LO straksbevilger 300.000 kroner til humanitær hjelp til Syria og Tyrkia. Midlene kanaliseres via Norsk Folkehjelp og øremerkes hjelpearbeid i forbindelse med jordskjelvet. Bildet er tatt av Bahar - en av samarbeidspartnerne i Syria.
Norsk Folkehjelp/Bahar
Jordskjelv
LO straksbevilger 300.000 til jordskjelvofre i Syria og Tyrkia
23 millioner mennesker skal være berørt av jordskjelvet i Syria og Tyrkia. Blant dem 1,4 millioner barn. Nå bidrar LO med 300.000 kroner til hjelpearbeidet.
helge@lomedia.no
Mandag formiddag passerte tallet på omkomne etter jordskjelvet i Tyrkia og Syria 36.000 mennesker. FNs nødhjelpssjef, Marin Griffith, tror dødstallene etter jordskjelvene i Tyrkia og Syria vil komme opp i 50.000.
Det anslås at 23 millioner mennesker er berørt. Blant dem 1,4 millioner barn.
Nødhjelpsarbeidet er svært vanskelig. Flyktninghjelpen, Redd Barna, Røde Kors og Norsk Folkehjelp er til stede i området med humanitært arbeid.
Komplisert redningsarbeid
Sekretariatet i LO bevilget mandag formiddag 300.000 kroner til humanitær hjelp til Syria/Tyrkia. Midlene kanaliseres via Norsk Folkehjelp og øremerkes hjelpearbeid i Syria og Tyrkia i forbindelse med jordskjelvet.
– De jordskjelvrammede i Syria og Tyrkia har et desperat behov for hjelp, og det haster. Det er kaldt og de trenger mat, klær, medisiner og husly, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.
LO-lederen oppfordrer alle som har mulighet til å gi penger til Norsk Folkehjelp og de andre organisasjonene som er til stede i de jordskjelvrammede områdene.
– Nå trenger vi all den hjelp vi kan få, så enhver overføring eller bevilgning, enten den er liten eller stor, vil være med å øke vår innsats.
Fagforbundet har allerede bevilget 250.000 kroner og NTL har bevilget 75.000 kroner så langt.
– Vi må stille opp. Norsk Folkehjelp og deres partnere er på bakken og gir bistand i Syria. En rask respons er nødvendig for å redde liv, legger hun til.
LO velger å støtte Norsk Folkehjelp sitt arbeid, som i første omgang har prioritert innsatsen nordvest i Syria – områdene som er hardest rammet, men som også få internasjonale aktører har tilgang til.
Redningsarbeidet har langt mindre ressurser enn i Tyrkia. Det skyldes sanksjoner og konsekvensene av mange års krig.
Redningsarbeidet i Syria går også mye saktere enn i Tyrkia på grunn av stor mangel på kraner, gravemaskiner og annet redningsmateriell. Millioner av internt fordrevne bor i områdene ofte under kummerlige forhold med dårlig tilgang til helsehjelp.
Samarbeid med lokale
Norsk Folkehjelp har partnere på bakken som de har samarbeidet med siden 2012, og som nå jobber på spreng med livreddende redningsarbeid og matutdeling.
– Allerede i forrige uke avtalte vi med våre partnere, BAHAR og Masrat at vi ville finansiere innsats fra og med dagen etter jordskjelvet. Vi sendte to millioner kroner av de midlene som allerede da var samlet inn i tillegg til tre millioner kroner vi søkte og fikk innvilget av en fleksibel pott vi har som en del av vår strategiske avtale med UD. Altså totalt fem millioner kroner, forteller generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Henriette Westhrin til FriFagbevegelse.
– Innsatsen de første dagene har vært konsentrert om utdeling av mat, ulltepper og penger til personer og familier som har mistet alt i jordskjelvet. Vi i har også finansiert telt slik av folk har fått tak over hodet. Vi kan sende bilder av innsatsen om det er ønskelig, legger hun til.
– Vi øker innsatsen løpende etter hvert som vi nå får samlet inn mer penger, sier hun.
Norsk Folkehjelp håper selvsagt også å få økte bidrag fra UD og andre statlige aktører, men i denne runden er det innsamlede midler som gir oss mulighet til å bidra mer.
Mest lest
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret 2023 er i gang: Dette krever LO
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret må etterbetale 424 ansatte: Noen får opp mot 250.000 kroner
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga
Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.
Ole Hagen
Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen
Brian Cliff Olguin
Fagforeningsleder Ole-Jacob mener han har trampa inn i en 30 år gammel konflikt
Partileder Jonas Gahr Støre før sin landsmøtetale i 2021. (Arkiv).
Ole Berg-Rusten / POOL / NTB
Kan bli trygdeoppgjør i Arbeiderpartiet
LABBEN: I godt over 18 år har Røhmesmo jobbet på labben i bedriften. Det har gjort at han sluttet med skiftarbeid - et arbeid som ofte henger sammen med helseplager og tidlig avgang.
Petter Pettersen