JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Å være tilkallingsvikar kan være en helserisiko:

Husam har fire jobber, men vet ikke om det er nok til å leve av

Husam Alnashi er tilkallingsvikar. Han vet aldri når han skal jobbe, eller hvor mye han får jobbe. Det er en helserisiko, ifølge STAMI.
ALLTID KLAR: Husam Alnashi er tilkallingsvikar for fire arbeidsgivere.

ALLTID KLAR: Husam Alnashi er tilkallingsvikar for fire arbeidsgivere.

Tri Nguyen Dinh

tri@lomedia.no

Fire forskjellige arbeidsgivere gir 32 år gamle Husam Alnashi oppdrag. Det kan være forhåndsavtalte oppdrag, fire-fem måneder i forveien. Men det kan også komme oppdrag han må takke ja til på sparket.

Ingen jobb etter utdannelsen

Alnashi er utdannet produktdesigner fra Høgskolen i Gjøvik. Men etter å ha fullført bachelor-graden i 2011 har det vært vanskelig å få en relevant jobb. I dag jobber han som norsk-arabisk tolk, som norsklærer og drosjesjåfør.

ARBEIDSPLASS: Bilen 
fungerer som både kontor og lunsjrom for en løsarbeider.

ARBEIDSPLASS: Bilen fungerer som både kontor og lunsjrom for en løsarbeider.

Tri Nguyen Dinh

– Jeg er jo stadig bekymret for om jeg har tjent nok hver måned. Og jeg går og tenker på om jeg kommer til å tjene nok neste måned. I verste fall kan jeg tjene så lite som 14-15 000 kroner etter skatt. Men som regel sitter jeg igjen med mellom 20 og 25 000, forteller Alnashi som klarte å få boliglån da han var ansatt som platearbeider hos et produksjonsselskap i Horten.

En jobb han mistet på grunn av nedskjæringer.

SSB mener arbeidsledigheten har nådd toppen

Alltid online

I tillegg til boutgifter, har Alnashi både bil og studielån. Kona lærer seg norsk, så Alnashi er den eneste med inntekt i husholdningen. Det blir lite tid til å opprettholde kompetansen som designer, ettersom han må bruke tid og krefter på det han vet bringer inntekter.

– Jeg må alltid passe på at telefonen har strøm og at jeg har den med meg. Jeg vet aldri når jeg har mulighet til å tjene penger. Jeg skulle selvfølgelig ønske at jeg hadde en stabil og trygg inntekt, men jeg prøver heller å være takknemlig for at jeg har språkkompetansen som tross alt gjør meg attraktiv for mine oppdragsgivere, sier Alnashi på perfekt norsk.

Sjekk lønna i over 100 bransjer

ALDRI HELT FRI: Oppdrag på sparket kan komme når som helst, også i lunsjpauser og midt på natta.

ALDRI HELT FRI: Oppdrag på sparket kan komme når som helst, også i lunsjpauser og midt på natta.

Tri Nguyen Dinh

Jobb uten rettigheter

Det å være tilkallingsvikar vil i de fleste tilfeller ikke føre til en fastere tilknytning, viser svarene i en spørreundersøkelse FAFO har gjort. Det er langt flere arbeidsgivere som sier at dette sjelden eller aldri skjer, enn at dette er vanlig. Heldigvis er det kun en liten del av arbeidsstyrken som jobber på rene tilkallingskontrakter, ifølge en Fafo-rapporten fra 2015. Forskerne anslår at 3 prosent av lønnstakerne er tilkallingsarbeidere.

Så lite tjener en ansatt i Ryanair

Som med deltidsarbeid, kan tilkallingsordningen være både frivillig og ufrivillig. Særlig for unge, med for eksempel skolegang eller studier, er det å være tilkallingsvikar frivillig. Men hver fjerde tilkallingsvikar oppgir at han eller hun arbeider på denne måten på grunn av manglende alternativer, slik som Husam Alnashi.

En av grunnene til at tilkallingsordningen er så lite populær blant eldre arbeidstakere som trenger trygg og stabil inntekt er fordi tilkallingsvikarer har i utgangspunktet verken rett til å vite når man får neste vakt eller hvor lenge den vil vare.

Flere ledige mister retten til dagpenger

Helserisiko

En STAMI-rapport fra 2004 påpeker at midlertidig ansatte tar på seg en større helsemessig risiko enn faste ansatte. De har oftere psykiske plager og er også mindre tilfredse i jobben. Sykefraværet er lavere enn øvrige ansatte, men dette har muligens sammenheng med at de i større grad går på jobb på tross av sykdom. De skriver i rapporten:

"Utbredelsen av midlertidige ansettelsesordninger har økt de siste tiårene i mange Europeisk land. Fra slutten av 1990 tallet og utover på 2000-tallet er det blitt publisert flere studier som har undersøkt sammenheng mellom midlertidige ansettelsesformer og dårligere helse, sykefravær og ulykker."

Videre skriver de:

"Midlertidig ansatte ser ut til å ha høyere forekomst av psykiske plager på tvers av studier fra ulike land, men nasjonale forskjeller ser ut til å ha betydning...Det er indikasjoner på at sammenhengen mellom midlertidig ansettelser og psykisk helse er knyttet til graden av stabilitet og forutsigbarhet i ansettelsesforholdet og dermed vil kunne påvirkes av lovverk og regulering i ulike land og også mellom ulike sektorer."

«Jeg er med i LO i all hemmelighet. Om jeg avslører det, er jeg redd jeg mister jobben»

180 i timen

Alnashi kommer rett fra et tolkeoppdrag på sykehuset i Tønsberg når vi møter ham. Der hjalp han med kommunikasjonen mellom en lege og en pasient som skulle opereres. Oppdraget tok en time. Han fakturerer for denne timen, pluss tiden det tar å kjøre fram og tilbake fra Horten. Timelønn: 180 kroner.

Anita (21) må jobbe til hun er 75 år

I løpet av intervjuet tikker det inn tre meldinger på telefonen. Tre nye oppdrag tilbys. Dessverre hører han ikke meldingene når de kommer. En av meldingene lyder: «Hei Husam! Haster med svar, kan du i dag? Kan du tolke pr. telefon 10.00-11.00 for Øvrebyen legesenter?». Klokken har allerede rundet ti idet Alnashi setter tennene i kylling-sandwichen.

– Det var dumt jeg ikke fikk sett den beskjeden, der gikk jeg glipp av et oppdrag, sier en fattet mann.

Dette må du vite om delingsøkonomi

– Hvis ikke to oppdrag kræsjer, så sier jeg alltid ja. Det hender jeg må stoppe på E-18 for å tolke mellom oppdrag på to forskjellige steder. At jeg må sitte i bilen å tolke, er vanlig. Det er kontor og lunsjrom i ett, smiler han.

TRE I EN: Husam er tolk, lærer og sjåfør.

TRE I EN: Husam er tolk, lærer og sjåfør.

Tri Nguyen Dinh

Lite søvn

Siden 2003, da han kom til Norge, har Alnashi tjent sine egne penger. Før han fikk oppholdstillatelse fikk han arbeidstillatelse. Han studerte norsk på egenhånd, for han forsto at språk er nøkkelen til arbeidslivet.

De jobber fulltid, men kan ikke leve av lønna

To dager i uka har han noen timer med undervisning for innvandrere hos Horten voksenopplæring, i helgene er han drosjesjåfør. Ellers er han tilgjengelig som tilkallingsvikar ved sykdom.

– Horten kommune kan for eksempel ringe tidlig på morgenen og spørre om jeg kan steppe inn for en syk lærer. Det kan være litt slitsomt hvis jeg har kjørt drosje til 01.00 på natta. Da er jeg ikke i seng før 02.00, men jeg må jo si ja.

SVAR NÅ: Noen ganger har du kun få minutter til å godta et oppdrag. Denne gangen rakk ikke Alnashi det.

SVAR NÅ: Noen ganger har du kun få minutter til å godta et oppdrag. Denne gangen rakk ikke Alnashi det.

Tri Nguyen Dinh

Jobbet døgnet rundt

Den verste jobbeperioden han har vært gjennom var i 2012. Da ville han søke om familiegjenforening med kona si. For at det skulle tillates, måtte han tjene 253.000 det året. Da november sto på dør, manglet han fortsatt 90.000 opp til den grensa.

Høyre vil kutte ferieuke for ansatte over 60 år

– Jeg husker jeg jobbet dag og natt. Etter en nattevakt som sjåfør, fra 15.00 til 05.00, måtte jeg være klar som tolk 08.00 i Larvik eller Skien for eksempel. Hvis man beregner at det tar rundt en time å kjøre fra Horten, så ble det maks to timer søvn det døgnet. Slik holdt jeg på i to måneder. Jeg jobbet til siste minutt i 2012. Jeg kan takke julebordene for at kona mi er i Norge i dag, ler Alnashi.

Her kan du lese mer om FAFO-rapporten om tilkallingsvikarer.

Debatt: – Deingsøkonomien vil skape flere løsarbeidere

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse