JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tillitsvalgt

Maren fikk ros av Støre for å ha fikset tariffavtale på restauranten

I en tid der demokratiet sliter og sosiale medier dominerer den politiske debatten, roser statsminister Jonas Gahr Støre ungdomspanelet han fikk møte under et frokostmøte i regi av LO Trøndelag.
Maren Snerting var nervøs, men syntes det var spennende å møte statsministeren.

Maren Snerting var nervøs, men syntes det var spennende å møte statsministeren.

Ole Martin Wold

helge@lomedia.no

Statsministeren møtte Haider Slyngstad Billaud Qureshi, (24), Maren Snerting (29) og Enrique Myhre (27).

Jonas Gahr Støre roser de tre tillitsvalgte i 20-årene.  

– De tar ansvar i en tid hvor demokratiet vakler. De står i en studie- eller arbeidssituasjon og tar ansvar ut over seg selv. De tre utgjør demokratiets kjerne, sier Jonas Gahr Støre til LO-Aktuelt.

Det de har krav på

Han viser til Maren som jobber på restauranten Chef i Steinkjer, og som har fått tariffavtale takket være henne. Som første restauranten i Steinkjer.

– Det får betydning for henne, men også for mange andre, påpeker Støre.

Maren jobbet på hotell i Steinkjer før hun byttet jobb. Der hadde de også tariffavtale og var organisert. På restauranten hvor hun nå jobber, har hun full stilling, og mest arbeid på dagtid. Med eneansvar for en sønn på snart åtte år gjør det hverdagen betraktelig enklere.

Hun synes det var viktig å få på plass en tariffavtale slik at hennes nye kolleger har de rettighetene de har krav på.

– Vi hadde lønn etter tariffen før det også, men det er greit å ha det svart på hvitt, sier Maren.

Statsministeren er klar på at yrkesgruppen som Maren representerer, har aller mest å tjene på regjeringens storrengjøring i arbeidslivet. Maren satte også pris på å få ros for og støtte i kampen for å organisere arbeidsplassen med tariffavtale.

Harald vant fram med krav om fast stilling– nå anker menigheten til Høyesterett

Årets lærling

Viktig er også jobben som Enrique Myhre gjør. Han har tatt fagbrev som kjøttskjærer og ble årets lærling i Trøndelag i 2019. Enrique har hatt sine utfordringer, men har benyttet utdanningsløpet til å få orden. I dag leder han fylkeskommunens lærlingeråd i Trøndelag. Enrique er opptatt av fagopplæring og lærlingenes situasjon og muligheter.

– Det var vanskelig å finne ut hva jeg skulle gjøre og hvordan framtida skulle være. Nå gjør jeg det jeg ønsker mest og vil jobbe med å hjelpe andre i samme situasjon. Det går an å kjempe selv om det er tøft, sier han.

– Lærlingeløpet har betydd mye for meg. Det er en stor bredde innen ordningen. Mange tror at karrieren for lærlinger ender med fagbrev. Men det er fullt mulig å bygge videre på lærlingeutdanningen og for eksempel bli leder, sier Enrique.

– Han sikrer muligheten for lærlingplass for mange og sikrer dermed muligheter for kommende generasjoner, sier Jonas Gahr Støre.

Trøndelag fylkeskommune var først ut av fylkene med å etablere lærlingeråd, noe statsministeren oppfordret andre fylkeskommuner til å følge etter.

Hensikten med et lærlingeråd er å sikre lærlinger påvirkning og innflytelse i saker som angår dem, og å bidra til god opplæring og et godt arbeidsmiljø for lærlingene.

– Lærlingerådet fyller et veldig viktig rom mellom myndighetene, fylkeskommunen og bedriftene, sa Støre.

Enrique Myhre, Maren Snerting og Haider Qureshi fikk et eksklusivt møte med statsminister Jonas Gahr Støre under et frokostmøte i Trondheim.

Enrique Myhre, Maren Snerting og Haider Qureshi fikk et eksklusivt møte med statsminister Jonas Gahr Støre under et frokostmøte i Trondheim.

Ole Martin Wold

Studer raskest mulig

Haider Slyngstad Billaud Qureshi sikrer muligheten for studenter til å organisere seg. LO øker mest blant studenter. I Trøndelag har LOs forbund over 3.000 studentmedlemmer.  

For ham er det viktig å gjøre studietiden kortest mulig. Derfor ble han mildt sagt overrasket da han fikk høre at studiestøtten skulle økes gjennom budsjettenigheten med SV. Få dager tidligere hadde statsråd for høyere utdanning, Ola Borten Moe (Sp), avvist at studiestøtten kunne økes.

– Det har aldri vært dyrere å være student enn nå. Derfor tar vi mot økningen i studiestøtte med åpne armer. Vi er generasjonen som skal løse eldrebølgen og få oss ut av oljen. Vi trenger masterstudenter for å sikre en trygg hverdag. Det er det viktigste du kan sørge for som politiker i dag, sa Haider.

– Det er en balansegang. Det er i samfunnets interesse at studenter kan gjøre ferdig studiene på normert tid, og at man skal kunne fokusere på det. Samtidig er det ikke unormalt at studenter har en deltidsjobb ved siden av studiene, mener Støre.

Dagens unge generasjon er i en helt ny situasjon:

– De har aldri opplevd den situasjonen vi står i nå. Vi må gjøre alt vi kan for å hindre at de får det enda verre med blant annet et rentenivå som vi hadde på 80-tallet, mener Jonas Gahr Støre.

Viktigere enn målinger

Jonas Gahr Støre trenger den støtten han kan få. Hver gang han møter pressen er det bare målinger journalistene er opptatt av. Støre tar målingene på alvor, men det er andre tall som bekymrer ham mer, sier han.

– Men det henger sammen. Å hindre at dyrtid rammer folk, å hindre at folk får et utrygt arbeidsliv er det viktigste. Den utryggheten som følger at vi har dyrtid, at vi har krig i Europa og høye strømpriser i hele landet. Det henger delvis sammen med at de som styrer opplever at velgerne går til gjerdet. Det skjer i alle land. Veien for å snu dette er å lykkes med politikken, at vi har utholdenhet til å stå i den. Dette er ikke en utfordring vi løser fra en uke til en annen. Jeg er beredt på å gjenta det svaret ganske ofte og bruke tiden min på kraftfull politikk, sier Jonas Gahr Støre.

Statsminister Jonas Gahr Støre var en populær gjest på frokostmøtet til LO i Trøndelag.

Statsminister Jonas Gahr Støre var en populær gjest på frokostmøtet til LO i Trøndelag.

Helge Rønning Birkelund

– Arbeidslivspolitikken er helt avgjørende for denne regjeringen. Vi gikk til valg på konkrete reformer i arbeidslivet og har gjennomført de. Mange av de reformene hadde i normale tider vært kjempestore saker i media, mener Jonas Gahr Støre.

Prisene stiger mer enn lønna:– Vi har ikke råd til noe ekstra, sier Åse og Hans Erik

Se på alternativene

Med statsbudsjettet har alternativene kommet på bordet. Da mener Støre folk må vurdere selv hva de vil stemme på.

– Hva betyr det med en opposisjon som skal innføre karensår i arbeidsavklaringspengene, som skal fjerne økningen i fagforeningsfradraget, som skal reversere mange av de viktige reformene og som igjen har foreslått en skattepolitikk som øker forskjellene. Det er en ærlig sak å se forskjellen på politikken, mener han.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse