JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
 Mattias Tesfaye hilser på streikevakt, Helene Wik Olstad, utenfor Design forum i Oslo. I Danmark pågår det en streik i restaurantkjeden «Letz sushi». Servicesamfunnet gjør forholdet mellom den ansatte og kunden til det vikigste, men kampen for lønns- og arbeidsforhold er like viktig.

Mattias Tesfaye hilser på streikevakt, Helene Wik Olstad, utenfor Design forum i Oslo. I Danmark pågår det en streik i restaurantkjeden «Letz sushi». Servicesamfunnet gjør forholdet mellom den ansatte og kunden til det vikigste, men kampen for lønns- og arbeidsforhold er like viktig.

Tri Nguyen Dinh

Kloke hender og et varmt

hjerte for fagutdanning

Siden mureren Mattias Tesfaye begynte på yrkesskolen i 1998, har søkningen til yrkesutdanningen blitt nesten halvert. Han mener klokka er kvart på tolv for fagligheten i Danmark. Det har han skrevet bok om.03.03.2014
12:00
03.03.2014 15:48

torgny@lomedia.no

— Min mor var veldig skuffet da jeg fortalte jeg hadde søkt yrkesskolen. Hun hadde nok håpet at jeg skulle bli den første i familien som studerte. Da jeg fortalte at jeg hadde byttet fra allmennutdanning til yrkesutdanning, ble hun sykmeldt i 14 dager. Min far er fra Etiopia. Han var også skuffet. I hans land er det å jobbe med manuelle yrker det samme som å forbli fattig.

Mattias Tesfaye er fortsatt murer. Men han gir ut bøker. Hans siste bok «Kloge hænder et forsvar for håndverk og faglighed», har vakt stor oppsikt i Danmark. Tesfaye har satt dagsorden i debatten om yrkesopplæring i Danmark. Han skal være to dager i Norge for å holde foredrag. Men antagelig må han reise til København om kvelden. Folketinget behandler en ny fagopplæringslov. Det skal være en debatt på TV om denne loven. Ingen diskuterer fagopplæring i Danmark uten Tesfaye i studio.

Politikk til frokost

Nå er han også med på å sette sitt preg på diskusjonen i Norge. Først på LO og Fafos frokostmøte «Politikk til frokost», i mars innleder han på Manifests årskonferanse.

— Klokken er kvart på tolv. Da jeg begynte på yrkesskolen i 1998, var det 33 prosent av elevene som valgte yrkesopplæring. Sist sommer var det bare 19 prosent som søkte seg til yrkesutdanning, forteller Tesfaye. Han mener at denne utviklingen tvinger fram en reform i yrkesopplæringen i Danmark.

Hva er ditt viktigste budskap i «Kloge hænder»?

— Mitt viktigste budskap er at praktisk viten ikke er mindre viktig enn boklig viten. Det er bare en annen viten. Dette har vært en verdikamp i Europa siden vi bygde katedralene. Den gang var det en verdikamp mellom de som bygde katedralene og de som flyttet inn i dem.

I Vest-Afrika har de et ordtak: «En gammel håndverker er som et brennende bibliotek». Tesfaye siterer det for å vise hvordan boklig og praktisk kunnskap er forskjellig. Boklig lærdom finnes skriftlig, mens praktisk kunnskap er noe som finnes inne i hver enkelt person.

— I vårt samfunn er det den boklige lærdommen som dominerer, slår Tesfaye fast. Mange praktiske fag har blitt akademisert.

Når hans foreldre ble skuffet, er de ikke spesielle. Fagforbundet 3F er Danmarks største fagforbund med 350 000 medlemmer og tilsvarer Fellesforbundet i Norge. 3Fs fagblad har spurt medlemmene om de har vært fornøyde med arbeidslivet. Flertallet svarer «ja». Men når de blir spurt om de vil anbefale sine barna å følge i deres fotspor, svarer flertallet «nei».

— Det sier noe om framtidsutsiktene, sier Tesfaye.

Luksusmurer

Tesfaye kommer fra Århus der han gikk i lære i det svenske entreprenørselskapet Skanska. Politisk har han beveget seg fra ytterste venstre DKP (m-l), via Enhedslisten til SF. Her gjorde han karriere og ble 2. nestleder, men da hans kandidat tapte ledervalget, meldte han seg ut.

— Jeg ønsket å forandre SF etter inspirasjon blant annet fra SV i Norge. Men denne linjen led et stort nederlag, og da meldte jeg meg ut. Nå er Tesfaye medlem av Sosialdemokratene. Han har vært faglig sekretær i fagforbundet 3F. Nå jobber Tesfaye som murer om sommeren og holder foredrag om vinteren.

— Jeg er en luksusmurer, tar ikke vinteren ute, sier han med et smil.

Den generelle oppfatningen i Danmark har siden 50-tallet vært at det er bra at flere og flere får teoretisk utdanning. Danmark skal rykke opp i verdikjeden. Så lenge vi kan designe, så kan de andre produsere.

— Men det går ikke an å flytte alle dreiebenken til utlandet og bare beholde skrivebordene. Man kan ikke tegne hus, hvis man ikke vet hvordan man bygger dem.

Vindmøller eller sement

Tesfaye mener at det har skjedd en endring i den danske opinionen. Vendepunktet kom da regjeringen foreslo en femdobling av NOx-avgiftene. Denne endringen ville føre til at en dansk sementfabrikk, Aalborg Portland Cementfabrik, måtte legges ned. En folketingsrepresentant sa høyt at det ikke var så farlig at fabrikken ble lagt ned. «Det er ikke slik produksjon vi skal drive med i Danmark».

Da han fikk spørsmålet om hva slags produksjon Danmark skal drive med, svarte han vindmølleproduksjon.

— Han avslørte sin manglende kunnskap om hvordan ting henger sammen. Hvis en skal sette opp vindmøller til havs, er det helt nødvendig å ha sement for å kunne produsere fundamentet, mener Tesfaye.

— Det han sa hadde vært «common sense» bare tre — fire år tidligere, men nå skapte det store reaksjoner. Hva med de tusen menneskene som lever av denne produksjonen. Alle kan ikke få lønn fra Folketinget. Det dette folketingsmedlemmet illustrerte, var fremmedgjøringen i forhold til produksjonen.

Pyramideriving

Tesfaye trekker fram to personer, Frederic W. Taylor og Janne Carlsson. Taylor var bedriftsrådgiver og er mest berømt for å konstruere Henry Fords fabrikker med samlebånd. Begrepet taylorisme har blitt et begrep på produksjon med ufaglærte arbeidere der hver enkelt arbeider uten videre kan erstattes med en annen arbeider. Charlie Chaplins berømte film «Modern Times» parodierer taylorismen.

Taylorismen fjernet håndverkeren fra produksjonen. Det var ingeniørene som overtok kunnskapshegemoniet i fabrikkene.

— Vi elsker å hate Taylor, men jeg er ikke interessert i å hate ham, jeg er interessert i å forstå ham, sier Tesfaye. Taylors ideer la grunnlaget for industriarbeidet, og dette var grunnlaget for arbeiderbevegelsen.

Det som er spesielt med industrisamfunnet i Skandinavia er at vi lot håndverkeren bli med inn i industrien.

Tesfaye trekker også fram Janne Carlzon. Han ledet SAS fra 1981 til 1994 og oppsummerte erfaringene sine i boka «Riv pyramidene».

— Her gir han en svært god beskrivelse av servicesamfunnet. Carlzon ønsker at det viktigste for den enkelte skal bli forholdet til kunden, ikke forholdet til sjefen. Carlzon har betydd like mye for samfunnsutviklingen i Vest-Europa som det Taylor har.

— I arbeiderbevegelsen leser en ideologer som Giddens, Foucault og Habermas, men det er andrehånds kunnskap. Det som er interessant med Taylor og Carlzon er at de er personer som er «hands on», som selv har kontakt med produksjonen. Jeg skulle ønske at flere i arbeiderbevegelsen leste «Riv pyramidene».

Tesfaye mener det er viktig å understreke at overgangen til servicesamfunnet ikke betyr bortfallet av faglighet, tvert imot.

— I Danmark har det nettopp blitt opprettet en ny utdannelse for fitness-instruktører. Det er viktig for dem at de kan sitt fag og gjennom det kan organisere seg og skape en framtid.

Har du barn?

— Ja to, én på ett år og én på fire.

Har du gjort deg noen tanker om hva de skal bli?

— Hvis de søker en teoretisk utdanning, skal jeg tvinge dem opp på murerstillaset en sommer, og hvis de velger stillaset skal jeg tvinge dem til å lese. Foreldrenes oppgave er å utfordre sine barn.

Navn: Mattias Tesfaye

Alder: 33 år

Aktuell med: Innleder på Poltikk til frokost og Manifests årskonferanse. Han har skrevet boka «Kloge hænder – et forsvar for håndverk og faglighed»

Man kan ikke tegne hus, hvis man ikke vet hvordan man bygger dem.

Mattias Tesfaye

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
03.03.2014
12:00
03.03.2014 15:48Mest lest

TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.

TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.

Håvard Sæbø

Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden

Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?

Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?

Leif Martin Kirknes

Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere

Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.

Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.

Colourbox

Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret

Brian Cliff Olguin

Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg

INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.

INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.

privat

Victoria (23) fikk beskjed om å ikke «jåle seg» da hun skulle på jobbintervju

Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge

Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge

Ylva Seiff Berge

Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått

Illustrasjonsbilde

Illustrasjonsbilde

Anna Granqvist

Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat

TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.

TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.

Line Mette Finnøy

Linn en av mange som har mistet jobben: – Jeg føler det er rett at jeg er blant dem som skal gå

Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.

Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.

stortinget.no

Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre

Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.

Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.

Privat

Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring

Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken

Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken

Martin Guttormsen Slørdal

Stadig større SV-motstand i Senterpartiet

Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.

Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.

Helge Rønning Birkelund

Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen

Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.

Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.

Anita Arntzen

Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint

Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.

Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.

Helge Rønning Birkelund

240 ansatte fikk permitteringsvarsel. Slik klarte bedriften å beholde alle

Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.

Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.

Jan Erik Østlie og Høyre

Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre

FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Helge Rønning Birkelund

Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet

VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.

VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.

Martin Guttormsen Slørdal

Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser

GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt  strekninger på Østlandet ut på anbud.

GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt strekninger på Østlandet ut på anbud.

Morten Hansen

Flere togstrekninger skal ut på anbud før valget. Se lista

Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.

Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.

Jan-Erik Østlie

Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene

Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.

Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.

Jan-Erik Østlie

Støre er bekymret for folkehelsen. Jo mer Ap-lederen snakker med fagfolkene, jo mer uroet blir han


Flere saker