Magdalena Anderssons sosialdemokrater får 35.5 på målinger. Hva gjør hun – som ikke Støre gjør?
Ninni Andersson, regjeringskanseliet / Jan-Erik Østlie
Nå fosser sosialdemokratene fram i Sverige. Hva gjør Magdalena, som ikke Jonas gjør?
I Sverige har «sossarna» dobbelt så høy oppslutning som Arbeiderpartiet på seneste måling.
helge@lomedia.no
Mens Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre sliter med en oppslutning på 18 til 19 prosent, kan hans svenske kollega, Magdalena Andersson, skryte av å være dobbelt så populær.
Socialdemokraterna i Sverige mistet regjeringsmakta ved valget for fire måneder siden. Partiet gjorde ikke noe dårlig valg, men mistet regjeringsposisjonen etter valget i september fordi Vänsterpartiet, Centerpartiet og Miljöpartiet gikk tilbake.
Etter valget har det imidlertid bare gått én vei for «sossarna» – fra 30,3 prosent i valget 11. september til 35,5 prosent på en fersk meningsmåling levert av Kantor Sifo for Sveriges Radio. Det er en framgang på 1,7 prosentpoeng bare på en måned.
De rødgrønne partiene ville samlet fått en oppslutning på 53,2 prosent hvis dette var valgresultat.
Sterk kontrast
Magdalena Anderssons jubelmålinger står i en sterk kontrast til hva Arbeiderpartiet opplever i Norge for tiden, med regjeringsmakt.
I november lå oppslutningen på 16,9 prosent, i desember 18,1 prosent på målingene til Opinion utført for Dagsavisen, FriFagbevegelse og ANB.
Jan-Erik Støstad er generalsekretær for SAMAK, arbeiderbevegelsens nordiske samarbeidskomité for sosialdemokratene og fagbevegelsen. Han mener sosialdemokratiet slettes ikke ligger dødt. I tillegg til å ha regjeringsmakt i Norge, Danmark og Finland, stormer de fram både på Island og i Sverige.
– Mange har tatt livet av sosialdemokratiet tidligere. Det er ikke første gang vi har dypdykk på målingene, sier Støstad til FriFagbevegelse.
Årsaken til den sosialdemokratiske krisen i Norge for tiden, tror Jan-Erik Støstad er et veldig kompleks spørsmål.
– Selv med mange skråsikre kommentarer til målingene, er sannheten at ingen har fasiten. Mange faktorer spiller inn. Opposisjonen på borgerlig side har tjent på å sitte rolig i båten. Og det hadde nok vært enklere å møte krisene hvis man hadde fått til en flertallsregjering, sier Jan-Erik Støstad.
– Ryktet om Sosialdemokratiets død er nok en gang overdrevet, mener Jan-Erik Støstad, leder av arbeiderbevegelsens nordiske samarbeidskomité for sosialdemokratene og fagbevegelsen (SAMAK).
Tri Nguyen Dinh
Nøkkelen til suksess
– I tillegg avhenger sosialdemokratiets styrke i Norden av partiene som ligger oss nært politisk. De er jo på tilnærmet vis sosialdemokratiske, sier Jan-Erik Støstad til FriFagbevegelse.
Han mener en av nøklene til framtidig suksess for sosialdemokratiet må ligge i å dra nytte av de partiene som ligger de nært.
– Målet må være å kunne samarbeide med nærstående partier og samtidig bevare rollen som styringsparti. Vi må spille samarbeidspartier gode, uten at de får spille rollen som gratispassasjer for helheten og i praksis bare svekker venstresiden, sier Jan-Erik Støstad til LO-Aktuelt.
– Man er tette konkurrenter, men har mye av de samme verdier i bunnen. Utfordringen er å gi tilstrekkelig rom og innflytelse uten at det undergraver styringsdyktigheten og helheten, mener han.
I dagens politiske situasjon opplever i stedet Arbeiderpartiet en opposisjon både på høyresiden og venstresiden. Og et stort fall på målingene.
Samtidig er dette et enda større problem på borgerlig side. Det illustreres best ved at det danske partiet Moderaterne som ikke engang eksisterte 1. juni i fjor, med tidligere statsminister for Venstre, Lars Løkke Rasmussen som partileder, fikk over ni prosent oppslutning og kom med i regjeringen etter det danske valget.
Jan-Erik Støstad ser også likhetstrekk mellom den norske og svenske regjeringens problemer med oppslutning.
– Begge regjeringene tok over i en krisesituasjon. Det gjør det tyngre å få satt regjerings-teamene. Så har du heller ikke det handlingsrommet som du kunne hatt uten krisen, mener han.
Flytter mer på seg
Støstad peker på at velgerne flytter mer på seg enn før. Han synes det er en spesielt interessant utvikling på Island, hvor det sosialdemokratiske partiet Samfylkingen, med sin nye leder Kristrun Frostadottir, har opparbeidet seg en oppslutning rundt 20 prosent og konkurrerer om å være største parti. Det er en dobling av oppslutningen på bare det siste året.
Den politiske debatten er også i ferd med å bli langt mer polariserende. Det ser man blant annet i Sverige. De har blitt så sterke at den svenske regjeringen egentlig må føre deres politikk, selv om SD ikke er en del av regjeringen.
Ali Esbati, finanspolitisk talsperson for Vänsterpartiet, mener det ikke er veldig overraskende at regjeringspartiene i Sverige taper oppslutning.
– De hadde et antall konkrete, men urealistiske, valgløfter i valgkampen som det er tydelig at de ikke kommer til å holde. Når hverdagen er der, med økonomiske problemer og så videre blir den politiske dynamikken en annen, sier Ali Esbati til FriFagbevegelse.
Ny undersøkelse: Svenske velgere gir tommel ned for Ulf Kristerssons regjering
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om seksuell trakassering: – Jeg følte meg fanga
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Gjenåpningen av Follobanen ble onsdag nok en gang utsatt, foreløpig på ubestemt tid.
Bane NOR
Follobanen bygget med flere vrakede deler ved en feil
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
Jan-Erik Østlie
Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch
Flere hundre lærere var til stede da Utdanningsforbundet hadde markering foran Stortinget i Oslo i forbindelse med den lærerstreiken i fjor høst.
Håkon Mosvold Larsen / NTB
Snart får lærerne vite hva den nye lønna blir
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Håvard Sæbø