vi opplever at vi har tillit hos ledere og kunder. Det gjør noe med selvtilliten vår, sier Olsen.
Å få lov til å bestemme over egen arbeidshverdag, er avgjørende for at ansatte trives og for at de vil gå på jobb, mener Olsen. Hun er glad for at jobben med å få ned sykefraværet blant annet handler om at de ansatte får fortelle om hvordan de de vil ha det på jobb.
FÅR TILLIT: Tillitsvalgt Marianne Olsen i Fagforbundet tror det er viktig at ansatte er mer eller mindre sin egen sjef.
Sissel M. Rasmussen
Går ikke over av seg selv
Sykefraværet er fortsatt høyt. Men det går sakte, men sikkert ned. I 2016 var det 13 prosent, men allerede året etter var det 10 prosent. I juni i år fikk avdeling Renhold utmerkelsen «årets IA-virksomhet i Trøndelag.
– I år er målet under 10 prosent, sier Kvammen, men understreker:
– Det er selvfølgelig lov til å være syk. Men må du være 100 prosent sykemeldt? Kanskje du kan være 90 prosent sykemeldt og 10 prosent på jobb?
– Det viktigste er at vi har kontroll på sykefraværet. Det er en kontinuerlig jobb. Noe fravær vil vi alltid ha, men når vi ser det øker mer enn normalt, så tar vi tak i det. Det er kanskje små grep som må tas, men det må gjøres. Vi vet nemlig at det ikke går over av seg selv. Vi må gjøre noe, sier Kvammen.
{"414953":{"type":"s","url":"/image-3.414953.a79de615ee","cap":"OPPMUNTRING: En tidligere kollega av renholderne laget slikt.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"414957":{"type":"m","url":"/image-3.414957.256e463ceb","cap":"FANT HVERANDRE: Shahrazadi Barwari (t.v) og Solfrid Rian er som et gammelt ektepar, forteller andre kollegaer. De krangler og ler, dagen lang.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"414959":{"type":"s","url":"/image-3.414959.340aa26773","cap":"TOK GREP: Renholdssjef Ida Kvammen er glad for sykefraværet går nedover.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"414961":{"type":"s","url":"/image-3.414961.60f364aca7","cap":"FÅR TILLIT: Tillitsvalgt Marianne Olsen i Fagforbundet tror det er viktig at ansatte er mer eller mindre sin egen sjef. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"84","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"Trondheim eiendom, renhold ","closed":false,"place":"– Krisehøyt!"},{"type":"f1","title":"Årets IA-virksomhet i Trøndelag","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"Vi kom til at mye av sykefraværet langt fra handlet om at yrket var fysisk tungt.","place":""},{"title":"Jeg opplever å bli sett og hørt. Det er trygt og godt.","place":""},{"title":"Det var ingen ting som skulle tilsi at vi hadde et så høyt sykefravær, men det hadde vi altså. Krisehøyt!","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}
Trondheim eiendom, renhold
• 311 og 10 områdeledere.
• Gjennomsnittsalder: 47 år.
• Stor andel kvinner, bare 14 prosent menn.
• 40 prosent er av utenlandsk opprinnelse.
Årets IA-virksomhet i Trøndelag
I 2018 fikk avdeling Renhold i Trondheim Eiendom utmerkelsen «Årets IA-virksomhet i Trøndelag», utdelt av NAV Arbeidslivssenter Trøndelag. I juryens begrunnelse heter det blant annet:
«Årets IA-virksomhet i Trøndelag 2018 er en arbeidsplass som har et partssamarbeid som karakteriseres av at kultur bygges gjennom ansattes medvirkning. Virksomhetens systematiske og langsiktige IA-/HMS-arbeid har gitt gode resultater med et lavt sykefravær samt en avgangsalder på 66 år i 2017. (...) Dette er en virksomhet som har stor fokus på fleksibilitet for sine ansatte. Dette gjenspeiler seg blant annet i gode muligheter til å planlegge egen arbeidsdag. Arbeidsplassens fleksibilitet viser seg også i oppfølgingen av ansatte der fokus er at 'alle kan bidra med noe' og avdelingsgrenser er bevegelige når det f.eks gjelder ansattes behov for å gjøre andre oppgaver i perioder.»
Vi kom til at mye av sykefraværet langt fra handlet om at yrket var fysisk tungt.
Ida Kvamme, renholdssjef
Jeg opplever å bli sett og hørt. Det er trygt og godt.
Mona-Lisa Krogstad, renholder
Det var ingen ting som skulle tilsi at vi hadde et så høyt sykefravær, men det hadde vi altså. Krisehøyt!
Ida Kvamme, renholdssjef
Flere saker
Trondheim eiendom, renhold
• 311 og 10 områdeledere.
• Gjennomsnittsalder: 47 år.
• Stor andel kvinner, bare 14 prosent menn.
• 40 prosent er av utenlandsk opprinnelse.
Årets IA-virksomhet i Trøndelag
I 2018 fikk avdeling Renhold i Trondheim Eiendom utmerkelsen «Årets IA-virksomhet i Trøndelag», utdelt av NAV Arbeidslivssenter Trøndelag. I juryens begrunnelse heter det blant annet:
«Årets IA-virksomhet i Trøndelag 2018 er en arbeidsplass som har et partssamarbeid som karakteriseres av at kultur bygges gjennom ansattes medvirkning. Virksomhetens systematiske og langsiktige IA-/HMS-arbeid har gitt gode resultater med et lavt sykefravær samt en avgangsalder på 66 år i 2017. (...) Dette er en virksomhet som har stor fokus på fleksibilitet for sine ansatte. Dette gjenspeiler seg blant annet i gode muligheter til å planlegge egen arbeidsdag. Arbeidsplassens fleksibilitet viser seg også i oppfølgingen av ansatte der fokus er at 'alle kan bidra med noe' og avdelingsgrenser er bevegelige når det f.eks gjelder ansattes behov for å gjøre andre oppgaver i perioder.»