JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Helse, miljø og sikkerhet

Skal jeg være verneombud for lederen også?

Verneombud er til for å begrense den ujevne makta på en arbeidsplass.
Har mellomlederne et arbeidsmiljøproblem kan de også ha behov for hjelp fra vernetjenesten, skriver Arne Bernhardsen.

Har mellomlederne et arbeidsmiljøproblem kan de også ha behov for hjelp fra vernetjenesten, skriver Arne Bernhardsen.

Colourbox

SPØRSMÅL: Min lokale leder er i konflikt med en ansatt, og det merkes på hele miljøet hos oss. Som verneombud tok jeg det opp med hen, og ble møtt med: «Husk at du er verneombud for meg også!».

SVAR: Du er arbeidstakernes talsperson i møte med den lokale ledelsen/arbeidsgiver i arbeidsmiljøspørsmål.

Alle mellomledere er også arbeidstakere og kan trenge vern, men du er ikke verneombudet deres når de utøver arbeidsgivers plikter, altså når de utøver ledelse av arbeidstakerne.

Arbeidsmiljøloven aksepterer arbeidsgivers styringsrett som grunnlag for instruksjon og kontroll av arbeidstakerne. Verneombudsordningen er et av lovens tiltak for å begrense denne ujevne makta på en arbeidsplass.

I saken du spør om, er verneombudets oppgave å se til at arbeidsgiver (eller dennes representant) får løst konflikten. Du er ingen mekler. Du tar opp situasjonen fordi det er et kultur- eller arbeidsmiljøproblem som må finne sin løsning.

Har mellomlederne et arbeidsmiljøproblem, for eksempel at de mener seg utsatt for utilbørligheter fra øverste ledelse, kan de også ha behov for hjelp fra vernetjenesten.

I sånne tilfeller er det gjerne at hovedverneombudet tar sakene oppover.

Løsningen på mellomlederens problem finner ikke sin plass hos arbeidstakerne, men i møte med overordnet ledelse.

I god praksis så ender det ofte med at hovedverneombudet (HVO) er et slags verneombud for alle lokale ledere, men ikke for virksomhetens øverste ledelse. 

Etter lovendringene i 2024 er verneombudsoppgavene også utvidet til alle innleide og selvstendige oppdragstakere som jobber i eller i nær tilknytning til bedriften du er verneombud i.

Du skal med andre ord også se til at de innleide har et fullt forsvarlig arbeidsmiljø, både fysisk, psykisk og organisatorisk.

Innleide arbeidstakere, for eksempel fra reinholdsbedrifter, skal ha verneombud i egen bedrift. Se til at du får vite hvem det er så snart de begynner å jobbe sammen med dere.

Fortsatt er det arbeidsgiverne som har ansvaret, og du som verneombud har fått en ekstra påseoppgave.

Har du spørsmål om HMS eller verneombudets rolle? Da kan du sende ditt spørsmål til arbernha@online.no

Les også: Jeg får høre at HR-lederen mobber. Hva gjør jeg?

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse