Diskriminering
Hvordan takle rasisme i arbeidslivet? Ny veileder gir tips
Én av fire innvandrere opplever diskriminering på arbeidsplassen. En ny veileder mot rasisme i arbeidslivet skal hjelpe.
Minela Kosuta (t.v.) fra likestillingssenteret KUN og Astrid Kristensen Haldorsen i Egalia har laget den nye veilederen mot rasisme i arbeidslivet.
Cathrine Kahrs
cathrine@lomedia.no
– Mange tenker at i Norge er ikke det noe problem, vi er ikke rasister, eller det gjelder ikke oss. Men det gjør jo det, sier Astrid Kristensen Haldorsen til LO-Aktuelt.
Hun er daglig leder for Egalia senter mot diskriminering, og har laget den nye veilederen mot rasisme i arbeidslivet sammen med seniorrådgiver Minela Kosuta ved likestillingssenteret KUN.
Norsk Folkehjelp og Organisasjonen mot offentlig diskriminering har også bidratt til prosjektet, som er finansiert av Bufdir.
Tips i møte med rasisme
Veilederen mot rasisme i arbeidslivet er et tillegg til nettressursen rasismeveileder.no, som ble lansert i fjor.
Den nye delen tar for seg ulike scenarioer hvor en kan oppleve rasisme i arbeidslivet. Enten det er når du søker jobb, på selve arbeidsplassen, eller når et arbeidsforhold avsluttes.
Har du for eksempel blitt forbigått i en søknadsprosess og du opplever at det skjedde som følge av etnisitet, kan du få tips om dine rettigheter og hva du kan gjøre.
Veilederen har også eksempler på saker fra virkeligheten der noen ble utsatt for rasisme.
Den er først og fremst ment som et verktøy for dem som opplever rasisme, men hensikten er at den også skal kunne brukes av tillitsvalgte.
Haldorsen understreker at arbeid mot rasisme må inn i HMS-arbeidet på arbeidsplassene, siden arbeidsmiljøet skal være forsvarlig for alle.
Hun håper at verktøyet også kan veilede dem som ikke tenker så mye over rasisme til daglig.
– Du får et innblikk i den hverdagen mange har, med både gode og dårlige eksempler, sier hun.
I Norge har 37 prosent av innvandrerbefolkningen opplevd ulike barrierer for å finne en passende jobb.
26 prosent har opplevd diskriminering i arbeidslivet, ifølge rapporten «Etnisk mangfold og inkludering i arbeidslivet» av Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi).
Mener LO jobber for sakte
Da den nye veilederen ble presentert denne uka, deltok blant andre LOs førstesekretær Julie Lødrup i en panelsamtale.
Der ble hun utfordret av Akhenaton Oddvar de Leon, daglig leder av Organisasjon mot offentlig diskriminering. Han mente at LOs arbeid mot rasisme og diskriminering i arbeidslivet går for sakte, og advarte om at vi kan få egne svarte fagforeninger som i Storbritannia, dersom LO ikke fanger opp spenningene i samfunnet.
– Jeg er helt enig i at vi har kommet altfor kort, svarte Lødrup. Men hun påpekte at fagbevegelsen har bedre representasjon fra innvandrerbefolkningen i sine lokallag enn før, selv om det ikke er tilfelle blant LO-toppene.
Lødrup sammenlignet arbeidet mot rasisme i arbeidslivet med arbeidet mot seksuell trakassering, og mente mye kan overføres.
– Både seksuell trakassering og rasisme er både pinlig, vanskelig, nært og problematisk. Men nå har dere klart å få mange flere til å jobbe mot trakassering. Da må dere klare rasisme også, var hennes oppfordring til arbeidsgiverne.