1. mai
Janne fyrte opp folket på Torvet i Trondheim: Vil ha mer aktivisme i fagbevegelsen
Lokføreren oppfordrer fagbevegelsen til å ta i bruk mer radikale kampmidler.
Janne Lisesdatter Håkonsen fra Norsk Lokomotivførerforbund holdt sin 1.mai-tale med stort engasjement.
Martin Guttormsen Slørdal
martin@lomedia.no
I Trondheim skinte sola om kapp med 3.500 mennesker i årets 1. mai-tog.
Hvert år samarbeider Norsk Folkehjelp og arbeiderbevegelsen om en felles 1. mai-aksjon for internasjonal solidaritet. I år var aksjonen «Folk forandrer verden: Vi står sammen med folk i Palestina!»
Årets hovedparole var «For frihet, likhet og et folkestyrt sosialistisk Norge.»
Janne Lisesdatter Håkonsen fra Norsk Lokomotivførerforbund er kjent for å fange publikums oppmerksomhet når hun holder appell.
I Trondheim var hun en av dagens to hovedtalere sammen med Anna Mørseth fra Palestinakomiteen.
LO-lederen på 1. mai: – Norge må gjøre mer. Vi krever et fritt Palestina
3500 mennesker var med i årets 1. mai-tog i Trondheim. Til venstre er møteleder og leder av LO i Trondheim og Omegn , Svein Åge Samuelsen. I midten er en av årets hovedtalere, Janne Lisesdatter Håkonsen.
Martin Guttormsen Slørdal
Oppfordret til mer aktivisme
Janne Lisesdatter Håkonsen er leder for Lokomotivpersonalets Forening i Oslo. Hun syntes det var et ærefullt oppdrag å holde 1. mai-tale i byen som var opphavet til de radikale kreftene i Fagopposisjonen av 1911.
I spissen for Fagopposisjonen sto Martin Tranmæl – som foreslo at fagbevegelsen måtte bli mer revolusjonær.
– De forsto at vi noen ganger må slåss – selv om lover og regler ikke tillater det. Jeg håper at vi har det samme motet og viljen i oss, sa Lisesdatter Håkonsen til de fremmøtte på Torvet i Trondheim.
Janne Lisesdatter Håkonsen sa i talen sin at fagbevegelsen må tørre å stille langt mer offensive krav i tariffoppgjørene og som ikke står tilbake for å benytte seg av streikevåpenet. Fagbevegelsen må utfordre tvungen lønnsnemnd og fredsplikten må om nødvendig settes til side.
– Vi må ha ei linje der forskjellige aksjonsmidler benyttes. Som blokader, boikott, obstruksjon og sympatistreik, sa hun.
Velferdsstaten en skygge av seg selv
Janne Lisesdatter Håkonsen ga både høyre- og venstresiden i politikken skylda for at velferdsstaten ikke er hva den en gang var.
Hun kalte den for en skygge av seg selv. Fagforeningsaktivisten sa at Arbeiderpartiet på 80-tallet godt hjulpet av Høyre, slapp markedskreftene fri i det norske samfunnet.
– Vi gikk fra en politisk styring av økonomien til en økonomisk styring av politikken. De rike blir rikere, og de fattige blir fattigere, sa hun.
FOLKSOMT
Martin Guttormsen Slørdal
Lokomotivføreren kom også med klar kritikk av pensjonsforliket som ble vedtatt på Stortinget i mars.
Her ble stortingsflertallet enige om en rekke endringer i pensjonssystemet, blant annet en gradvis økning av pensjonsalderen.
Janne Lisesdatter Håkonsen kalte forliket for en horribel og gal omfordeling.
– 29. februar valgte sju partier på Stortinget å kaste hele det arbeidende folk under bussen. Det er arbeidsfolk som gjør den tyngste og dårligst betalte jobbene som blir taperne med pensjonsforliket, sa hun.
– Utilgivelig
Årets andre hovedtaler, Anna Mørseth fra Palestinakomiteen i Trøndelag, lot både tidligere og nåværende israelske regjeringer få gjennomgå i sin tale.
Spesielt dagens regjering med statsminister Benjamin Netanyahu fikk høre det.
– Dere vil ikke bli tilgitt for å bedrive folkemord i Gaza. For å drepe mennesker i en utryddende fart. For å stenge vann og for elektrisitet. For å stenge for levering av mat og medisinsk utstyr. For å bombe ambulanser og skoler, og religiøse steder der hvor folk samler seg i trygghet, sa hun.
STERK KRITIKK AV DEN ISRAELSKE REGJERINGEN: Sykepleier medlem av Palestinakomiteen Anna Mørseth, kom sterk kritikk av tidligere og nåværende israelske regjeringer.
Martin Guttormsen Slørdal
Hun kalte vår egen regjering for unnvikende i hva de mener om Israels krig i Gaza.
– Skal dere sitte og se på blodbadet, et folkemord. En utslettelse av et samfunn. Utslettelse av deres kultur, helsearbeidere og ikke minst barna deres, sa hun.
HOVEDTALERE: Svein Åge Samuelsen takket Anna Mørseth for talen.
Martin Guttormsen Slørdal
At den norske regjeringen ikke kan være de første til sanksjonere Israel, er «bullshit», mente Mørseth.
– Det er alltid en som må gå foran. Støre og Barth Eide, hva svarer dere når barnebarn spør hva gjorde du under folkemordet i Gaza, spurte Mørseth.
– Vi krever full våpenhvile nå, anerkjenn Palestina, sanksjoner Israel, trekk oljefondet ut av Israel, ikke selge norske våpen til Israel og stopp folkemordet. Når jeg ser ut over folkehavet så ser at dette skal vi klare sammen, sa Mørseth.
Fem i toget
– Hvorfor går du i årets 1. mai-tog?
Ryn Hjertø med papegøyen Rico, skoleelev:
– Jeg synes at alle som jobber skal ha bedre rettigheter.
RYN HJERTØ
Martin Guttormsen Slørdal
Fredrik Becker El og IT Forbundet, jobber som it-konsulent:
– For å beholde rettighetene vi har i arbeidslivet og kjempe for bedre rettigheter. Vi må vise samhold og stå opp for hverandre.
FREDRIK BECKER
Martin Guttormsen Slørdal
Madeleine Brandtzæg Nilsen, skuespiller på Trøndelag Teater, tillitsvalgt for Norsk Skuespillerforbund:
– Jeg er opptatt av arbeidernes rettigheter og at vi må stå sammen for å bevare dem og for å få flere. Teater og scene er en krevende bransje å jobbe i, og det er vanskelig å få til et lønnsløft.
MADELEINE BRANDTZÆG BILSEN MED DØTRENE EVA OG SOLVEIG BRANDTZÆG
Martin Guttormsen Slørdal
Per Bjørn Foros, besteforeldrenes klimaaksjon:
– Jeg går av gammel vane. Det er mange faner å velge i, men jeg hører til under miljøaspektet i dag. Vi burde ha en felles parole for hele toget; peace and love!
PER BJØRN FOROS
Martin Guttormsen Slørdal
Lillian Nilsen, jobber som organisasjonssekretær på foreningskontoret til NTL på NTNU:
– For det første er dette en tradisjon jeg har vokst opp med. Organisasjonsgraden i fagbevegelsen er uhorvelig viktig, og vi går her for å vise solidaritet med alle arbeidere.
LILLIAN NILSEN
Martin Guttormsen Slørdal
martin@lomedia.no