Kollektiv hjem-forsikringen fyller 50 år
LO-forsikringen måtte gjennom flere runder i retten før den ble godtatt, også innad i fagbevegelsen. Fortsatt er det mange som ikke vet hva de har – særlig kvinner.
1967: Jakob Tveit og Kjersti Andresen innredet et hjem anno ''67 under LO-kongressen og informerte om forsikringen herfra.
Martin Guttormsen Slørdal
anne.siri@lomedia.no
«Uhørt inntrenging i et hjems indre anliggender». «Bryter med alt som heter demokrati og menneskerett».
Denne ramsalte kritikken ble framsatt av medlemmer av Norsk Kjemisk Industriarbeiderforbund i 1966. Forbundet og Samvirke forsikring hadde nettopp inngått avtale om Kollektiv hjemforsikring. Visa endte med at tre medlemmer tok landsmøtevedtaket til retten.
• «Ingen grunn til at de over 60 skal ha mer ferie eller fordeler enn andre»
Kan reservere
Oslo byrett erklærte vedtaket ugyldig. Dommen ble så anket til Høyesterett av Kjemisk og LO. Høyesterettsdommen krevde reservasjonsrett mot forsikringen. Et sjokk for fagbevegelsen og arbeiderpartiavisene.
Borgerlige aviser jublet over avgjørelsen, som de mente var en stor seier for individets frihet.
Stemningen snudde etter hvert, og flere forbund innførte ordningen. Nettopp reservasjonsretten gjorde ordningen lettere å akseptere. Reservasjonsretten finnes fortsatt.
• El og IT vil stoppe sosial dumping i borettslag over hele landet
Kvinner vet ikke hva de har
Kjersti Andresen reiser rundt og holder foredrag om LOs forsikringsordninger. Kollektiv hjem følger automatisk med et LO-medlemskap.
– Mange melder seg inn i et forbund for å få disse fordelene. Mange vet likevel ikke hvilke fordeler de har, sier Andresen.
Ofte er dessverre kvinnene utvitende. Litt sånn anno '67, da ordningen ble innført: fortsatt er det visst oftest mannen i husholdningen som tar seg av forsikringer og sånt. Sjekk om du har individuell innboforsikring ved siden av LO-forsikringen. Isåfall bør du si opp denne, for da slipper du å betale dobbelt, råder Andresen.
Om et par derimot er dobbelt LO-forsikret, så er det bare bra.
– Er det noe annet folk bør vite?
– Forsikringen har ingen øvre sum, det betyr at du får erstatning for alle tingene du har hvis ulykken skulle være ute, sier Andresen.
Stormen «Frida» i 2012 utløste den største erstatningen i Kollektiv hjems historie, med en utbetaling av over 26 millioner kroner for 307 skader.