Leseglede
Hva med et gratis forfatterbesøk i lunsjen?
Vi leser færre og færre bøker her til lands. Det vil arbeidslivet tape på, mener LO.
LESER SØKER BOK: Eva J. Stensrud, bosatt i Hamar, leser fra sin bok «Skyggeadvokaten» på Familievernkontoret på Hamar.
Jan-Erik Østlie
jan.erik@lomedia.no
Leser søker bok (LSB) har innledet et samarbeid med LO og Forfatterforbundet, der forfattere dukker opp på arbeidsplasser for å lese fra sine bøker.
De kaller det en førjulsgave til arbeidsplassene. Tilbudet er et gratis forfatterbesøk i lunsjen.
– For LO har leseferdigheter og tilgang til relevant litteratur vært viktige temaer gjennom flere epoker. Lesing er en grunnleggende ferdighet for fremtidens arbeidsliv, og det beriker livet, sier Julie Lødrup, førstesekretær i LO, i en pressemelding.
Lødrup understreker også at LO i 2020 etablerte en litteraturpris for å fremme arbeiderlitteratur, og at LO de siste årene har samarbeidet med Litteraturfestivalen på Lillehammer i partnerskap med sine kulturforbund.
– Vi er svært glade for samarbeidet med Leser søker bok og Forfatterforbundet, sier hun.
Forskning og leserundersøkelser viser en nedgang i leseferdigheter og endrede lesemønstre.
En av fem 15-åringer leser nå så dårlig at det vil skape problemer i videre utdanning og yrkesliv.
Leser søker bok
Leser søker bok er en forening som siden oppstarten i 2003 har jobbet for at det skal finnes bøker for alle lesere, og at bøkene skal formidles bredt.
LSB støtter hvert år mellom 12 og 15 bøker som er tilpasset ulike målgrupper. De samarbeider med mange og forskjellige organisasjoner og institusjoner.
Målet er et reelt, kulturelt demokrati. Alle, uansett leseferdighet, skal få tilgang til gode leseropplevelser.
Mer inkluderende arbeidsliv
Første område ut er Innlandet fylke. En industriarbeidsplass på Flisa (Attico Solør), Familievernkontoret på Hamar, Bufetat på Gjøvik og Vilberg skole var de heldige arbeidsplassene som fikk gratis forfatterbesøk i desember.
Men Monica Helvig, daglig leder i Leser søker bok lover at tilbudet skal utvides til neste år.
– Jeg håper dette tiltaket bare er starten på et bredt og godt nasjonalt samarbeid mellom litteraturfeltet og arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner. Vi har tro på at det å bringe litteraturen inn på arbeidsplassene vil bidra til mer leseglede, styrke leseferdigheter og føre til et mer inkluderende arbeidsliv, sier hun i en pressemelding.
Les også: Monica Goksøyr fikk LOs litteraturpris
Første møte med lesere
LO-Aktuelt ble med til Familievernkontoret på Hamar. Om lag ti ansatte var samlet i lunsjrommet. Den lokale forfatteren og medlem i Forfatterforbundet, Eva J. Stensrud, leste fra sin krimbok «Skyggeadvokaten».
I utgangspunktet er hun serieforfatter, det som litt populært kalles litteraturens geriljasoldater, men skriver nå også krim. Dette er hennes 75. bok, men hennes første leseroppdrag.
– Egentlig liker jeg aller best å sitte hjemme og skrive, sier hun, men ser med blide øyne på at litteraturen hennes blir spredd til flere. Antagelig vil de fleste forfattere være enig med henne her.
RUNDT LUNSJBORDET: Litteraturen passer overalt. Eva J. Stensrud leser fra sin bok "Skyggeadvokaten" på Familiekontoret på Hamar.
Jan-Erik Østlie
LITTERATURDEBATT: Lena Roer (t.v) prøver å overbevise Monica Helvig og Iver Erling Støen, leder av LO Innlandet, om ett eller annet.
Jan-Erik Østlie
Diskuterer litteratur på jobben
Etter at Stensrud har lest et kvarters tid, starter diskusjonen rundt bordet.
– Det virker som du kan en del om hvordan politiet jobber, sier en av tilhørerne.
– Ikke jeg, men jeg har noen i familien som kan en del, svarer Stensrud.
En av tilhørerne er 34 år gamle Hanne som er mest glad i fantasy-litteratur. Harry Potter og den slags. Hun forteller at de diskuterer mye litteratur på jobben, i hvert fall i pausene. Men Hanne mener det er et generasjonsskille på Familievernkontoret. De fleste er 50 pluss, ja noen har til og med bikka 60 år. Det gjør at hvilke bøker den enkelte foretrekker varierer en del. Likevel forsøker de å anbefale hverandre bøker.
– Hvorfor dukket du opp på dette litteraturtreffet?
– Det er gøy å være med på nye ting. Og jeg leser ikke bare fantasy, jeg liker også krim og true crime. Men foretrekker lydbøker framfor å lese, sier hun.
Det siste skyldes at hun ser litt dårlig.
– En fin arena
Leder i Leser søker bok, Monica Helvig, er også til stede på Hamar. Hun syns denne intime og eksklusive lesestunden rundt lunsjbordet var en god start. At sånne seanser fører til at de anbefaler hverandre bøker, mener hun er fint. Det åpner rom.
– Har det ikke blitt mer og mer lydbøker framfor egen lesing i disse dager?
– Det er mulig, men det bryr ikke vi oss noe om. Vi skiller ikke mellom lesing og lytting. Det er litteraturen som er det viktige. Og arbeidsplasser er en fin og ny arena å komme inn med litteraturen på, sier hun.
Og får bifallende nikk fra forfatter og organisasjonssekretær i Forfatterforbundet, Lena Roer.
– Kommer Høyre og Fremskrittspartiet i regjering til høsten kan momsfritaket på bøker bli fjernet. Hva syns dere om det?
– Det er en ekstremt dårlig idé! Bøkene kommer da til å bli dyrere, og salget går ned, sier Helvig og Roer i kor.