Peggy Hessen Følsvik fikk en helg på fjellet mellom oppgjørene.
Privat
Lønnsoppgjøret og arbeidslinja
LO-lederen dro til fjells etter «helvetesuka». Nå går hun løs på en ny tøff periode
Først 48 søvnløse timer, tøff streik og støy rundt innstillingen av ny toppledelse i Ap. Så stakk LO-leder Peggy Hessen til fjells.
helge@lomedia.no
– Det var en ganske heftig uke, ja. Det var jo spennende, også. Og så landa vi begge de to oppgavene – både meklingen og valgkomiteens innstilling, sier Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.
Vi treffer henne etter at hun har pustet ut på hytta i Valdres og er litt mer opplagt enn hun var på slutten av forrige uke.
Nå går LO-leder Peggy Hessen Følsvik løs på en ny tøff periode, med blant annet landsmøte i Arbeiderpartiet om to uker – hvor hun skal forsvare valgkomiteens enstemmige innstilling.
LO-lederen har ledet valgkomiteen, slik tradisjonen er i Arbeiderpartiet.
Først skal hun imidlertid avslutte mellomoppgjøret gjennom å legge fram resultatet til representantskapet i Bergen. Det skjer etter fire dager i en historisk streik.
De aller fleste hevder LO kom styrket ut av streiken, både i opinionen og i form av resultatet.
– Streiken var ikke bare en kamp om bedre lønn. Det var også en streik for arbeidslinja, sier hun til FriFagbevegelse.
Jobb nr. 1
Arbeidslinja går ut på at lønnet arbeidet er et ubetinget gode, og at det skal lønne seg å være i jobb. Kritikere av den mener arbeidslinja brukes til å kutte ytelsene til trygdemottakere. Ved å ha lave satser, skal folk tvinges til å finne seg en jobb.
Mange mener det er en motsetning å gå inn for den såkalte arbeidslinja, og gi bedre betingelser for de som går på trygd. Slik er det ikke, mener Peggy Hessen Følsvik.
– Arbeidslinja handler om at alle skal ha en trygg jobb å gå til. Det er litt av det som lå i denne streiken også. Vi skal ha anstendige arbeidsvilkår. Tjene på å være i jobb. De som ikke kan jobbe, må også ha anstendige stønader å leve av. Det er arbeidslinja for meg, sier Peggy Hessen Følsvik.
– Først og fremst er arbeid for alle jobb nummer én, poengterer hun.
– Vi skal selvsagt ta vare på de som ikke kan jobbe. Men det gjør det desto viktigere at vi som kan og vil, må få mulighet til å jobbe, legger hun til.
Det er ikke dermed sagt at de som går på trygd skal ha det samme som de som er i jobb.
– Selvsagt er det en egenandel i en slik forsikringsordning. Derfor får du mindre i trygd enn du hadde i lønn. Men da er det også et problem at lønningene til de som tjener minst ikke har hengt med utviklingen for oss andre. Da blir trygden uforholdsmessig lav.
Det er altså i realiteten minstelønningene som er for lave, mener Peggy Hessen Følsvik.
– Det handler derfor om at vi må heve de laveste lønningene, slik at det går an å leve av det, forklarer hun.
Månedslønn: Hva er vanlig lønn i Norge? Slik var lønnsnivået i 2022
Saken fortsetter under bildet.
Håvard Sæbø
Lønne seg å jobbe
– For noen er faktisk lønningene så lave at det knapt lønner seg å jobbe. Da har vi et samfunn som mislykkes, sier Peggy Hessen Følsvik.
– For meg handler arbeidslinja ikke om at trygdeytelsene skal være så lave at det tvinger folk ut i jobb. Derfor må arbeidslinja handle om å hjelpe de som trenger det, inn i jobb gjennom å gjøre arbeidslivet inkluderende, mener Følsvik.
Hun mener høyresiden bruker arbeidslinja til å angripe velferdsstaten i stedet for å gjøre noe med de stadig lavere lønningene i bunnen.
Det er også ventet et trygdeopprør på Ap-landsmøtet om to uker. Ifølge Aftenposten skal det være et flertall av delegatene på landsmøtet, som vil skru opp trygdene. Også statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har åpnet for dette.
– Det skal lønne seg å jobbe. Men ingen skal bli tvunget til å leve i fattigdom, verken om trygdene eller lønningene er for lave. Det var nettopp det denne streiken handlet om. Streiken var en kraftfull markering av at også vi – arbeidstakerne – skal ha vår del av kaka. Og at fordelingen må bli annerledes, sier Peggy Hessen Følsvik.
Hun vil på det sterkeste advare mot å utfordre arbeidslinja.
– Det blir ikke mye trygd, om vi ikke evner å holde flest mulig i arbeid. Og om vi ikke sikrer de som er i arbeid en anstendig lønn.
Spent på stemningen
Når LOs representantskap skal behandle mellomoppgjøret på møtet i Bergen, forventer ikke LO-lederen noen hallelujastemning.
– Jeg tror kanskje noen kommer til å stille spørsmål om deler av resultatet, men jeg håper de aller fleste er fornøyd. Det synes jeg mest av alt de som har vært ute i streik, fortjener. Det er de som har tatt de tyngste løftene, mener LO-lederen.
Så gjenstår neste utfordring: Valgene av toppledelsen og sentralstyret i Arbeiderpartiet.
Lederen av valgkomiteen har levert en enstemmig innstilling, der kunnskapsminister Tonje Brenna og næringsminister Jan Christian Vestre kommer inn som nye nestledere.
– Jeg skal legge fram innstillingen til valgkomiteen. Så er det opp til landsmøtet å vedta den. Det håper jeg går bra. Det er landsmøtet som bestemmer, sier Peggy Hessen Følsvik.
Mest lest
Mennene vil jobbe for å minske frykt for barnevernet i det somaliske miljøet i Skien. F.v: Abdirahman Hasan, Siidali Omar og Abdirahman Hassan Adow.
Hanna Skotheim
– Det er sykt at somaliere reiser ut av Norge fordi de er redde
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Politiets manglende kunnskap om hva sosialarbeidere gjør, kan få konsekvenser for hjelpen de gir, mener John Kjetil Støle.
Erling Slyngstad-Hægeland
I sju år var John Kjetil ute av politiet. Da innså han noe viktig
Elisabeth Thoresen leder AAP-aksjonen og deltar på flere arrangementer for å snakke om saken.
Hanna Skotheim
Nav skriver vedtak det er helt umulig å forstå, mener AAP-lederen
HOTELLFØLELSEN: I toppetasjen til IT-bedriften Intility kan de ansatte spise lunsj fra «hotellbuffet» hver dag. Stian Aas er svært fornøyd med tilbudet.
Sissel M. Rasmussen
Bli med på lunsj i fire ulike bransjer. Forskjellene er enorme
Hanna Skotheim
Da Wenche fikk kreft innså hun hvor lite hun skjønte av Nav-systemet
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
I årets oppgjør økte grunnbeløpet i folketrygden med 7.143 kroner – fra 111.477 kroner til 118.620 kroner fra 1. mai 2023. Det tilsvarer 6,41 prosent.
Colourbox
SV vil gi mer til trygdede og minstepensjonister. Se hva regjeringa svarer
Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Illustrasjonsfoto er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Sužinokite, kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Brian Cliff Olguin
Kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Morten Eitran (til høyre) har det fint. Arbeidsmandens journalist (til venstre) har det ikke så fint.
Martin Guttormsen Slørdal
Camilla har ikke kjørt på 10 år. Slik gikk det da hun kjørte opp på nytt
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Lønnstyveri er nå ifølge den mest brukte metoden for arbeidslivskriminalitet, ifølge Lars Mamen i Fair Play Bygg.
Torgny Hasås
Etterlyser straff ved lønnstyveri: – Det er ikke likhet for loven
Håvard Sæbø
Kimek-ansatte beholder jobben inntil videre
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
Colourbox.com
Sommerferie: Dette har du krav på – og dette bestemmer sjefen
Morten Holm / NTB