JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rettigheter i arbeidslivet

Kan sjefen skyve på arbeidstiden?

Ja, så lenge det er saklig begrunnet. Men du kan ha rett på ekstra betaling.
Mange tror derfor at dersom den ansatte samtykker til endringen, vil den ansatte heller ikke ha krav på forskjøvet-tillegg. Dette er ikke korrekt.

Mange tror derfor at dersom den ansatte samtykker til endringen, vil den ansatte heller ikke ha krav på forskjøvet-tillegg. Dette er ikke korrekt.

Colourbox

SPØRSMÅL: På min arbeidsplass ber leder oss ofte møte en time før eller en time senere enn det som fremgår av arbeidsplanen. Jeg lurer på om leder kan gjøre dette, og om jeg har krav på ekstra betaling selv om jeg har samtykket til dette?

SVAR: Jeg forstår deg slik at endringen innebærer at dere arbeider samme antall timer som dere er satt opp med i arbeidsplanen, men til annet tidspunkt. Når enkeltstående vakter i en etablert arbeidsplan endres, snakker vi om forskjøvet arbeidstid.

Forskyvning av arbeidstid er ikke regulert i arbeidsmiljøloven, og vil dermed skje i kraft av arbeidsgivers styringsrett.

Enkelt sagt kan arbeidsgiver forskyve arbeidstiden så lenge dette er saklig begrunnet. Et typisk eksempel er at det på grunn av sykdom er behov for at en eller flere ansatte møter til andre tidspunkter enn det som fremgår av arbeidsplanen.

Din rett til ekstra betaling kommer an på hva som står i din arbeidsavtale eller tariffavtale. Kompensasjonens størrelse tilsvarer normalt overtidsgodtgjørelse, men varierer i de ulike avtalene blant annet ut fra hvor lang tid i forkant av forskyvningen du blir varslet, samt til hvilket tidspunkt forskyvningen skjer. Forskjøvet-tillegget gis kun for de timene som går utover den oppsatte arbeidstiden i vaktplanen. Dersom oppsatt vakt for eksempel er klokka 07.00-15.00, men endres til 08.00-16.00, vil den ansatte da ha krav på forskjøvet-tillegg for tiden mellom klokka 15.00 og 16.00. Tillegget gis i tillegg til ordinær timelønn, og i tillegg til eventuelle kvelds- natt-, helgetillegg, og så videre.

Dersom endringen innebærer at dere arbeider flere timer, vil dere ha krav på overtidsgodtgjørelse. En forskyvning som medfører at det arbeides færre timer, skal derimot ikke medføre trekk i lønn.

Frivillige vaktbytter mellom ansatte vil ikke anses som forskyvning av arbeidstid. Mange tror derfor at dersom den ansatte samtykker til endringen, vil den ansatte heller ikke ha krav på forskjøvet-tillegg. Dette er ikke korrekt.

En annen vanlig misoppfatning er at arbeidsgiver kan endre vakter i arbeidsplanen med minimum 14 dagers varsel, uten at dette utløser rett til forskjøvet-tillegg. Dersom det ikke står noe om varslingsfrist i avtalebestemmelsene, vil de ansatte ha krav på forskjøvet-tillegg også i slike tilfeller.

Les også: Skal jeg være verneombud for lederen også?

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse