Jordskjelv
LO straksbevilger 300.000 til jordskjelvofre i Syria og Tyrkia
23 millioner mennesker skal være berørt av jordskjelvet i Syria og Tyrkia. Blant dem 1,4 millioner barn. Nå bidrar LO med 300.000 kroner til hjelpearbeidet.
LO straksbevilger 300.000 kroner til humanitær hjelp til Syria og Tyrkia. Midlene kanaliseres via Norsk Folkehjelp og øremerkes hjelpearbeid i forbindelse med jordskjelvet. Bildet er tatt av Bahar - en av samarbeidspartnerne i Syria.
Norsk Folkehjelp/Bahar
helge@lomedia.no
Mandag formiddag passerte tallet på omkomne etter jordskjelvet i Tyrkia og Syria 36.000 mennesker. FNs nødhjelpssjef, Marin Griffith, tror dødstallene etter jordskjelvene i Tyrkia og Syria vil komme opp i 50.000.
Det anslås at 23 millioner mennesker er berørt. Blant dem 1,4 millioner barn.
Nødhjelpsarbeidet er svært vanskelig. Flyktninghjelpen, Redd Barna, Røde Kors og Norsk Folkehjelp er til stede i området med humanitært arbeid.
Komplisert redningsarbeid
Sekretariatet i LO bevilget mandag formiddag 300.000 kroner til humanitær hjelp til Syria/Tyrkia. Midlene kanaliseres via Norsk Folkehjelp og øremerkes hjelpearbeid i Syria og Tyrkia i forbindelse med jordskjelvet.
– De jordskjelvrammede i Syria og Tyrkia har et desperat behov for hjelp, og det haster. Det er kaldt og de trenger mat, klær, medisiner og husly, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.
LO-lederen oppfordrer alle som har mulighet til å gi penger til Norsk Folkehjelp og de andre organisasjonene som er til stede i de jordskjelvrammede områdene.
– Nå trenger vi all den hjelp vi kan få, så enhver overføring eller bevilgning, enten den er liten eller stor, vil være med å øke vår innsats.
Fagforbundet har allerede bevilget 250.000 kroner og NTL har bevilget 75.000 kroner så langt.
– Vi må stille opp. Norsk Folkehjelp og deres partnere er på bakken og gir bistand i Syria. En rask respons er nødvendig for å redde liv, legger hun til.
LO velger å støtte Norsk Folkehjelp sitt arbeid, som i første omgang har prioritert innsatsen nordvest i Syria – områdene som er hardest rammet, men som også få internasjonale aktører har tilgang til.
Redningsarbeidet har langt mindre ressurser enn i Tyrkia. Det skyldes sanksjoner og konsekvensene av mange års krig.
Redningsarbeidet i Syria går også mye saktere enn i Tyrkia på grunn av stor mangel på kraner, gravemaskiner og annet redningsmateriell. Millioner av internt fordrevne bor i områdene ofte under kummerlige forhold med dårlig tilgang til helsehjelp.
Samarbeid med lokale
Norsk Folkehjelp har partnere på bakken som de har samarbeidet med siden 2012, og som nå jobber på spreng med livreddende redningsarbeid og matutdeling.
– Allerede i forrige uke avtalte vi med våre partnere, BAHAR og Masrat at vi ville finansiere innsats fra og med dagen etter jordskjelvet. Vi sendte to millioner kroner av de midlene som allerede da var samlet inn i tillegg til tre millioner kroner vi søkte og fikk innvilget av en fleksibel pott vi har som en del av vår strategiske avtale med UD. Altså totalt fem millioner kroner, forteller generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Henriette Westhrin til FriFagbevegelse.
– Innsatsen de første dagene har vært konsentrert om utdeling av mat, ulltepper og penger til personer og familier som har mistet alt i jordskjelvet. Vi i har også finansiert telt slik av folk har fått tak over hodet. Vi kan sende bilder av innsatsen om det er ønskelig, legger hun til.
– Vi øker innsatsen løpende etter hvert som vi nå får samlet inn mer penger, sier hun.
Norsk Folkehjelp håper selvsagt også å få økte bidrag fra UD og andre statlige aktører, men i denne runden er det innsamlede midler som gir oss mulighet til å bidra mer.