JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nå fosser sosialdemokratene fram i Sverige. Hva gjør Magdalena, som ikke Jonas gjør?

I Sverige har «sossarna» dobbelt så høy oppslutning som Arbeiderpartiet på seneste måling.
Magdalena Anderssons sosialdemokrater får 35.5 på målinger. Hva gjør hun – som ikke Støre gjør?

Magdalena Anderssons sosialdemokrater får 35.5 på målinger. Hva gjør hun – som ikke Støre gjør?

Ninni Andersson, regjeringskanseliet / Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Mens Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre sliter med en oppslutning på 18 til 19 prosent, kan hans svenske kollega, Magdalena Andersson, skryte av å være dobbelt så populær.

Socialdemokraterna i Sverige mistet regjeringsmakta ved valget for fire måneder siden. Partiet gjorde ikke noe dårlig valg, men mistet regjeringsposisjonen etter valget i september fordi Vänsterpartiet, Centerpartiet og Miljöpartiet gikk tilbake.

Etter valget har det imidlertid bare gått én vei for «sossarna» – fra 30,3 prosent i valget 11. september til 35,5 prosent på en fersk meningsmåling levert av Kantor Sifo for Sveriges Radio. Det er en framgang på 1,7 prosentpoeng bare på en måned.

De rødgrønne partiene ville samlet fått en oppslutning på 53,2 prosent hvis dette var valgresultat.

Sterk kontrast

Magdalena Anderssons jubelmålinger står i en sterk kontrast til hva Arbeiderpartiet opplever i Norge for tiden, med regjeringsmakt.

I november lå oppslutningen på 16,9 prosent, i desember 18,1 prosent på målingene til Opinion utført for Dagsavisen, FriFagbevegelse og ANB.

Jan-Erik Støstad er generalsekretær for SAMAK, arbeiderbevegelsens nordiske samarbeidskomité for sosialdemokratene og fagbevegelsen. Han mener sosialdemokratiet slettes ikke ligger dødt. I tillegg til å ha regjeringsmakt i Norge, Danmark og Finland, stormer de fram både på Island og i Sverige.

– Mange har tatt livet av sosialdemokratiet tidligere. Det er ikke første gang vi har dypdykk på målingene, sier Støstad til FriFagbevegelse.

Årsaken til den sosialdemokratiske krisen i Norge for tiden, tror Jan-Erik Støstad er et veldig kompleks spørsmål.

– Selv med mange skråsikre kommentarer til målingene, er sannheten at ingen har fasiten. Mange faktorer spiller inn. Opposisjonen på borgerlig side har tjent på å sitte rolig i båten. Og det hadde nok vært enklere å møte krisene hvis man hadde fått til en flertallsregjering, sier Jan-Erik Støstad.

– Ryktet om Sosialdemokratiets død er nok en gang overdrevet, mener Jan-Erik Støstad, leder av arbeiderbevegelsens nordiske samarbeidskomité for sosialdemokratene og fagbevegelsen (SAMAK).

– Ryktet om Sosialdemokratiets død er nok en gang overdrevet, mener Jan-Erik Støstad, leder av arbeiderbevegelsens nordiske samarbeidskomité for sosialdemokratene og fagbevegelsen (SAMAK).

Tri Nguyen Dinh

Nøkkelen til suksess

– I tillegg avhenger sosialdemokratiets styrke i Norden av partiene som ligger oss nært politisk. De er jo på tilnærmet vis sosialdemokratiske, sier Jan-Erik Støstad til FriFagbevegelse.

Han mener en av nøklene til framtidig suksess for sosialdemokratiet må ligge i å dra nytte av de partiene som ligger de nært.

– Målet må være å kunne samarbeide med nærstående partier og samtidig bevare rollen som styringsparti. Vi må spille samarbeidspartier gode, uten at de får spille rollen som gratispassasjer for helheten og i praksis bare svekker venstresiden, sier Jan-Erik Støstad til LO-Aktuelt.

– Man er tette konkurrenter, men har mye av de samme verdier i bunnen. Utfordringen er å gi tilstrekkelig rom og innflytelse uten at det undergraver styringsdyktigheten og helheten, mener han.

I dagens politiske situasjon opplever i stedet Arbeiderpartiet en opposisjon både på høyresiden og venstresiden. Og et stort fall på målingene.

Samtidig er dette et enda større problem på borgerlig side. Det illustreres best ved at det danske partiet Moderaterne som ikke engang eksisterte 1. juni i fjor, med tidligere statsminister for Venstre, Lars Løkke Rasmussen som partileder, fikk over ni prosent oppslutning og kom med i regjeringen etter det danske valget.

Jan-Erik Støstad ser også likhetstrekk mellom den norske og svenske regjeringens problemer med oppslutning.

– Begge regjeringene tok over i en krisesituasjon. Det gjør det tyngre å få satt regjerings-teamene. Så har du heller ikke det handlingsrommet som du kunne hatt uten krisen, mener han.

Flytter mer på seg

Støstad peker på at velgerne flytter mer på seg enn før. Han synes det er en spesielt interessant utvikling på Island, hvor det sosialdemokratiske partiet Samfylkingen, med sin nye leder Kristrun Frostadottir, har opparbeidet seg en oppslutning rundt 20 prosent og konkurrerer om å være største parti. Det er en dobling av oppslutningen på bare det siste året.

Den politiske debatten er også i ferd med å bli langt mer polariserende. Det ser man blant annet i Sverige. De har blitt så sterke at den svenske regjeringen egentlig må føre deres politikk, selv om SD ikke er en del av regjeringen.

Ali Esbati, finanspolitisk talsperson for Vänsterpartiet, mener det ikke er veldig overraskende at regjeringspartiene i Sverige taper oppslutning.

– De hadde et antall konkrete, men urealistiske, valgløfter i valgkampen som det er tydelig at de ikke kommer til å holde. Når hverdagen er der, med økonomiske problemer og så videre blir den politiske dynamikken en annen, sier Ali Esbati til FriFagbevegelse.

Ny undersøkelse: Svenske velgere gir tommel ned for Ulf Kristerssons regjering

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse