Maren Snerting var nervøs, men syntes det var spennende å møte statsministeren.
Ole Martin Wold
Tillitsvalgt
Maren fikk ros av Støre for å ha fikset tariffavtale på restauranten
I en tid der demokratiet sliter og sosiale medier dominerer den politiske debatten, roser statsminister Jonas Gahr Støre ungdomspanelet han fikk møte under et frokostmøte i regi av LO Trøndelag.
helge@lomedia.no
Statsministeren møtte Haider Slyngstad Billaud Qureshi, (24), Maren Snerting (29) og Enrique Myhre (27).
Jonas Gahr Støre roser de tre tillitsvalgte i 20-årene.
– De tar ansvar i en tid hvor demokratiet vakler. De står i en studie- eller arbeidssituasjon og tar ansvar ut over seg selv. De tre utgjør demokratiets kjerne, sier Jonas Gahr Støre til LO-Aktuelt.
Det de har krav på
Han viser til Maren som jobber på restauranten Chef i Steinkjer, og som har fått tariffavtale takket være henne. Som første restauranten i Steinkjer.
– Det får betydning for henne, men også for mange andre, påpeker Støre.
Maren jobbet på hotell i Steinkjer før hun byttet jobb. Der hadde de også tariffavtale og var organisert. På restauranten hvor hun nå jobber, har hun full stilling, og mest arbeid på dagtid. Med eneansvar for en sønn på snart åtte år gjør det hverdagen betraktelig enklere.
Hun synes det var viktig å få på plass en tariffavtale slik at hennes nye kolleger har de rettighetene de har krav på.
– Vi hadde lønn etter tariffen før det også, men det er greit å ha det svart på hvitt, sier Maren.
Statsministeren er klar på at yrkesgruppen som Maren representerer, har aller mest å tjene på regjeringens storrengjøring i arbeidslivet. Maren satte også pris på å få ros for og støtte i kampen for å organisere arbeidsplassen med tariffavtale.
Harald vant fram med krav om fast stilling– nå anker menigheten til Høyesterett
Årets lærling
Viktig er også jobben som Enrique Myhre gjør. Han har tatt fagbrev som kjøttskjærer og ble årets lærling i Trøndelag i 2019. Enrique har hatt sine utfordringer, men har benyttet utdanningsløpet til å få orden. I dag leder han fylkeskommunens lærlingeråd i Trøndelag. Enrique er opptatt av fagopplæring og lærlingenes situasjon og muligheter.
– Det var vanskelig å finne ut hva jeg skulle gjøre og hvordan framtida skulle være. Nå gjør jeg det jeg ønsker mest og vil jobbe med å hjelpe andre i samme situasjon. Det går an å kjempe selv om det er tøft, sier han.
– Lærlingeløpet har betydd mye for meg. Det er en stor bredde innen ordningen. Mange tror at karrieren for lærlinger ender med fagbrev. Men det er fullt mulig å bygge videre på lærlingeutdanningen og for eksempel bli leder, sier Enrique.
– Han sikrer muligheten for lærlingplass for mange og sikrer dermed muligheter for kommende generasjoner, sier Jonas Gahr Støre.
Trøndelag fylkeskommune var først ut av fylkene med å etablere lærlingeråd, noe statsministeren oppfordret andre fylkeskommuner til å følge etter.
Hensikten med et lærlingeråd er å sikre lærlinger påvirkning og innflytelse i saker som angår dem, og å bidra til god opplæring og et godt arbeidsmiljø for lærlingene.
– Lærlingerådet fyller et veldig viktig rom mellom myndighetene, fylkeskommunen og bedriftene, sa Støre.
Enrique Myhre, Maren Snerting og Haider Qureshi fikk et eksklusivt møte med statsminister Jonas Gahr Støre under et frokostmøte i Trondheim.
Ole Martin Wold
Studer raskest mulig
Haider Slyngstad Billaud Qureshi sikrer muligheten for studenter til å organisere seg. LO øker mest blant studenter. I Trøndelag har LOs forbund over 3.000 studentmedlemmer.
For ham er det viktig å gjøre studietiden kortest mulig. Derfor ble han mildt sagt overrasket da han fikk høre at studiestøtten skulle økes gjennom budsjettenigheten med SV. Få dager tidligere hadde statsråd for høyere utdanning, Ola Borten Moe (Sp), avvist at studiestøtten kunne økes.
– Det har aldri vært dyrere å være student enn nå. Derfor tar vi mot økningen i studiestøtte med åpne armer. Vi er generasjonen som skal løse eldrebølgen og få oss ut av oljen. Vi trenger masterstudenter for å sikre en trygg hverdag. Det er det viktigste du kan sørge for som politiker i dag, sa Haider.
– Det er en balansegang. Det er i samfunnets interesse at studenter kan gjøre ferdig studiene på normert tid, og at man skal kunne fokusere på det. Samtidig er det ikke unormalt at studenter har en deltidsjobb ved siden av studiene, mener Støre.
Dagens unge generasjon er i en helt ny situasjon:
– De har aldri opplevd den situasjonen vi står i nå. Vi må gjøre alt vi kan for å hindre at de får det enda verre med blant annet et rentenivå som vi hadde på 80-tallet, mener Jonas Gahr Støre.
Viktigere enn målinger
Jonas Gahr Støre trenger den støtten han kan få. Hver gang han møter pressen er det bare målinger journalistene er opptatt av. Støre tar målingene på alvor, men det er andre tall som bekymrer ham mer, sier han.
– Men det henger sammen. Å hindre at dyrtid rammer folk, å hindre at folk får et utrygt arbeidsliv er det viktigste. Den utryggheten som følger at vi har dyrtid, at vi har krig i Europa og høye strømpriser i hele landet. Det henger delvis sammen med at de som styrer opplever at velgerne går til gjerdet. Det skjer i alle land. Veien for å snu dette er å lykkes med politikken, at vi har utholdenhet til å stå i den. Dette er ikke en utfordring vi løser fra en uke til en annen. Jeg er beredt på å gjenta det svaret ganske ofte og bruke tiden min på kraftfull politikk, sier Jonas Gahr Støre.
Statsminister Jonas Gahr Støre var en populær gjest på frokostmøtet til LO i Trøndelag.
Helge Rønning Birkelund
– Arbeidslivspolitikken er helt avgjørende for denne regjeringen. Vi gikk til valg på konkrete reformer i arbeidslivet og har gjennomført de. Mange av de reformene hadde i normale tider vært kjempestore saker i media, mener Jonas Gahr Støre.
Prisene stiger mer enn lønna:– Vi har ikke råd til noe ekstra, sier Åse og Hans Erik
Se på alternativene
Med statsbudsjettet har alternativene kommet på bordet. Da mener Støre folk må vurdere selv hva de vil stemme på.
– Hva betyr det med en opposisjon som skal innføre karensår i arbeidsavklaringspengene, som skal fjerne økningen i fagforeningsfradraget, som skal reversere mange av de viktige reformene og som igjen har foreslått en skattepolitikk som øker forskjellene. Det er en ærlig sak å se forskjellen på politikken, mener han.
Mest lest
Ole Martin Kolberg, FOs hovedtillitsvalgt i Fredrikstad kommune, og Kine Kvamme Andersen er bekymret for hvordan kommunen skal klare å rekruttere nye vernepleiere.
Simen Aker Grimsrud
60 ansatte i kommunen må begynne i turnus: – Veldig mange søker seg bort
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Martin Guttormsen Slørdal
Engelskmenn med jobb og familie trenger gratis mat for å overleve
Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.
Knut Viggen
Gerd-Liv Valla skjønner ikke hvorfor arbeidslinja har blitt et skjellsord
Gjestearbeiderne i Ölands dyrepark jobbet seks dager i uka og fikk utbetalt mellom seks og sju tusen kroner i måneden.
Colourbox
Svensk dyrepark serverte ansatte samme mat som dyra
Naujasis minimalus darbo užmokestis devyniose ūkio šakose.
Brian Cliff Olguin
Naujasis minimalus darbo užmokestis Norvegijoje
Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix
Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen
BEKYMRET: – Vi er bekymra for at bedriften for raskt tar ut synergier etter en omorganisering, sier hovedtillitsvalgt for EL og IT Forbundet i Telenor Norge, Kenneth Pettersen.
Leif Martin Kirknes
200 mister jobben i Telenor: – Usaklig å sparke faste ansatte når man har så mange innleide
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.
Privat
Arvid jubler for egen tariffavtale. Nå håper han på et statusløft
Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.
Adam Schultz (whitehouse.gov) via Wikimedia Commons / Jan-Erik Østlie
Bidens fornybar-satsning får EU og Norge til å skjelve
Brian Cliff Olguin
Butikkansatte stusser over matprisene: – Lurer på hvor pengene blir av
Anita Arntzen
500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Gjenåpningen av Follobanen ble onsdag nok en gang utsatt, foreløpig på ubestemt tid.
Bane NOR
Follobanen bygget med flere vrakede deler ved en feil
– Erna bommer bevisst, skaper frykt og usikkerhet ved å spre feilinformasjon, mener Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
LO-lederen: Erna Solberg sprer bevisst feilinformasjon om innleie
Flere hundre lærere var til stede da Utdanningsforbundet hadde markering foran Stortinget i Oslo i forbindelse med den lærerstreiken i fjor høst.
Håkon Mosvold Larsen / NTB