JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skatt

LO sier ja til lakseskatten

Et samlet LO støtter regjeringens forslag om grunnrenteskatt på havbruk. Bra for fellesskapet, mener Peggy Hessen Følsvik.
LO-leder Peggy Hessen Følsvik mener grunnrenteskatten er nødvendig for å sikre gode velferdsordninger.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik mener grunnrenteskatten er nødvendig for å sikre gode velferdsordninger.

Ole Palmstrøm

helge@lomedia.no

Regjeringen har foreslått en grunnrenteskatt på havbruk hvor det er anslått at staten får inn rundt 3,8 milliarder kroner.

LO støtter dette, men mener den må innrettes slik at skatten ikke svekker mulighetene for teknologiutvikling og arbeidsplasser knyttet til produksjon av råstoff og yngel, samt slakt og bearbeiding.

Rett og rimelig

– Norske fjorder og havområder har gjennom 30 år bidratt til en eventyrlig vekst og utvikling innenfor havbruksnæringen generelt, og laksenæringen spesielt. At noe av dette overskuddet nå vil komme lokalsamfunn og fellesskapet til gode er både rett, rimelig og riktig vei å gå, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

Hun mener grunnrenteskatten er nødvendig for å sikre gode velferdsordninger.

– Det vil fortsatt være lønnsomt å drive med oppdrett i Norge, men grunnrenteskatten sikrer at noe av dette overskuddet går tilbake til lokalsamfunnene. Andre næringer som tjener store summer på våre naturressurser bidrar allerede til fellesskapet på denne måten.

– At noen av overskuddsmilliardene fra oppdrettsnæringen nå skal gå tilbake til fellesskapet er god fordelingspolitikk, og også helt nødvendig for å sikre lokal utvikling og gode velferdsordninger i fremtiden, sier Hessen Følsvik.

Kommentar: «Lakseoppdrett bør ikke ha unntak fra regelverket»

Politisk nøtt

Grunnrenteskatten har vært en politisk nøtt, delvis også for LO. Den største striden har knyttet seg til hvordan man skal sette prisen på fisken; om man vil benytte faktiske priser, børspriser eller normpriser.

Oppdrettsnæringen har ment at en normpris, som regjeringen først foreslo, tar utgangspunkt i en børspris som er høyere enn det fisken faktisk selges for. LO mener det er viktig at det er normpriser som benyttes som skatteunderlag, for å redusere rom for skattetilpasninger. Det gir også høringsuttalelsen som et samlet LO er enig om uttrykk for.

LO mener imidlertid det er svært viktig at fastsatte normpriser tar hensyn til kontraktsmarkedet, noe som vil skape forutsigbarhet i verdikjeden og mulighet for flere helårlige arbeidsplasser.

Dette sikrer fiskeforedlingsbedrifter jevn produksjon gjennom hele året, godt arbeidsmiljø og faste heltidsstillinger.

Mye lest: – Julebordet fikk meg til å føle at jeg ikke var verdt noe, sier innleide Seweryn

Gi større inntekter

Regjeringen har forsøkt å komme næringen i møte gjennom sitt forslag om opprettelse av et uavhengig normprisråd/organ i likhet med Petroleumsprisrådet.

LO mener dette kan være en god løsning, og at kontraktspriser mellom uavhengige parter burde danne utgangspunkt for normpriser mellom ikke-uavhengige parter, men tilpasset ytterligere videreforedling av laks til sluttmarkedet.

LO mener regjeringens forslag om bunnfradrag må vurderes slik at det ønskede antall bedrifter som skal skjermes, faktisk oppnås.

– Det er gode grunner til at innlandskommunene også skal få høste sin del av gevinsten. Skatteopplegget vil gi alle kommuner mer inntekter, også havbrukskommunene.

– Samtidig styrker forslaget intensjonen bak kommunens inntektssystem og sikrer stabilitet i kommunesektorens inntekter fra havbruk, noe som også gir større handlingsrom for hele faste stillinger. Gjennom fordelingsnøkler, produksjonsavgift og eiendomsskatt forventer LO at vertskommunene ikke skal komme dårligere ut enn i dag.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse