JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

HMS

Kan verneombudet slutte i vervet før tiden?

Verneombudet velges for to år av gangen. Verken for kortere eller lengre tid.
Fra 1. januar 2024 skal det velges verneombud i alle virksomheter med fem ansatte eller flere. (Illustrasjonsfoto)

Fra 1. januar 2024 skal det velges verneombud i alle virksomheter med fem ansatte eller flere. (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

Spørsmål: I dag hørte jeg at et verneombud må sitte ut perioden hen er valgt for, det vil si at det ikke er mulig å trekke seg hvis man skulle ønske det. Er dette riktig?

Svar: Spørsmålet kommer opp nå og da, og det er fortsatt et viktig spørsmål.

I utgangspunktet skal vi tolke regelen i forskrift om organisering, ledelse og medvirkning § 3–4 sterkt og positivt: Verneombudet velges for to år av gangen. Verken for kortere eller lengre tid. Det er et vern av arbeidstakeren som har vervet. Arbeidstilsynet har siden dette ble bestemt (i 1976), holdt fast på at verneombudet ikke kan legge ned vervet eller nekte å utføre verneombudsarbeid i valgperioden.

Videre sier Arbeidstilsynet: «Funksjonen som verneombud faller bare bort når han eller hun ikke lenger arbeider innen verneområdet.»

Dette henger også sammen med arbeidstakernes medvirkningsplikt, se aml. § 2–3 (1), vi har plikt til å delta i det organiserte verne- og miljøarbeidet på jobben.

Partene på arbeidsplassen bør respektere valgperioden, og ikke arrangere nyvalg på et verneombud i valgperioden om man er misfornøyd med det valgte verneombudet. To år er kort tid, såpass tid trenger alle for å finne ut hva et verv som verneombud kan inneholde. Det er også så kort tid at klubben eller fagforeninga ikke trenger å stresse fram et nyvalg. Den nylig avsagte dommen i «Ikea-saken» presiserer også at arbeidsgiver ikke kan frata et verneombud vervet.

Ikea-verneombudet fikk sparken og ble fratatt alle verv: – Jeg kastet opp før jobb

Arbeidstilsynets kommentarer til reglene om valg av verneombud skiller ikke på valgmetoden; om det er fagforening som har utpekt et verneombud, eller arbeidstakere som har valgt. Men der arbeidsgiver må peke ut verneombudet, er det presisert at det utpekte verneombudet kun fungerer fram til arbeidstakerne har fått valgt.

Det er heller ikke ønskelig med for hyppig utskifting av verneombud, arbeidsmiljøarbeidet har som regel godt av kontinuitet. Om verneombudet ønsker å trekke seg i valgperioden, bør dere ta en kameratslig prat med hen og finne ut hva som ligger til grunn for ønsket om å fratre: Er det for mange oppgaver?

Får hen ikke tid til vervet? Er det utrygghet mot gjengjeldelse fra ledelsen om hen fremmer kontroversielle saker?

Føler hen ikke tilstrekkelig støtte fra arbeidskollegene? Gir ikke klubben eller fagforeninga tilstrekkelig rom for å utføre vervet på en forsvarlig måte? Legger ikke arbeidsgiver forholdene skikkelig til rette? Har hen ikke fått nødvendig opplæring? Blir hen ikke involvert i de viktige sakene?

PS. Fra 1. januar 2024 skal det velges verneombud i alle virksomheter med fem ansatte eller flere.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse