JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret og arbeidslinja

LO-lederen dro til fjells etter «helvetesuka». Nå går hun løs på en ny tøff periode

Først 48 søvnløse timer, tøff streik og støy rundt innstillingen av ny toppledelse i Ap. Så stakk LO-leder Peggy Hessen til fjells.
Peggy Hessen Følsvik fikk en helg på fjellet mellom oppgjørene.

Peggy Hessen Følsvik fikk en helg på fjellet mellom oppgjørene.

Privat

helge@lomedia.no

– Det var en ganske heftig uke, ja. Det var jo spennende, også. Og så landa vi begge de to oppgavene – både meklingen og valgkomiteens innstilling, sier Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

Vi treffer henne etter at hun har pustet ut på hytta i Valdres og er litt mer opplagt enn hun var på slutten av forrige uke.

Nå går LO-leder Peggy Hessen Følsvik løs på en ny tøff periode, med blant annet landsmøte i Arbeiderpartiet om to uker – hvor hun skal forsvare valgkomiteens enstemmige innstilling.

LO-lederen har ledet valgkomiteen, slik tradisjonen er i Arbeiderpartiet.

Først skal hun imidlertid avslutte mellomoppgjøret gjennom å legge fram resultatet til representantskapet i Bergen. Det skjer etter fire dager i en historisk streik.

De aller fleste hevder LO kom styrket ut av streiken, både i opinionen og i form av resultatet.

– Streiken var ikke bare en kamp om bedre lønn. Det var også en streik for arbeidslinja, sier hun til FriFagbevegelse.

Jobb nr. 1

Arbeidslinja går ut på at lønnet arbeidet er et ubetinget gode, og at det skal lønne seg å være i jobb. Kritikere av den mener arbeidslinja brukes til å kutte ytelsene til trygdemottakere. Ved å ha lave satser, skal folk tvinges til å finne seg en jobb. 

Mange mener det er en motsetning å gå inn for den såkalte arbeidslinja, og gi bedre betingelser for de som går på trygd. Slik er det ikke, mener Peggy Hessen Følsvik.

– Arbeidslinja handler om at alle skal ha en trygg jobb å gå til. Det er litt av det som lå i denne streiken også. Vi skal ha anstendige arbeidsvilkår. Tjene på å være i jobb. De som ikke kan jobbe, må også ha anstendige stønader å leve av. Det er arbeidslinja for meg, sier Peggy Hessen Følsvik.

– Først og fremst er arbeid for alle jobb nummer én, poengterer hun.

– Vi skal selvsagt ta vare på de som ikke kan jobbe. Men det gjør det desto viktigere at vi som kan og vil, må få mulighet til å jobbe, legger hun til.

Det er ikke dermed sagt at de som går på trygd skal ha det samme som de som er i jobb.

– Selvsagt er det en egenandel i en slik forsikringsordning. Derfor får du mindre i trygd enn du hadde i lønn. Men da er det også et problem at lønningene til de som tjener minst ikke har hengt med utviklingen for oss andre. Da blir trygden uforholdsmessig lav.

Det er altså i realiteten minstelønningene som er for lave, mener Peggy Hessen Følsvik.

– Det handler derfor om at vi må heve de laveste lønningene, slik at det går an å leve av det, forklarer hun.

Månedslønn: Hva er vanlig lønn i Norge? Slik var lønnsnivået i 2022

Saken fortsetter under bildet.

Håvard Sæbø

Lønne seg å jobbe

– For noen er faktisk lønningene så lave at det knapt lønner seg å jobbe. Da har vi et samfunn som mislykkes, sier Peggy Hessen Følsvik.

– For meg handler arbeidslinja ikke om at trygdeytelsene skal være så lave at det tvinger folk ut i jobb. Derfor må arbeidslinja handle om å hjelpe de som trenger det, inn i jobb gjennom å gjøre arbeidslivet inkluderende, mener Følsvik.

Hun mener høyresiden bruker arbeidslinja til å angripe velferdsstaten i stedet for å gjøre noe med de stadig lavere lønningene i bunnen.

Det er også ventet et trygdeopprør på Ap-landsmøtet om to uker. Ifølge Aftenposten skal det være et flertall av delegatene på landsmøtet, som vil skru opp trygdene. Også statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har åpnet for dette.

– Det skal lønne seg å jobbe. Men ingen skal bli tvunget til å leve i fattigdom, verken om trygdene eller lønningene er for lave. Det var nettopp det denne streiken handlet om. Streiken var en kraftfull markering av at også vi – arbeidstakerne – skal ha vår del av kaka. Og at fordelingen må bli annerledes, sier Peggy Hessen Følsvik.

Hun vil på det sterkeste advare mot å utfordre arbeidslinja.

– Det blir ikke mye trygd, om vi ikke evner å holde flest mulig i arbeid. Og om vi ikke sikrer de som er i arbeid en anstendig lønn.

Spent på stemningen

Når LOs representantskap skal behandle mellomoppgjøret på møtet i Bergen, forventer ikke LO-lederen noen hallelujastemning.

– Jeg tror kanskje noen kommer til å stille spørsmål om deler av resultatet, men jeg håper de aller fleste er fornøyd. Det synes jeg mest av alt de som har vært ute i streik, fortjener. Det er de som har tatt de tyngste løftene, mener LO-lederen.

Så gjenstår neste utfordring: Valgene av toppledelsen og sentralstyret i Arbeiderpartiet.

Lederen av valgkomiteen har levert en enstemmig innstilling, der kunnskapsminister Tonje Brenna og næringsminister Jan Christian Vestre kommer inn som nye nestledere.

– Jeg skal legge fram innstillingen til valgkomiteen. Så er det opp til landsmøtet å vedta den. Det håper jeg går bra. Det er landsmøtet som bestemmer, sier Peggy Hessen Følsvik.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse