JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronakrisen

Jernbaneansatte er stolte over å være en del av samfunnsberedskapen

Men å holde to meters avstand på jobben i feltet, er så godt som umulig, forteller Janina Hortman i Norsk Jernbaneforbund.
ANSVAR: Janina Hortmann er leder i Elektropersonalets landsråd i Norsk Jernbaneforbund. Hun har ansvar for 450 medlemmer.

ANSVAR: Janina Hortmann er leder i Elektropersonalets landsråd i Norsk Jernbaneforbund. Hun har ansvar for 450 medlemmer.

Ole Palmstrøm

anne.siri@lomedia.no

LO-Aktuelt har intervjuet 18 tillitsvalgte i ulike bransjer om koronasituasjonen. Les alle intervjuene i vår digitale ekstrautgave.

Jernbanen er definitivt i kategorien «samfunnskritisk funksjon». Togene må gå, forsyninger og kritisk personell skal frem.

Beredskapen for å holde jernbanen åpen er som før, og montørene behøver derfor ikke å bekymre seg for å bli permitterte.

Brakkesyk

– Vi tillitsvalgte vet ikke helt om vi skal le eller gråte over jernbanereformkaoset, men akkurat nå preger selvsagt korona tilværelsen, forteller Janina Hortman, leder i Elektropersonalets landsråd i Norsk Jernbaneforbund.

Spekter frykter koronakollaps i kollektivtrafikken

Hun sitter på hjemmekontor i Oslo og slåss mot brakkesyken. Hortman synes det kan være vanskelig å holde på arbeidshverdagens rutiner bak husets fire vegger. Hun klarer likevel fint å gjøre en av de viktigste oppgavene akkurat nå: å koordinere informasjon mellom «sine» tillitsvalgte i jernbaneforbundet og ledelsen i Spordrift.

Livet i felt

Hortman mottar frustrerte meldinger. Ansatte sliter med å følge retningslinjene som sier at de skal holde avstand for å unngå smitte. Dette er for eksempel umulig når to stykker jobber sammen fra en lift, eller flere sitter sammen i tjenestebilene.

p

Spesielt vanskelig er det for dem som har beredskap og rydder snø på den værutsatte fjellstrekningen på Bergensbanen. De bor på skift i en bygning under trange forhold. Håndsprit har dessuten blitt en sjelden vare.

Stolthet

– Elektromontørene får beskjed om å jobbe som vanlig, samtidig som de skal unngå viruset. Dette er krevende. Beredskapen kan på sikt rammes hvis folk blir syke.

Janina Hortman synes tross alt det er bra at arbeidsgiver tar grep for å hindre smitte.

– Og de ansatte er stolte over å være viktige brikker i samfunnshjulet.

Janina Hortman (58)

• Ansatt i Spordrift, datterselskap av Bane Nor.

• Leder i Elektropersonalets landsråd i Norsk Jernbaneforbund.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Janina Hortman (58)

• Ansatt i Spordrift, datterselskap av Bane Nor.

• Leder i Elektropersonalets landsråd i Norsk Jernbaneforbund.